Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Gemi İnşaatı Mühendisi Kimdir, Ne İş Yapar, Gemi İnşaatı Mühendisi Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Gemi İnşaatı Mühendisi



TANIM 
Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması konularında mühendislik çalışmalarını yürüten kişidir.

GÖREVLER 
İnşa edilecek, yenileştirilecek veya onarımı yapılacak gemiler için uluslararası kurallara uygun plan ve projeler hazırlar, İnşa edilecek gemide kullanılacak olan makine, teçhizat ve malzemelerin seçimini yapar, dayanıklılığı ve diğer özellikleriyle ilgili gerekli mühendislik hesaplarını çıkarır, İstenilen ölçü ve şekillerde gemilerin yapımını, her türlü bakım ve onarım işlerinin yürütülmesini sağlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Cetvel, gönye, pergel, mikrometre, şablon, rapido gibi ölçme ve çizim aletleri, Bilgisayarlar ve hesap makineleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Gemi inşaatı mühendisi olmak isteyenlerin;Üstün bir genel yeteneğe,Sayısal düşünme yeteneğine, Tasarım ve çizim yeteneğine,
Gözel koordinasyonuna sahip,Şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen,
Fizik ve matematik konularına ilgili kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
İşin planlanması ve projelendirilmesi aşamasında bürolarda, inşa aşamasında tersanelerde, onarım yapılması ve yenileştirilmesi aşamasında bakım onarım istasyonlarında çalışılmaktadır. Ayrıca, gemi seyir halindeyken de görev yürütülmektedir. GÖREVLERi sırasında armatörlerle, kaptan, makine zabiti, deniz motor makinisti, makine teknisyen ve teknikerleriyle, teknik ressamlarla iletişim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Gemi inşaatı mühendisleri; Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri gibi kamu kuruluşlarında, resmi ve özel tersanelerde, deniz taşımacılığı yapan özel kuruluşlarda, mühendislik bürolarında çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleki eğitim Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilebilen çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin "Gemi İnşaatı Mühendisliği" bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Mesleğin eğitimine girebilmek için, Lise veya dengi okul mezunu olmak, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) "Gemi İnşaatı Mühendisliği" lisans programı için yeterli "Sayısal (SAY2)" puan almak, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda "Gemi İnşaatı Mühendisliği" lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Eğitim süresi 4 yıl olup eğitim süresince; Matematik, Fizik, Kimya, Teknik Resim, Gemi Mühendisliğine Giriş, Gemi Resmi, Bilgisayar Programlama, Gemi ve Deniz Yapı Elemanları, Gemi Makineleri, Gemi Elektriği, Gemi Hidrostatiği, Gemi İnşaatı, İş Hukuku, Gemi Teorisi, Gemi Sevki, Gemi İşletmeciliği gibi dersler okutulmaktadır. Eğitimin son iki yılında kuramsal derslerin yanısıra, mühendislik bilim dersleri uygulamalı olarak okutulur. Öğrenciler belirli bir süre işletmelerde staj yapmaktadırlar. 

MESLEKTE İLERLEME 
Gemi inşaatı mühendisleri eğitimlerini sürdürerek akademik kariyer yapabilirler, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yönetim kademelerine yükselebilirler.

BENZER MESLEKLER: 
Gemi ve deniz yapıları mühendisliği, gemi makineleri mühendisliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim sırasında; Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun kredi hizmetlerinden, çeşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanan burslardan yararlanabilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında işe başladıklarında teknik hizmetler sınıfından ücret alırlar. Özel sektörde ise anlaşmaya bağlı olarak değişen miktarlarda ücret almaktadırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili eğitim kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Gemi İnşaatı Mühendisi tanıtımı sayfasından Gemi İnşaatı Mühendisi Ne İş Yapar? Gemi İnşaatı Mühendisi Çalışma Alanları, Gemi İnşaatı Mühendisi Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Gemi İnşaatı Mühendisi Mezunları Ne İş Yaparlar? Gemi İnşaatı Mühendisi Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Gemi İnşaatı Mühendisi mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Gemi İnşaatı Mühendisi meslek tanımı 2253 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi