Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan) Kimdir, Ne İş Yapar, İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan) Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan)



TANIM 
Cezaevi ve ıslah evlerinde barındırılan suçluların ihtiyaçlarını karşılayan ve bunların ıslahını sağlayarak topluma yeniden kazandırılmasına yardım eden meslek elemanıdır. 
GÖREVLER
Cezaevine giren tutuklu ve hükümlülerin üzerini arar ve taşıdıkları kıymetli eşyayı emniyet altında bulundurur, Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler hakkında bir takım kayıtları tutar, Tutuklu ve hükümlüleri koğuşlarına götürerek koğuş kapılarını kilitler, koğuşları belirli periyotlarla kontrol eder, çalışan tutuklulara nezaret eder, Kapı, pencere ve bahçe kapılarının iyi bir şekilde kapatılıp kapatılmadığını ve kaçma girişimiyle ilgili herhangi bir çalışma olup olmadığını muayene ve tespit eder, Tutuklu ve hükümlüleri yemek, banyo ihtiyaçlarını , revire çıkarma, görüşlere götürülüp getirme, mahkemeye hazırlama, tıraş, kantin ihtiyaçlarının temini, yöneticilerle görüştürülmesi işlemini yapar, Günde en az 3 defa hükümlülerin ve tutukluların sayımını yapar, Cezaevlerinde çıkabilecek olaylara anında müdahale ederek olayın büyümesini engeller ve sükunetin devamını sağlar, Cezaevinde kısmi ve genel aramaları yaparak bulundurulması ve girmesi yasak olan maddelerin girişine engel olur, Ağır ceza merkezi olmayan (kaza ceza evi) yerlerde katip, idari memurunun bulunmadığı ceza evlerinde sevk ve idareden bütün olarak sorumludur, Cezaevinin temizliğinden sorumludur. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Üniformalar, kapı anahtarları, dedektör, görev yerinde bulundurulamayan tabanca, gizli kameralar, kapalı devre TV. sistemleri. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
İnfaz ve koruma memuru (gardiyan) olmak isteyenlerin; Vücutça sağlam, atletik vücutlu, İnsan ilişkilerinde başarılı (tutuklulara saygılı, hoşgörülü, sevecen) Fedakar kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Gardiyanlar genelde kapalı, açık ve yarı açık ceza evlerinde, bunlara bağlı atölye ve açık alanlarda çalışırlar, Teknolojik gelişme bu mesleğin icrasını kolaylaştırmaktadır (kapalı devre TV sistemi gibi). Gardiyanlar; cezaevi üst yöneticileriyle, tutuklularla ve hükümlülerle, halktan kişilerle, meslektaşlarıyla, savcılarla, hakimlerle, avukatlarla, askerlerle, iletişim içindedir. Hükümlü ve tutuklular tarafından tehditler alabilir, fiili saldırıya uğrayabilirler. Görev bitiminde bir takım sorunlarla da karşılaşabilir. İsyanlarda rehin olma, yaralanma ve ölüm olayları da olabilir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Gardiyanlar, Adalet Bakanlığı'na bağlı olarak devlet memuru statüsünde çalışırlar. Gardiyanlar genelde kapalı, açık ve yarı açık ceza evlerinde, bunlara bağlı atölye ve açık alanlarda çalışırlar. Cezaevi personeli ile hükümlüler ve tutuklular arasındaki diyalogu artırarak ve o kişileri topluma kazandırmak için hizmet-içi faaliyetlerine çok önem vermek ve bu çalışmaların artırılması mesleğe prestij kazandıracaktır 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitiminin verildiği bir eğitim kurumu yoktur. Ancak; En az Lise veya dengi okul mezunlarına yönelik Adalet Bakanlığı'nın açmış olduğu sınavı kazanarak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan infaz ve koruma memurları Ağır Cezaevlerinde bulunan dershanelerde hizmet-içi eğitim kurslarına alınırlar. 
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu mesleğe girebilmek için en az lise ve dengi okul mezunu olmak, Adalet Bakanlığı'nın açmış olduğu sınavı kazanmak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Bu mesleğe yeni başlayan meslek elemanının hükümlü ve tutuklularla olan ilişkilerinin daha sağlıklı olabilmesi için hizmet-içi eğitim uygulanır, Bu eğitimde; cezaevi yönetimiyle ilgili daha fazla bilgi almaları sağlanır, hükümlü ve tutuklularla daha sağlıklı,diyalog kurmaları için Türkçe'yi daha iyi kullanma yetenekleri geliştirilir. Cezaevi mevzuatı, hükümlü ve tutukluları ilgilendiren kanunlar hakkında bilgi verilir, Bu mesleğe girenlere zinde kalmaları için yakın dövüşme kuralları öğretilir, Cezaevine girmesi yasaklanan maddelerin tanıtılması için dersler verilir. (Esrar, morfin, kokain, eroin ve uyuşturucu haplar.) Meslek için önemli olan dersler; Psikoloji, Türkçe, İnfaz Hukuku, Cezaevi İdaresi, Genel Hukuk, Kriminoloji, Narkotik, Davranış Bilimleri, Ceza Mahkemeleri (CUMUK), İlk Yardım ve Sağlık, Beden Eğitimi vb. dersler.

MESLEKTE İLERLEME 
Adalet Bakanlığına bağlı cezaevlerine İnfaz ve Koruma Memuru olarak giren devlet memuru görev içerisinde gösterdiği başarı durumuna göre yapılan sınavla İnfaz ve Koruma Baş Memurluğuna (baş gardiyan) yükselme imkanına sahiptir.Yüksek okul mezunu olan İnfaz ve Koruma Memurları Adalet Bakanlığı'nın açtığı sınavlarda idare memurluğu sınavını kazanabilirlerse cezaevi 2. Müdür ve 1. Müdür kademelerine kadar yükselebilirler. 

BENZER MESLEKLER: 
Polis, Bekçi, Koruma görevlisi. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
657 Devlet Memurları Kanunu'na tabi olup, bunun dışında Adalet Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu unvan, kadro ve derecelere göre adalet tazminatı alırlar. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan) tanıtımı sayfasından İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan) Ne İş Yapar? İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan) Çalışma Alanları, İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan) Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan) Mezunları Ne İş Yaparlar? İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan) Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan) mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan) meslek tanımı 2410 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi