Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Hukuk Sekreteri Kimdir, Ne İş Yapar, Hukuk Sekreteri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Hukuk Sekreteri



TANIM 
Adliye teşkilatı, barolar, avukatlık büroları, hukuk müşavirlikleri gibi kurum ve kuruluşların yazılarını yazan, kayıtlarını tutan kişidir. 

GÖREVLER 
Telefon, faks, elektronik posta gibi araçlarla iletişimi sağlar, randevuları düzenler, İşyerine gelen iş sahiplerini (müvekkilleri) ve ziyaretçileri kabul eder ve görüşmek istenilen kişi ile (avukat, savcı, hukuk müşaviri gibi) görüşmesini sağlar, Avukatlık bürosunda çalışıyorsa (davacı kişi avukatına vekaletname verdikten sonra) konu üzerinde avukatın hazırladığı yazıyı (dilekçeyi) usulüne uygun olarak daktilo eder ve adliyeye götürür, Adliyeden davalar ile ilgili gelen her tür yazıyı ilgili dosyaya takar, Duruşma günlerini izleme defterine kaydeder, Makbuzları hazırlar ve imzalattırır, Baronun kendisine verdiği kart (bir çeşit yetki belgesi) ile adliyeden veya icra dairesinden dava ile ilgili evrak kopyasını alır. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Defter, kağıt, kalem, dosya, klasör vb. kırtasiye malzemeleri ile makbuz gibi bazı basılı kağıtlar, 
Telefon, faks, daktilo, bilgisayar vb. büro araçları ve malzemeleri. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Hukuk sekreteri olmak isteyenlerin; Bellekleri güçlü, Ayrıntıya dikkat edebilen, Biteviye iş yapmaktan sıkılmayan, Sabırlı, sorumluluk sahibi, sır saklayabilen, Düzgün ve akıcı bir dille konuşabilen 
kimseler olmaları gerekir. 
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Hukuk sekreterleri büroda çalışırlar. Ortam genellikle kalabalık ve gürültülüdür. Sekreter zaman zaman adliye sarayına veya başka bazı bürolara gitmek için kent içinde ve kent dışına seyahat etmek durumunda kalabilir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Adliye teşkilatında, avukatlık bürosunda, baroda, hukuk müşavirliği veya özel işletmelerin hukuk servisi ya da icra takip servislerinde çalışırlar. Ayrıca hukuk öğrenimi yapan öğrenciler de beceri eğitimini bu tür hukuk bürolarında yaptıklarından, staj sırasında genel büro işleri kapsamına giren GÖREVLERi de zaten yerine getirmektedirler. Ancak mesleki eğitim veren lise dengi meslek liselerinin yaygınlaşması durumunda daha iyi tanınması bu mesleğe olan talebi artırabilecektir. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi Anadolu Kız Meslek Lisesi ile Kız Meslek Liselerinin "Büro Yönetimi ve Sekreterlik" alanının "Hukuk Sekreterliği" dalında Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin Sekreterlik alanının Hukuk sekreterliği dalında verilmektedir. Bu okulların öğrencileri üçüncü sınıftan itibaren kendi istekleri ile Hukuk Sekreterliği dalını seçerler. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Anadolu Kız Meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmak ve üçüncü sınıfta "Hukuk Sekreterliği" dalını seçmek gerekmektedir. Kız Meslek Liselerine girebilmek için ise ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Bünyesinde "Hukuk Sekreterliği" bölümü olan Anadolu ticaret meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. Anadolu ticaret meslek liselerinde meslek dersleri başta olmak üzere kültür dersleri okutulur. Eğitim sonunda meslek lisesi diploması ve "Hukuk Sekreteri" unvanı verilir. 

MESLEKTE İLERLEME 
Anadolu ticaret meslek liselerinin "Hukuk Sekreterliği" bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, meslek yüksekokullarının Büro yönetimi ve sekreterlik,Orta kademe yöneticilik, insan kaynakları proğramlarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir. Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip Büro Yönetimi Öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan alırlar. Hukuk bürolarında veya avukatlık bürolarında çalışanlar bürolarına ait teknolojik yenilikleri kurs vb. yollarla takip ederek kendilerini geliştirebilirler, "Yönetici Sekreter" olabilirler.

BENZER MESLEKLER: 
Büro memuru, Daktilograf, Zabıt katibi, Tıp sekreteri, Yönetici sekreteri, Ön büro elemanı. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Mesleki eğitim süresince (Anadolu ticaret meslek liselerinde) okul tarafından öğrenciye herhangi bir ücret ödenmez. Ancak beceri eğitimi sırasında asgari ücretin % 30'u oranında ücret almaktadırlar. Eğitim sonrası kazanç çalışılan işyerinin özel veya kamu işyeri olmasına göre değişmektedir. Ancak aynı işyerinde gösterilen performans ve kıdeme göre ücretlerde artışlar olmaktadır. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Hukuk Sekreteri tanıtımı sayfasından Hukuk Sekreteri Ne İş Yapar? Hukuk Sekreteri Çalışma Alanları, Hukuk Sekreteri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Hukuk Sekreteri Mezunları Ne İş Yaparlar? Hukuk Sekreteri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Hukuk Sekreteri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Hukuk Sekreteri meslek tanımı 37376 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi