Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Terzi (Abiye– Gelinlik) Kimdir, Ne İş Yapar, Terzi (Abiye– Gelinlik) Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Terzi (Abiye– Gelinlik)



TANIM 
Alınan sipariş ve istenilen modele göre her tür abiye ve gelinlik kumaşını biçen, provaya hazırlayan, prova yapan, diken, süsleyip ütüsünü yapan sonrada hazırladığı abiye elbise veya gelinliği müşterinin beğenisine sunan nitelikli kişidir.

GÖREVLER 
Müşterinin isteklerini dinler, değerlendirir ve müşteriye bilgi verir,Ölçü alır, malzeme ihtiyacını belirler,Model tasarımı yapar, taslak çizim yapar, müşteri ile manken üzerinde model değerlendirmesi yapar,Dikiş makinesini hazırlar,Modelden kalıp çıkarır, kalıp ile ölçünün karşılaştırmasını yapar,Kumaşı kalıba göre keser, yaka, kol, astar kalıbı hazırlar, astarı keser,Astar Provasını hazırlar, (Parçaları birbirine teğeller, müşteri bedenine uygunluğunu kontrol eder, hataları beden üzerinde işaretler ve giderir)Dikiş işlemlerini yapar,Diktiği abiye kıyafet veya gelinliği ütüler,Aksesuar ve süsleme işlemlerini yapar,Modayı takip eder, defilelere katılır, yardımcı elemanları eğitir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Askı, Ayna, Biçki masası, Büyüteç, Cetvel, Dikiş makinesi, Dikiş makinesi aparatları, Etek boyu pompası, İğnedenlik, İlik açma aracı, Kalem, Kol tahtası, Makaslar, Makine kayışı, Manken, Mezura, Mıknatıs, Model kitapları, Ölçü defteri, Rulet, Tel fırça, Toz fırçası, Ütü, Ütü masası, Ütü yastığı, Yüksük, Agraf, Ambalaj kâğıdı, Amerikan bezi, Astar, Balen, Birland, Boncuklar, Çiçek ütüsü, Çizgi taşı vb.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Terzi (AbiyeGelinlik) olmak isteyenlerin;Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, görsel yeteneği gelişmiş
Bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilen, El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
Gözel ve ayaklarını eşgüdüm halinde kullanabilen, Yaratıcı, tasarım yeteneğine sahip,Renkleri ayırdedebilen,Dikkatli ve titiz,İnsanlarla iletişimi iyi, güleryüzlü Sabırlı , eleştiriye açık, ikna yeteneğine sahip,sır saklayabilen,Ayrıntıları algılayabilen,Değişik görüşlere ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Terzi (AbiyeGelinlik) kapalı alanlarda çalışır. İşini genellikle oturarak yapar. Prova ve ütü yaparken ayakta durur, eğilir. Dikiş makinesini çalıştırırken gürültü ve sarsıntı olabilir. Çalışma saatleri iş yoğunluğuna göre değişir. İşini tek başına yapabilse de genellikle, yardımcılarıyla eşgüdüm halinde çalışır. Müşterileriyle ve yanında çalışanlarla etkileşimde bulunur. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
İşgücü piyasasında emek yoğun nitelikli bir meslek olarak yer alan Terzilik (AbiyeGelinlik) geniş iş olanaklarına sahiptir. Terzilik (AbiyeGelinlik) mesleği, kazanç yönünden de avantajlı oluşu nedeniyle büyük ilgi görmektedir. Bu alanda çalışanlar, moda evlerinde ve butiklerde istihdam edilebildikleri gibi, kendi işyerlerini de açabilmektedirler. Bu meslekte edinilen bilgi ve becerilerin, konfeksiyon alanında yer alan mesleklerde, erkek ve bayan giyim terziliğinde, iç giyim ve ev mefruşatında ve yapma çiçek, el süslemesi, batik gibi dekoratif alanlarda kullanılabileceği düşünülmektedir. Abiye ve gelinlik gibi özel istekleri karşılamaya yönelik konularda hizmet verilmesi nedeniyle, diğer terzilik alanlarına önemli bir alternatif oluşturan konfeksiyonun, bu alana olumsuz bir etkisi görülmemektedir. Önemli ölçüde olmamakla birlikte, bu alanda çalışan meslek elemanları, kolay ve avantajlı buldukları konfeksiyon alanına kayabilmektedirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi Halk Eğitim Merkezlerince açılan kurslarda verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Halk Eğitim Merkezlerinde açılan kurslara katılabilmek için en az 15 kişilik grubun oluşması gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Halk Eğitim Merkezlerinde açılan kurslar her öğretim yılı 6 ay olmak üzere 2 öğretim yılı sürelidir. Bu eğitimler süresince;Giyim Teknolojisi, Lif Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi, Kalıp Hazırlama Teknikleri Bilgisi, Giyim Süsleme Teknikleri Bilgisi, Girişimcilik, İşçi Sağlığı, İş Güvenliği, İlk Yardım Temel Bilgileri, Temel Matematik Bilgisi, İletişim, İşletmecilik, Bilgisayar Okuryazarlığı, Teknik Resim,, Resim, Tasarım (Giysi Tasarımı) Bilgisi, İnsan Vücudunu TANIMa Bilgisi (Anatomi), Teknoloji Temel Prensipleri, Makine Kullanma, Basit Bakım Ve Onarımı Yapma Bilgisi (Alana Yönelik), Bilgisayarlı Kalıp Tasarımı, Bilgisayarlı Giyim Tasarımı, Bilgisayarlı Desen Tasarımı konularında dersler alırlar.

MESLEKTE İLERLEME 
Bu meslekte ilerleme mesleki tecrübenin artması sonucunda isim yapma ve kendi işyerini, modaevini açmak şeklinde gerçekleşebilir.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim süresince herhangi bir ücret söz konusu değildir.Eğitim sonrası kazanç çalışılan işyerinin büyüklüğü ve tecrübeye göre değişmekle beraber ortalama olarak asgari ücretin 3 katı civarındadır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili işyerleriİlgili eğitim kurumlarıTürkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

Terzi (Abiye– Gelinlik) tanıtımı sayfasından Terzi (Abiye– Gelinlik) Ne İş Yapar? Terzi (Abiye– Gelinlik) Çalışma Alanları, Terzi (Abiye– Gelinlik) Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Terzi (Abiye– Gelinlik) Mezunları Ne İş Yaparlar? Terzi (Abiye– Gelinlik) Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Terzi (Abiye– Gelinlik) mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Terzi (Abiye– Gelinlik) meslek tanımı 3174 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi