Grafik Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Grafik Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Grafik Teknikeri
TANIM
Tanıtımı yapılacak hizmet ve ürünleri en iyi biçimde tasarlayan ve baskıya hazır duruma getiren ara meslek elemanıdır.
GÖREVLER
Grafik teknikeri; Müşterilerle görüşerek, isteklerini belirler ve tasarımını yapacağı konuda ayrıntılı bilgi edinir. Grafik tasarımcısı veya kendisinin labaratuvar ve stüdyo ortamında yaptığı tasarımları baskıya hazırlar. Tasarladığı grafiksel çalışma doğrultusunda stüdyoda ya da uygun mekanda fotoğraf çekimi yapar veya yaptırır. Müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda oluşturduğu tasarımları müşterilerine gösterir ve onayını alır. Baskısı yapılacak tasarımları baskıdan önce kontrol eder.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar ve yazıcısı, Scanner (tarayıcı), Dijital kamera, Bilgisayar programları (Özellikle masa üstü yayıncılık gibi programlar), Fotokopi, diğer büro alet ve malzemeleri, Değişik türde kağıtlar, boyalar, cetvel,baskı alet ve araçları Yazı katalogları, kitaplar, dergiler vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Grafik teknikeri olmak isteyenlerin; Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen, Hayal gücü zengin ve yaratıcı, Düşüncelerini çizgilerle ifade edebilen, Estetik görüş sahibi, güzel sanatlara karşı ilgili, Dikkatini belli bir noktaya yoğunlaştırabilen, İnsan ilişkilerinde başarılı kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Grafik teknikeri kapalı bir mekanda, laboratuar, stüdyo ve büro ortamında çalışır. Meslektaşları, grafik teknisyeni ve müşterilerle iletişim halindedir. Baskı aşamasında matbaa çalışma ortamında bulunurlar. Matbaaların çalışma ortamı kokulu ve gürültülüdür. Fotoğraf çekimlerinde açık havada çalışmaları söz konusudur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Grafik teknikeri orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında, grafik tasarım stüdyolarında, reklam ajanslarında, medya sektöründe, bünyesinde tanıtım birimi bulunan kurum ve kuruluşlarda çalışabilir. Tecrübeli olanların iş bulma olanağı daha fazladır. Grafik teknikerleri bilişim teknolojisinde eöğrenme çalışmalarında yer alan animasyon ve grafiklerin hazırlanmasında da görev aldıklarından istihdam alanları artmaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi; çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okulların "Grafik" bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek Liselerinin; Grafik/Grafik Sanatlar, Tasarım ve Teknolojisi bölümlerini bitirenler önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilmektedirler. Bunun için isteklilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Eşit Ağırlıklı" (EA1) puanı almaları gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler eğitim ve öğretim süresince aşağıdaki dersleri alırlar; a) Genel Kültür Dersleri:
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil, b) Zorunlu Meslek Dersleri: Temel Sanat Eğitimi, Desen, Mesleki Temel Tasarım, Fotoğraf, YazıTipografi, Bilgisayar Programları, Perspektif, Kültür ve Sanat Tarihi, Bilgisayarda Görüntü İşleme, Görsel İletişim, Baskı Teknikleri, Matbaa ve Matbaa Teknolojileri, Masaüstü Yayıncılık, Grafik Üretim Teknikleri, Reklam Stratejileri, Grafik Sanatı Tarihi, Ambalaj Tasarımı, Multimedia, Tasarım Stüdyo, Bilgisayar Destekli Tipografi, Proje, Sanat Etkinliklerini İzleme, c) Seçmeli Dersler:
Estetik, İllüstrasyon, Sanat ve Çevre, Sanat Etkinliklerini İzleme, Portfolyo Tasarımı, İnsan İlişkileri ve İletişim, Sanat Felsefesi, Animasyon, Web Tasarımı ile Diksiyon dersleri okutulmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
"Grafik" önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı' da başarılı oldukları takdirde "Fotoğraf, Fotoğraf ve Video, Grafik, Grafik Öğretmenliği, Grafik Sanatları ve Grafik Tasarımı" lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Bunun yanı sıra çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yönetim kademelerinde yer alabilir ya da kendi işyerlerini açabilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Mesleki eğitim süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uygun öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünce verilen öğrenim harç ve kredisinden yararlanabilmektedirler. Özel sektörde ücretler anlaşmalara ve kişinin yeteneği ile işletmenin yapısına göre farklılık göstermektedir. Genellikle asgari ücretin 2-4 katı civarında ücret almaktadırlar. Deneyimi olanlarda bu rakam çok daha fazla olabilmektedir. Kamu sektöründe görev alan Grafik Teknikerleri ise 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanununa göre 10.derecenin 1.kademesinde işe başlatılırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
Grafik Teknikeri tanıtımı sayfasından Grafik Teknikeri Ne İş Yapar? Grafik Teknikeri Çalışma Alanları, Grafik Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Grafik Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Grafik Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Grafik Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Grafik Teknikeri meslek tanımı 4684 kez okunmuştur.