Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Alçı Dekorasyoncusu Kimdir, Ne İş Yapar, Alçı Dekorasyoncusu Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Alçı Dekorasyoncusu

TANIM 
Alçı, alçıpan ve diğer alçı ürünlerini kullanarak alçı sıva, kartonpiyer dökme tavan, asma tavan, bölme duvar ve duvar giydirme işlemlerini yapan kişidir. 

GÖREVLER 
Yapacağı işin ölçülerini alır, İşi uygulayacağı yüzeyi inceler, Malzeme ihtiyacını belirler ve temin eder, Çizimleri inceleme, çizimlere göre şablon çıkarma, kalıpları hazırlama, alçıyı hazırlama işlemlerini yapar, Alçı dökümü yapar, İşlem yapılacak yüzeyi temizler, Dökümden çıkan kartonpiyeri ve dökme tavanı takar, Alçı sıva yapar, Köşe profilleri koyar Alçı ile dolan yüzeyleri mastar ile düzeltir, Çelik mala ile rötuş yapar, Alçıpanla asma tavan, bölme duvar ve duvar giydirme yapar, İşçi sağlığı ve iş güvenliği için gerekli önlemleri alır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Alçı sıva makinesi, Alüminyum mastarlar, Beton kırma makinesi (hilti) Çalışma tezgâhı, Döküm kalıpları ve sehpası, Darbeli matkap, Gönye, maket bıçağı, Merdiven, Metre , Spatula ve su terazisi, Sıva alçısı, derz dolgu alçısı, inşaat alçısı, kartonpiyer alçısı, Alçıpan , Köşe profilleri, Zımpara kâğıdı. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Alçı dekorasyoncusu olmak isteyenlerin; Bedence güçlü ve sağlam, El becerisine sahip Yükseklik korkusu olmayan Gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilen, Yaratıcı, Renkleri ayırdedebilen, Şekil uzay ilişkilerini görebilen, Ayrıntılara dikkat edebilen, Sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi, Ekip çalışmasına yatkın, insanlarla iletişimi iyi
kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Alçı dekorasyoncusu genellikle tadilat yapılan binalarda ve inşaatı bitmek üzere olan binalarda çalışırlar. Çalışma ortamları tozludur. Çalışma sırasında uzun süre ayakta kalmak gerekir. Meslek elemanı işini genellikle aynı meslek grubundan olan elemanlarla birlikte yapar. İş sahipleriyle devamlı iletişim halindedirler. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Alçı dekorasyoncuları özel sektöre ait inşaat firmalarında çalışabilirler. Ayrıca serbest çalışabilirler. İnşaatlarda alçı kullanımının artması, dekorasyon ve süsleme sanatına talebin artması nedeniyle bu meslekte iş bulma imkanı yüksektir.Alçı dekorasyonculuk mesleğinde, kartonpiyer yapımı, dökme tavan yapımı, alçı sıva yapımı, alçıpanla asma tavan, bölme duvar veya duvar giydirme yapımı ayrı ihtisaslaşma konuları olarak değerlendirilebilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi geleneksel eğitim şekli olan ustaçırak ilişkisi yöntemiyle ve Halk Eğitim Merkezlerinde Alçı Dekorasyonculuğu kurslarında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Halk Eğitim Merkezlerinde eğitim alabilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Halk Eğitim Merkezlerinde verilen eğitimin süresi 400–1200 saat arasında değişmektedir.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte ilerleme daha büyük firmalarda çalışma, serbest çalışmada ise daha büyük çaplı işler almak şeklindedir.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim süresince kazanç sözkonusu değildir. Özel inşaat firmalarında alçı dekorasyoncusu olarak görev yapanlar ortalama net asgari ücretin 1,5 2 katı ücret almaktadırlar. Serbest çalışanlar ise kişinin tecrübesine ve yeteneğine bağlı olarak net asgari ücretin 23 katı ücret kazanabilmektedirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili eğitim kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Alçı Dekorasyoncusu tanıtımı sayfasından Alçı Dekorasyoncusu Ne İş Yapar? Alçı Dekorasyoncusu Çalışma Alanları, Alçı Dekorasyoncusu Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Alçı Dekorasyoncusu Mezunları Ne İş Yaparlar? Alçı Dekorasyoncusu Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Alçı Dekorasyoncusu mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Alçı Dekorasyoncusu meslek tanımı 2357 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi