Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Dil Bilimci Kimdir, Ne İş Yapar, Dil Bilimci Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Dil Bilimci



TANIM 
Ana dil esas olmak üzere çeşitli dillerin yapısını, kullanımını ve tarihi ile ilgili araştırma ve incelemeleri yapan kişidir 

GÖREVLER 
Çeşitli toplumların kullandıkları bir iletişim biçimi olan dilin birbirinden farklılıkları ve benzerliklerini inceler, İnsan dilinin ses ve anlam yönlerine ilişkin bilgiler elde eder, Dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi hakkında araştırmalarda bulunur, Dil aileleri hakkında araştırmalar yapar, Elde ettiği verileri değerlendirerek dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi ile ilgili bilgiler oluşturmaya çalışır. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Teyp, Kamera, Film, Bilgisayar, Çeşitli büro malzemeleri. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Dil bilimci olmak isteyenlerin; Üst düzeyde sözel yeteneğe ve güçlü bir belleğe sahip, Diledebiyat, tarih, sosyoloji, ve arkeoloji gibi alanlarla ilgili, Bilimsel çalışmaya meraklı, kimseler olmaları gerekmektedir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Değişik kültürlerden insanlarla iletişimde bulunulur. Çalışmalar gerçekleştirilirken seyahat etmek, uzun süre evden uzak kalmak, değişik kültürler arasında yaşamak gerekebilir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi aşamasında, büro ortamında çalışılmaktadır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Dil bilimciler, üniversite ve araştırma kurumlarında dille ilgili araştırmacı olarak çalışabilirler. Öğrenimleri sırasında Türk Dili, Fransızca, İngilizce, Almanca gibi filoloji dallarında zorunlu ya da seçmeli dersler aldıklarından ortaöğretim kurumlarında bu dillerde öğretmenlik yapabilirler 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi; Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi “Dil Bilimi “bölümünde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Eğitime başlayabilmek için Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) yeterli “Dil (DİL)” puanı almak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Dil Bilimi programında eğitim süresi 4 yıldır. Dört yıllık eğitim süresince Dilbilimine Giriş, Dilbilim Tarihi, Dilin Değişik Açılardan Görünümü, Fonetik, Sentaks, Semantik gibi derslerin yanı sıra Dünya Dilleri, Dil Aileleri ve Diyalektoloji gibi dersler okutulmaktadır. 

MESLEKTE İLERLEME 
Üniversitelerde Öğretim elemanı olarak görev alanlar akademik kariyer yapabilirler. (Araştırma Görevlisi, Doktor, Yrd. Doç., Doçent ve Profesör) Bunun dışında istihdam edilenler, gösterecekleri performansa ve gerekli diğer şartları yerine getirmeye bağlı olarak değişik kadrolarda yer alabilirler. 

BENZER MESLEKLER: 
Filolog, Etnolog. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Üniversite eğitimi süresince öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağladığı kredi ve yurt imkanlarından yararlanabilirler. Ayrıca, kamu ve özel kurum ve kuruluşların sağladığı burs olanaklarından faydalanabilirler. Eğitim sonrası, teknik hizmetler sınıfında göreve başlarlarsa asgari ücretin 2,53 katı dolayında maaş almaktadırlar. Alınan ücret, bulunulan konum ve çalışma sürelerine göre değişiklik gösterebilmektedir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri.

Dil Bilimci tanıtımı sayfasından Dil Bilimci Ne İş Yapar? Dil Bilimci Çalışma Alanları, Dil Bilimci Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Dil Bilimci Mezunları Ne İş Yaparlar? Dil Bilimci Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Dil Bilimci mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Dil Bilimci meslek tanımı 5873 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi