Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Film Yapım Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Film Yapım Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Film Yapım Teknikeri



TANIM 
Film yapımında kameraman, montajcı, ışıkçı, ses, görüntü yönetmeni ve film yapımcısına asistanlık edebilme yeterliliğine sahip kişidir. 

GÖREVLER 
Film veya manyetik kayıt yapan cihazlarla görüntüses kaydı ve çekimi yapar, Yönetmenin kontrolünde, yönetmen yardımcısı ve diğer çekim ekibi arasında koordinasyonu sağlar, Yapılan çekimlerin ses kaydını yapar, Stüdyo ses ve ışık mühendislerinin kontrolünde çekimle ilgili ses ve ışıksistemini düzenler, Kullanılan malzemeyi çekime hazırlar, Çekim öncesi ve sonrası kullanılan malzemenin koruyucu bakımını yapar, Çekim sırasında ses kaydını kontrol eder,
Çekim sırasında gerekli ışık düzenlemelerini yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Bilgisayar, Kamera ve kamera aparatları, Projeksiyon alet ve makineleri, Sahne ve dekor malzemeleri, Film , bantlar, Her türlü elektrik ve elektronik malzemeler vb ( tripot, dolly, spider (örümcek), a/b roll edit ünitesi (betacam, svhs), monitör, video, reji masası, ses mikseri, cd deck, kaset deck md, vcd player, mikrofon (kablolu, telsiz, yaka mikrofonları), mikrofon mikseri, bilgisayar animasyon ve kurgu programları, fotoğraf makinesi, audio (ses), video (görüntü) kabloları, çeşitli adaptörler (jack, BNC, XLR vb.), amplifikatör, hoparlör, ışık seti.)

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Film yapım teknikeri olmak isteyenlerin; Normal düzeyde akademik yeteneğe sahip, Yönergeleri anlayıp uygulayabilen, İnsanlarla iyi iletişim kurabilme ve insanları ikna edebilme yeteneğine sahip Gözü ve elini eşgüdümlü kullanabilen, Girişken, Titiz, düzenli ve disiplinli, Görsel sanatlara ilgili, Sanat ve estetik yönü gelişmiş, Ekip çalışmasına yatkın ve uyumlu, Yaratıcı, hayal gücü zengin, Dikkatini yoğunlaştırabilen ve ayrıntıları görebilen, Renk ve şekil algısı yüksek, Teknik işlere yatkın kimseler olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Meslek elemanları çalışmalarını, işin niteliğine göre hem kapalı mekanlarda (stüdyolarda ve çok değişken iç mekanlarda çalışmaları söz konusu olabilmektedir) hem de açık havada kalabalık,soğuk ,sıcak, yağışlı hava koşullarında yürütürler. Film yapım teknikeri görevini diğer çalışanlarla etkileşimde bulunarak eşgüdüm halinde yürütmek durumundadır. İş hem aletlerle, hem de insanlarla ilgilenmeyi gerektirmektedir. Hareketli bir hayattan ve değişiklikten hoşlanan kişiler bu meslekte mutlu olabilirler. Çalışma saatleri düzenli değildir.Sabahın çok erken saatlerinde veya gece yarısı çalışma söz konusudur. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Meslek elemanları sinema, televizyon, reklam, tiyatro alanlarının teknik ekiplerinde çalışabilirler. Özellikle sektör; uzun süre asistan olarak (birinci, ikinci vb) çalışmayı ve sabırlı olan kişinin çalışma alanı içinde kalıcı olduğuna tanık olmaktadır. Meslekte kendini iyi yetiştirmiş, stresli iş ortamında dayanıklı, iyi projelerde görev alarak çevresinde uyum sağlamasını kanıtlamış kişilerin işsiz kalma riski daha azdır. Film ve reklam camiası içerisinde tanınmış olmak işsizlik riskini ortadan kaldırmaktadır. Sinema sektörünün durumu iyi oldukça, mesleği icra etme ve ekip olarak bir projenin içinde yer alma söz konusudur. Ayrıca kişi bir alanda uzmanlaşabilir ve uzmanlaştığı alanda kendi işini kurabilir. Ülkemizde gelişen FilmSinema sektöründeki potansiyel göz önünde bulundurulduğunda, bu alanda yetişecek nitelikli elemanlara ihtiyaç olduğu açıkça görülmektedir. Sinema sektörüne eğitilmiş ve pratik bilgilerle donatılmış elemanlar sektöründeki beklentilerin yüksek olması nedeniyle zorunludur. İlgili bölümde eğitimini tamamlayanlar; TRT, özel televizyon kanallarında, reklam ajanslarında, film yapım şirketlerinde, kameraman, montajcı, ışıkçı, sesçi, sanat yönetmeni, film yapım asistanı, makyajcı vb kadrolarda asistan olarak göreve başlayabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Meslek eğitimi; Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Film Yapım Teknikleri önlisans programında verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek eğitimine başlayabilmek için; Lise veya dengi okul mezunu olmak, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) Film Yapım Teknikleri önlisans programı için yeterli Eşit Ağırlık I (EAI) puanı almak, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih bildirim Formunda Film yapım teknikleri programını tercih etmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Meslek eğitim süresi 2 yıl olup; Eğitim süresince;Film Yönetim Teknikleri, Film Sektöründe Makyaj Teknikleri, Bilgisayarda Yaratıcı Çalışmalar, Güzel Sanatlar, Sinemada Senaryo Yazım ve Uygulamaları, Belgesel Yapım, Sinemada Oyunculuk, Türk Sinema Tarihi, Güzel Sanatlar, Film Müziği, Güzel Konuşma Sanatı,Sinemada Ses Teknikleri, Sanat Yönetmenliği, Mesleki İngilizce, Video Kamera ve Aydınlatma, Video ve Film Kurgu Teknikleri, Film Prodüksiyon (Yapım Asistanlığı), Sinema ve Televizyonda Kurgu Sanatı, Reklam Film Yapım/Yönetim Teknikleri, Haber / Aktüel ve Tanıtım Filmi Çekim Teknikleri , Kamera Teknikleri Ses Tasarımı, Fotoğrafçılık gibi dersler okutulmaktadır. Ayrıca dönem stajı yapılmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME 
Ülkemizde gelişen film, sinema sektöründeki potansiyel göz önünde bulundurulduğunda, bu alanda yetişecek nitelikli elemanlara ihtiyaç olduğu açıkça görülmektedir. Sinema sektöründeki beklentilerin yüksek olması nedeniyle üniversitelerin ilgili bölümleri teoriden çok uygulamaya dönük eğitim vermeye başlamıştır. Film Yapım Teknikleri önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM Tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde, Radyo ve Televizyon, Radyo, Sinema ve Televizyon, Sinema lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Dikey geçiş sınavlarını kazanarak dört yıllık eğitimi tamamlayanlar akademik kariyerlerine devam edebilirler. Film Yapım Teknikleri bölümden mezun öğrenciler; sinema sektöründe kameraman, montajcı, ışıkçı, sesçi, sanat yönetmeni, film yapım asistanı, gibi kadrolarda görev yapabileceklerdir. Mesleğe yardımcı veya asistan olarak başlanır, daha sonra 1, 2, 3. derecede yardımcılıklar yapar, kendini meslekte kanıtlama ve deneyim sonucu sorumlu olarak çalışabilir. Çalıştıkları alanda teknik idare amiri, şefi, sorumlusu olabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
EĞİTİM SÜRESİNCE Öğrenciler eğitimleri süresince Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler.Öğrencilere staj uygulamaları sırasında işletmelerce uygun görülmesi halinde bir ödenek sağlanabilmektedir. EĞİTİM SONRASI Eğitim sonrası kazanç; çalışılan kuruluşun türüne, çalışılan pozisyona, ücret politikasına, tecrübeye, yer aldığı projelere ve işlere göre değişmektedir. Çekilecek film bütçesinde teknik ekibin alacağı ücret işin süresi, zorluk derecesi ve maliyetine göre değişiklik göstermektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili eğitim kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri,

Film Yapım Teknikeri tanıtımı sayfasından Film Yapım Teknikeri Ne İş Yapar? Film Yapım Teknikeri Çalışma Alanları, Film Yapım Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Film Yapım Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Film Yapım Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Film Yapım Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Film Yapım Teknikeri meslek tanımı 2639 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi