Kat Görevlisi Kimdir, Ne İş Yapar, Kat Görevlisi Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Kat Görevlisi
TANIM
Otel ve diğer konaklama tesislerinde katlardaki odaların tertip, düzen ve temizliğinden ve müşteri isteklerinden sorumlu olan kişidir. Bu meslek otellerde "Kat Valesi" olarak da adlandırılır.
GÖREVLER
Kat şefinden boş ve dolu odaların anahtarlarını alarak, öncelikle boş odaları kontrol eder ve hizmete hazır hale getirir, Müşterinin odadan ayrılmasından sonra çarşafları değiştirir ve yatakları düzeltir, odanın genel temizliğini yapar (toz alma, paspas yapma, tuvalet, banyo temizliği, cam silme vb.), Odadaki eksiklikleri tamamlar (havlu-sabun koyar, buzdolaplarındaki içecekleri tamamlar, arızaları ilgililere bildirir), Müşterinin isteklerini yerine getirir, şikayetlerini giderir, Kayıp ve bulunmuş eşyalarla ilgili olarak durumu ilgililere bildirir, Odadan ayrılan müşteriyi katta uğurlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Her türlü temizlik malzemeleri, Elektrik süpürgesi, Kullanım alanında bulunan malzeme ve eşyalar (perde, yastık, çarşaf vb.).
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kat görevlisi olmak isteyenlerin; Bedence sağlam, dayanıklı ve iyi bir dış görünüme sahip, Temiz, düzenli, dikkatli, İnsanlarla iyi ilişki kurabilen ve konuşma yeteneği olan, Emir ve talimat altında çalışabilen, Sabırlı ve güler yüzlü, Temizlik malzemelerine karşı allerjisi olmayan kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kat hizmetleri görevlisi otel odalarında ve koridorlarda görev yapar. Ortam temiz ve gürültüsüzdür. Kişi çalışırken devamlı hareket halinde olup, bazen eğilme, uzanma gibi pozisyonlarda çalışması gerekebilir. Kat görevlisi görevini genellikle yalnız başına yapar. Zaman zaman ön büro elemanları, bakım onarım elemanlarıyla irtibat halindedir. Ancak, müşterinin isteklerini ve yöneticinin emirlerini alırken onlarla iletişim kurar. Çalıştığı yerin büyüklüğüne göre; vardiya usulü çalışabilir. Hafta sonu çalışma söz konusudur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanları; her türlü otel, motel, tatil köyü, sosyal tesis gibi konaklama ve dinlenme tesislerinde kat hizmetlerinde çalışmaktadırlar. Turizm sektöründe en çok eleman ihtiyacının olduğu bölümlerden biridir. Özellikle yaz aylarında iş bulma sorunu fazla yoktur. Ancak bu meslekte iş bulma olanakları bölgesel ve mevsimlik değişim göstermektedir. Turistik yörelerde özellikle yaz aylarında çalışma olanağı artarken, kış aylarında ve turistik olmayan yörelerde çalışma olanakları oldukça kısıtlıdır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi; Anadolu kız meslek/ Anadolu meslek liseleri, kız meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerin "Ağırlama ve Gıda Teknolojisi" alanı, "Kat Hizmetleri" dalında, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde ve Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı pratik kız sanat okullarında, Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde (TUREM), özel turizm meslek kurslarında ve Türkiye İş Kurumu’nun işgücü yetiştirme kurslarında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin Anadolu meslek/ Anadolu kız meslek liseleri "Ağırlama ve Gıda Teknolojisi" alanına girebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yapılan "Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nı kazanmak gerekmektedir. Kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselere girmek için ilköğretim okulu mezunu olmak.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde eğitim süresi ilköğretim okulundan sonra 4 yıldır. Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. Kız meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerde de 4 yıldır. Eğitim süresince genel kültür dersleri ve uygulamalı meslek dersleri birlikte alınmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin "Kat Hizmetleri" dalından mezun olanlar, istedikleri taktirde, meslek yüksekokullarının Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açıköğretim), Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık ile Turizm Animasyonu programlarına sınavsız olarak başvuru yapma hakkına sahiptirler.
Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O), Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği, Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O), Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler Y.O), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O., Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O), Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O), Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O., Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler Y.O), Turizm ve Otelcilik (Yabancı Diller Y.O), Turizm ve Rehberlik (Uygulamalı Bilimler Y.O), Turizm ve Otelcilik (Bilgisayar ve Turizm Y.O) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alırlar
BENZER MESLEKLER
Diğer temizlik işçileri.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
İşletmelerde yapılan uygulama eğitimi süresince asgari ücretin % 60’ndan az olmamak üzere ücret alırlar. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler, sigorta primleri devlet tarafından ödenir. Eğitim sonrası kazanç, işletmenin büyüklüğüne, bulunduğu yere göre farklılıklar göstermektedir. Asgari ücret ile, asgari ücretin 2-3 katına kadar aylık kazanç sağlanabilir. Turizm sektöründe bahşişlerden sağlanan kazanç da önemli bir yer tutmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Kat Görevlisi tanıtımı sayfasından Kat Görevlisi Ne İş Yapar? Kat Görevlisi Çalışma Alanları, Kat Görevlisi Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Kat Görevlisi Mezunları Ne İş Yaparlar? Kat Görevlisi Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Kat Görevlisi mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Kat Görevlisi meslek tanımı 19547 kez okunmuştur.