Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Tip Elektroniği Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Tip Elektroniği Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Tip Elektroniği Teknisyeni



TANIM 
Tıp alanındaki teşhis ve tedavi uygulamaları için kullanılan elektronik alet ve cihazların, kullanım, bakım ve onarımını sağlayan, ayrıca bu cihazların doğru olarak kurulması ve kullanılması için sağlık personelini bilgilendiren kişidir. 

GÖREVLER 
Kalp, beyin gibi organların çalışma şekillerini kaydeden EEG ve EKG cihazlarının tüm elektronik devreleriyle ilgili çalışmalar yapar, Kan akışı ve kan miktarı ölçümü yapan cihazların elektronik devreleri üzerinde çalışmalar yapar, elemanlarını tanır, meydana gelecek arızaları giderir, Cihazların periyodik (günlük, haftalık,aylık ve yıllık) bakımlarını yapar, Cihazları test eder, kalibrasyon ayarlarını yaparak kullanıma hazır olmasını sağlar. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Çeşitli kataloglar, elektronik ve mekanik test aletleri, güç kaynağı, gaz ölçüm cihazları, narkoz test cihazı, anestezi test cihazı, kimyasal test cihazı, çalıştırma talimatnamesi, Kaynak tabancası, havya, eğe, pense, tornavida, mengene, Tezgah, çalışma masası, bilgisayar, Bakımını yaptığı alet ve cihazlara ait bakım ve kullanım talimatnameleri veya kataloglar, Bilgisayar ve yazılım programları. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Tıp elektroniği teknisyeni olmak isteyenlerin; Fen bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı, Alet ve makinelere ilgili ve mekanik ilişkileri algılayabilen, El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, Şekil ilişkilerini algılayabilen, Dikkatli ve sakin, Görme ve işitme organları sağlam kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Tıp elektroniği teknisyenleri sağlık kuruluşlarının teknik bakım bölümlerinde, tıbbi cihaz yapan fabrikalarda, tıp cihazları tamir ve bakım atölyelerinde veya servislerinde görev yaparlar. Görev ortamı aydınlık ve temizdir. Gürültü oranı fazla değildir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
İş bulma olanakları oldukça geniştir. Hastanelerde, laboratuarlarda, tıp cihazı satan ve imalatını yapan şirketlerde, Sağlık Bakanlığı'nın illerde bulunan bölge tamirhane ve depo müdürlüklerinde iş bulma olanağı vardır Ülkemizde tıp alanında, elektronik cihaz ve sistemlerin kullanımı süratle yaygınlaştığından, bu alandan mezun olanlar, aranan elemanlardır. Meslekte işsiz kalınması halinde, temel elektronik bilgisi alınmış olduğundan, elektronik ile ilgili diğer bütün dallarda çalışma olanağı vardır. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi; Anadolu Teknik Lisesi Tıp Elektroniği bölümünde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Anadolu Teknik Liselerinde eğitim kurumuna girebilmek için; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmak, gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Anadolu Teknik Lisesinde eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince genel kültür ve meslek dersleri birlikte okutulmaktadır. Uygulama eğitimi işletmelerde ve atölyelerde verilmektedir. 

MESLEKTE İLERLEME 
Anadolu Teknik Liselerinin Tıp Elektroniği bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Elektrik, Elektrik elektronik Teknikerliği, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Otomosyon, Ev cihazları Teknolojisi, Hidroelektrik santralleri, Mekatronik, Otomotiv, Protez ve Ortez, Odyometri, Optisyenlik, Elektronörofizyoloji, Radyo ve televizyon tekniği ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca, teknik liselerinin tıp elektroniği bölümünden mezun olanlar üniversitelerin Elektronik Öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Mezun olanlara, 3308 Sayılı Kanun'a göre doğrudan "İŞYERİ AÇMA BELGESİ" verildiğinden, işyeri açabilirler. 
Kamu kuruluşlarında, başta atölye şefi olmak üzere, benzer idari kadrolara yükselebilirler. 

BENZER MESLEKLER: 
Elektronik Teknisyenliği, Motor ve Makine Teknisyenliği, Bilgisayar Operatörlüğü. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Öğrenciler, son sınıfta staj sırasında, asgari ücretin % 30' u oranında ücret almaktadırlar, Özel firmalarda staj yapanlar ise asgari ücretin tamamını ya da daha fazlasını alabilmektedirler.Kamu kuruluşlarında teknisyen unvanı altında asgari ücretin 2-3 katı ücret almaktadırlar. Özel firmalarda daha fazla ücret alınmaktadır.Kendi işyerini açanlar, yaptıkları iş oranında, değişik miktarlarda kazanç sağlayabilirler. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Tip Elektroniği Teknisyeni tanıtımı sayfasından Tip Elektroniği Teknisyeni Ne İş Yapar? Tip Elektroniği Teknisyeni Çalışma Alanları, Tip Elektroniği Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Tip Elektroniği Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Tip Elektroniği Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Tip Elektroniği Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Tip Elektroniği Teknisyeni meslek tanımı 1885 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi