Bilgisayar Teknolojisi Ve Programlama Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Bilgisayar Teknolojisi Ve Programlama Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Bilgisayar Teknolojisi Ve Programlama Teknikeri
TANIM
Bilginin toplanması, bilgisayar ortamında işlenmesi, bilgisayar sistemlerinin kurulması ve çalıştırılması alanlarında çalışan teknik elemandır.
GÖREVLER
Bilgisayar donanımı keşif işlemlerinde görev alır,Sistemle ilgili malzeme ve teçhizatın seçimi ve kurulması işlemini yapar, Web sayfalarının tasarımlarını yapar,Kişisel ya da ticari programlar yazar,Bilgisayarda karşılaşılan yazılım ve karmaşık olmayan donanım arızalarını tespit eder ve uzmanlık gerektirmeyen sorunlara çözüm getirir,Veri güvenliği ve saklanması ile ilgili tedbirleri alır,Kelime işlemci, hesaplama tablosu, sunu, veri tabanı ve grafik tabanlı tasarım programlarını kurar, kullanır ve bu programların program geliştirme modüllerini kullanarak program üretir ve eğitim verir,Sektörde geçerliliğini koruyan kişisel bilgisayar işletim sistemlerini ve ağ işletim sistemlerini kullanır ve yenilikleri takip ederek yenilikleri sisteme uygular,İş yerinde bilgisayar kaynakları, sağlık ve emniyet ile ilgili kanuna dayalı yönetmelikleri bilir ve uygular.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar ve çeşitli bilgisayar programları, CD, disket, Network test aletleri, Elektrik test aletleri, Tornavida, kargaburnu, lehim,vakum, temizlik fırçaları ve büro malzemeleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Teknikeri olmak isteyenlerin;Analitik düşünme becerisine sahip, Araştırmaya meraklı, sorumluluk sahibi Hayal gücü yüksek, Ayrıntılara önem veren, Matematik ve fizik alanında başarılı, Yabancı dile ilgi duyan, El ve parmak becerisi gelişmiş, Mekanik yeteneğe sahip, Ekip çalışmasına yatkın kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Meslek elemanları; genellikle kapalı, temiz, bol ışıklı ve klimalı ortamlarda çalışırlar. Çalışırken mühendisler, teknisyenler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Mezunlar günümüzde başta sanayi kuruluşları olmak üzere Yazılım Firmaları, Bilgisayar Satış ve Teknik Destek Firmaları, Bankalar, Sigorta Şirketleri, Ticari Kuruluşlar, İnternet Servis Sağlayıcıları, İnternet Yayıncılık Şirketleri, RadyoTelevizyon Şirketleri, Araştırma Şirketleri, Borsalar, Ulaştırma, Lojistik Firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkanına sahiptirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı Meslek Yüksekokullarının Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama" bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin Bilgi İşlem, Bilgisayar, Bilgisayar Donanım, Bilgisayar İşletimi, Bilgisayar İşletimi Teknisyenliği, Bilgisayar Programcılığı ve Bilgisayar Yazılımı bölümlerinden birinden mezun olanlar "Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Teknikerliği" ön lisans ve ön lisans (uzaktan eğitim) programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sayısal (SAY1)" puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.Eğitim süresince öğrencilere;Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Matematik, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Algoritma ve Programlama Giriş, Entegre Ofis, Temel Elektronik, Veri Yapıları ve Programlama, Matematik II, Bilgisayar Donanımı, Grafik ve Animasyon, Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I, Veri Yapıları, Bilgisayar Projesi, Programlama Dilleri, Sayısal Metodlar ve İstatistik, Veri Tabanı ve Uygulamaları, Görsel Programlama gibi dersler verilir.
MESLEKTE İLERLEME
Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Teknikerliği programını bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları taktirde;Bilgisayar, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Enformatik, BilgisayarEnformatik, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Enformasyon Teknolojileri, Enformatik, Fizik, İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, MatematikBilgisayar, Meteoroloji Mühendisliği, Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar, Uzay Mühendisliği.lisans programlarına dikey geçiş yapabilirlerÇalıştıkları kurum ve kuruluşların yönetim kademelerinde görev alabilirler.
BENZER MESLEKLER:
Bilgisayar Mühendisi, Bilgisayar Donanım Teknikeri, Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikeri, Bilgisayar Programcısı.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresince öğrenciler eğitimleri süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.Eğitim sonrası Kamuya ait Kurum ve Kuruluşlarda görev alan Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Teknikerleri 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanununun Teknik Hizmetler Sınıfında öngörülen derece ve kademedeki katsayı ve tazminatlara göre ücret alırlar.Özel sektörde çalışan meslek elemanlarının ücreti karşılıklı anlaşma ile belirlenmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları ve İşletmeleri Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
Bilgisayar Teknolojisi Ve Programlama Teknikeri tanıtımı sayfasından Bilgisayar Teknolojisi Ve Programlama Teknikeri Ne İş Yapar? Bilgisayar Teknolojisi Ve Programlama Teknikeri Çalışma Alanları, Bilgisayar Teknolojisi Ve Programlama Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Bilgisayar Teknolojisi Ve Programlama Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Bilgisayar Teknolojisi Ve Programlama Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Bilgisayar Teknolojisi Ve Programlama Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Bilgisayar Teknolojisi Ve Programlama Teknikeri meslek tanımı 3502 kez okunmuştur.