Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Sağlık Eğitimcisi Kimdir, Ne İş Yapar, Sağlık Eğitimcisi Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Sağlık Eğitimcisi



TANIM 
Hastalıklardan korunma ve sağlığı geliştirme konusunda halkı bilgilendirerek, toplumda sağlıklı yaşam bilincinin yükselmesine katkıda bulunan kişidir. 

GÖREVLER 
Sağlık ve sağlık eğitimi alanındaki gereksinimler, konular ve kaynaklar konusunda araştırma yapar, 
Sağlık eğitimi alanında bireyin ve toplumun gereksinimlerini belirler, Etkili sağlık eğitimi programları geliştirir, Uygun ilke ve yöntemlerle sağlık eğitimi programlarını uygular, Sağlık eğitimi program ve hizmetlerini yönetir, Sağlık eğitimi programlarını değerlendirir, Halk sağlığını koruma, sağlık sorunlarının çözümünde başvurabilecekleri yerler konusunda yazılı ve sözlü açıklamalar yapar. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Bilgisayar, çeşitli büro malzemeleri (kağıt, kalem v.b.), tepegöz, videotv., insan maketi. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Sağlık Eğitimcisi olmak isteyenlerin; Sözel yeteneği gelişmiş, Okumayı seven, alanıyla ilgili gelişmeleri takip edebilen, Biyolojiye ve Psikolojiye ilgili, İnsanlara yardım etmekten ve onları eğitmekten hoşlanan, Başkaları ile iyi iletişim kurabilen onları etkileyebilme ve yönlendirme gücüne sahip 
kimseler olması gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Genellikle sağlık merkezleri ve hastahanelerin büro kısımlarında olmakla birlikte, çalışılan pozisyona göre sınıflarda ya da konferans salonlarında çalışırlar. Çalışırken çok fazla sayıda insanla iletişim halindedirler. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Sağlık Eğitimcileri, Sağlık Bakanlığı'na bağlı çeşitli kuruluşlar, özellikle aile planlaması, çevre sağlığı merkezleri, kanserle, veremle savaş birimleri başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruşlarda çalışırlar. Sağlık hizmeti ve eğitimi yürüten özel ve gönüllü kuruluşlar ile basın ve yayın kurumların sağlık iletişimi alanlarında da görev alırlar. Ayrıca öğretmenlik formasyonu derslerini alanlar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında sağlık bilgisi öğretmeni olarak da çalışabilirler. Sağlık Bakanlığına bağlı meslek liselerinde meslek dersleri öğretmenliği, üniversitelerin ilgili fakülte ve Yüksekokulları'nın öğretim kadrosunda görev alabilirler. 
Sağlık Eğitimcileri çoğunlukla öğretmen olarak çalışmaktadırlar. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi üniversitelerin sağlık eğitimi bölümünde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Mesleğin eğitimine girebilmek için; Lise veya dengi okul mezunu olmak. Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) Sağlık Eğitimi Fakültesi "Sağlık Eğitimi " lisans programı için yeterli "Eşit Ağırlıklı (EA2)" puan almak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) Tercih Bildirim Formunda "Sağlık Eğitimi" lisans programlarından en az birini tercih etmek gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Sağlık Eğitimi programında eğitim süresi 4 yıldır. Dört yıllık eğitim süresince; Matematik, Bilgisayar, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi, Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Hastalıklar Bilgisi,İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Özel Öğretim Yöntemleri, Çevre Sağlığı, Sağlık Yönetimi Kimya, Biyokimya, fizik, biyoloji, genetik, insan anatomisi, histoloji, tıbbi terminoloji(tıp terimleri) sosyoloji, iş güvenliği ve sağlığı, Sağlık Sistemleri, biyoistatistik, halkla ilişkiler, Beslenme, Yaşlılık ve Sorunları, Hasta Hakları, Aile Planlaması gibi dersler alırlar 

MESLEKTE İLERLEME 
Üniversitelerde Öğretim elemanı olarak görev alanlar akademik kariyer yapabilirler. (Araştırma Görevlisi, Doktor, Yard. Doç., Doçent ve Profesör ) Bunun dışında Sağlık Kurumlarında yönetici olarak da çalışabilmektedirler. 

BENZER MESLEKLER: 
Sağlık Yöneticisi, Sağlık Eğitim Uzmanı. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Üniversite eğitimi süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağladığı kredi ve yurt imkanlarından yararlanabilirler. Ayrıca, kamu ve özel kurum ve kuruluşların sağladığı burs olanaklarından faydalanabilirler. Eğitim sonrası, asgari ücretin 2,53 katı dolayında ücret almaktadırlar. Çalışılan pozisyona göre bu ücret artabilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Sağlık Eğitimcisi tanıtımı sayfasından Sağlık Eğitimcisi Ne İş Yapar? Sağlık Eğitimcisi Çalışma Alanları, Sağlık Eğitimcisi Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Sağlık Eğitimcisi Mezunları Ne İş Yaparlar? Sağlık Eğitimcisi Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Sağlık Eğitimcisi mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Sağlık Eğitimcisi meslek tanımı 4467 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi