Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Teleks Operatörü Kimdir, Ne İş Yapar, Teleks Operatörü Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Teleks Operatörü



TANIM 
Teleks makinesini kullanarak, şehir içi, şehirlerarası ve uluslararası haberleşmeyi sağlayan kişidir. 

GÖREVLER 
Gelen teleks haberini en seri şekilde ait olduğu merkeze yazarak iletir, Arıza nedeni ile bulunamayan merkezleri başka yollardan bulur ve haberi ait olduğu merkeze bildirir, Telgrafları yıldırım, acele, servis işaretli oluşlarına göre ayırır ve öncelik sırasına göre yazar, Mesajı hatasız olarak alıcısına ulaştırır, Kayıtların sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlar, Cihazların verimli çalışıp çalışmadığını gözler ve çalışmalarını sağlar, Teleks cihazının üzerinde bant (şerit) olup olmadığını her zaman kontrol eder. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Teleks cihazı (perforatör cihazı/telem), Kağıt şeritler (rulo bant), Teleks şeridi (perforatör bandı/jelem şeridi), Basılı formlar, Uluslararası teleks kod rehberi, Çeşitli kırtasiye malzemeleri vb. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Teleks operatörü olmak isteyenlerin; Ayrıntıları algılayabilen, dikkatli, Belleği güçlü, El, parmak ve gözleri sağlam, bu organlarını eşgüdümle kullanabilen, Aynı işi sürekli yapmaktan bıkmayan 
kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Teleks operatörleri özellikle kapalı bir mekanda çalışır. Çalışma ortamı temiz ve rutubetsizdir. Yalnız makinelerin çalışması sırasında gürültü oluşur. Teleks operatörü işini oturarak ve genellikle tek başına yürütür. Gece, hafta sonu veya bayram günleri görev yapmak (nöbete kalmak) gerekebilir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Teleks operatörleri haberleşme gerektiren bütün özel ve kamu işyerlerinde çalışabilirler. Başlıca çalışma yerleri; Posta İşletmesi Telgraf Merkezleri ve Büroları, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, Türk Silahlı Kuvvetleri ile özel sektör işyerleridir. Teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkan daha modern iletişim araçları (örneğin; faks, bilgisayar) teleks kullanımını giderek azaltmaktadır. 
Gelecekte teleks kullanımının giderek ortadan kalkacağı ve bu mesleğe çok fazla ihtiyaç duyulmayacağı düşünülmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Teleks operatörlüğünün belli bir eğitim yeri yoktur. İşletmeler kendi elemanlarını kendileri yetiştirebileceği gibi posta işletmeleri bünyesinde yetişmesini de sağlayabilir. Eğitim posta işletmesinin telgraf müdürlükleri bünyesinde, bunun olmadığı yerlerde ise muhabere servislerinde verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı endüstri meslek liselerinde bulunan telekomünikasyon bölümünde de dolaylı olarak teleks operatörlüğü eğitimi verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLAR
Endüstri meslek liselerinin "Telekomünikasyon" bölümlerinde eğitim görebilmek için ilköğretim mezunu olmak ve okulca belirlenen giriş koşullarına uygun olmak gerekir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Teleks operatörlüğü henüz örgün ve yaygın eğitim kapsamında olmadığından belli bir eğitim süresi yoktur. Her işletme kendi elemanını yetiştirmeye çalışmaktadır. Bunun süresi de kişinin bilgi, beceri ve çalışma isteğine göre değişmektedir. Posta işletmesi bünyesinde çalışanlar için düzenlenen eğitim 4 ay sürmektedir ve hizmetiçi eğitim niteliğindedir. Meslek liselerinin "Telekomünikasyon" bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Kurum mevzuatı Teleks operatörünün çalışma yeri olan posta işletmeleri aynı zamanda en önemli eğitim yeri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Yakın geçmişe kadar ilkokul, ortaokul, lise ve lise dengi bir okul mezunu olan kişiler arasında belli esaslar çerçevesinde sınavla eleman alınmakta ve bunların arasından teleks operatörü seçilmekte iken şimdi meslek lisesi mezunları alınmaktadır. Posta İşletmesi Başmüdürlüğü operatör açığına göre yeni veya eski memurlar arasından bu işi yapabilecek durumda olanları seçmekte ve 4 aylık bir eğitimden geçirmektedir. Eğitim boyunca; Açılışkapanış, klavye ve bant okuma, yurtiçi teleks işlemleri, yurtdışı teleks işlemleri, muhabere ve fono telgraf, personel işlemleri, halkla ilişkiler, posta işletmesinin organizasyonu konularında hem teorik hem de pratik dersler verilmektedir. Özel firmalardan istek gelmesi durumunda onların elemanları da eğitimden geçirilmektedir. 

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte ilerleme mümkün değildir. Ancak idari yönden sorumluluk artabilir. Endüstri meslek lisesi, teknik lise ve Anadolu teknik lisesi mezunu olanlar, 2 ve 4 yıllık yüksek öğretim kurumlarında giriş sınavını kazanmaları halinde elektronik, elektronik ve haberleşme teknikerliği veya mühendisliği bölümlerine devam edebilirler. 

BENZER MESLEKLER: 
Telgrafçı, Telsiz Operatörü (gemi, uçak), Telsiz Telefon Operatörü. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Endüstri meslek lisesi öğrencileri işletmelerde beceri eğitimi süresince asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. Uzun süreli bir eğitimi olmadığı için elemanlar özel sektörde işçi, kamu sektöründe Devlet memuru veya sözleşmeli olarak işe alınmakta ve bu statüde eğitim verilmektedir. Özel sektörde asgari ücret başlangıç olmak üzere çalışma yılı ve deneyime göre ücret değişmektedir. Bu da asgari ücretin 2-3 katı dolayındadır. Kamu kesiminde ise 657 Sayılı Kanuna göre ücret alınmaktadır. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, 
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Teleks Operatörü tanıtımı sayfasından Teleks Operatörü Ne İş Yapar? Teleks Operatörü Çalışma Alanları, Teleks Operatörü Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Teleks Operatörü Mezunları Ne İş Yaparlar? Teleks Operatörü Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Teleks Operatörü mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Teleks Operatörü meslek tanımı 1338 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi