Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Ressam Kimdir, Ne İş Yapar, Ressam Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Ressam



TANIM 
Doğanın, eşyanın veya insanın resimlerini kendi algıladığı şekli ile soyut veya somut bir yaklaşımla yansıtan kişidir. 

GÖREVLER 
Yapacağı resmin konusu ve niteliğine uygun araç ve gereçleri hazırlar, Çizeceği objeye göre ışık yönünü ayarlar, Palet veya değişik maddelerden hazırlanan yüzeyler üzerinde boyaları karıştırarak istediği rengi oluşturur, Seçilen yüzey üzerine ezkiz (taslak resim) çalışmaları yapar, Hazırlanan boyaları yüzey üzerine fırça ile sürer veya karakalemle çizer, Eserlerini galeri ve sergilerde teşhir eder. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Resim sehpası, palet, tuval, Sentetik ve su bazlı boyalar, akrilik, guaş boya, çeşitli ebatta fırçalar, Kağıt üzerine yapılan çalışmalarda karakalem, pastel, gazlı ve mürekkepli kalemler. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Ressam olmak isteyenlerin; El becerisi gelişmiş, İmgelem (Bir nesneyi, o nesne olmaksızın tasarlama gücü) gücü yüksek, Şekiller arasındaki fark ve benzerlikleri görebilen, Renkleri ayırdedebilen, Yaratıcı, yeniliklere açık kimseler olmaları gerekmektedir. El ve gözlerdeki özürler mesleğin yürütülmesini engeller. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Ressamlar çalışmalarının büyük bölümünü atölyede gerçekleştirirler. Zaman zaman dışarıda da çalışabilirler. Çalışma ortamlarında kullandıkları boyaların kokusu vardır. Çalışmaları sırasında genellikle yalnızdır. Meslektaşları, müşterileri, resim galerileri yetkilileri ile iletişim içindedir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Resim dalında öğrenim yapmış kişiler, serbest sanatçı olarak çalışabilirler. Ülkemizde bugün geçmişe oranla sanat pazarıresim piyasası oluşmuştur. Ayrıca bu kişiler Kültür Bakanlığı'nın ilgili birimlerinde veya kamu ve özel sektör kuruluşlarında sanat danışmanı olarak çalışabilirler, öğretmenlik sertifikası almış olanlar ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı Güzel Sanatlar Fakültelerinin "Resim" bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan lise son sınıf öğrencileri ve mezunlarının katıldığı öğrenci seçme sınavından gerekli baraj puanı alması ve üniversitelerin ilgili bölümlerince yapılacak olan özel yetenek sınavında başarılı olunması gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Eğitim süresi 4 yıldır. Meslek eğitimi hem teorik hemde uygulamalı olarak yapılır. Teorik dersler; sanat tarihi, fotoğraf, teknik resim, Türk ve dünya resim tarihi, uygarlık tarihi, antik çağdan günümüze sanatın tüm estetik kurumlarının genel çizgileri ile tanıtılması ve kuramlar arası ilişkiler. Temel resim eğitimi, mesleki bilgisayar, temel grafik eğitimi, tipoğrafi özgün baskı resim, mitoloji, sanat sosyolojisi, resim (öz.bas.res.) ana sanat dalı, sanat eserlerini inceleme. Pratik dersler; Atölye dersleri, resim, fresko, özgün baskı, vitray, insan vücudunun anatomik ve optik görüntüsünün çizgi, leke yolu ile araştırılarak kavranması. 

MESLEKTE İLERLEME 
Dört yıllık lisans eğitiminden sonra kendi alanlarında master ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yükseltebilirler, yüksek öğretim kurumlarında öğretim üyesi olabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim süresince öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar kurumu kredilerinden yararlanabilirler. Ressamlar çalıştıkları işletmelerin yapısı ve kendi özelliklerine göre asgari ücretin 3-5 katı ücret alabildikleri gibi, özgün çalışmaları neticesinde yaptıkları tablolarına yüksek fiatlarla alıcı bulabilirler.
 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Ressam tanıtımı sayfasından Ressam Ne İş Yapar? Ressam Çalışma Alanları, Ressam Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Ressam Mezunları Ne İş Yaparlar? Ressam Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Ressam mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Ressam meslek tanımı 26934 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi