Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Kimyager Kimdir, Ne İş Yapar, Kimyager Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Kimyager



TANIM 
Maddelerin kimyasal nitelikleri, molekül yapıları ve bunların ne şekilde değiştirilebileceği ve her cins kimyasal örneğin analizi konusunda çalışmalar yapan kişidir. 

GÖREVLER 
Maddelerin niteliği ile saflık derecesini inceler, Bileşiklerin yapısını ve kimyasal özelliklerini inceler, Maddelerin birbiri ile etkileşimleri sonucu yeni bileşiklerin oluşmasını araştırır, Maddelerin niteliklerini saptamak üzere çeşitli testler geliştirir, Endüstriyel ürünlere ilişkin işlemleri geliştirici çalışmalar yapar, Tarım kimyası, ecza kimyası gibi uygulamalı alanlarda geliştirme çalışmaları yapar. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Hassas terazi, Çeşitli ısıtıcılar, Tüpler, soğutucular, çeşitli balonlar, yıkama şişeleri, cam borular gibi laboratuar malzemeleri, Tutucular, Modern laboratuar cihazları, Analitik laboratuar cihazları (kromatograf ve spektrometreler). 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Üst düzeyde bir akademik yeteneğe ve sayısal düşünme gücüne,Bilimsel meraka sahip,
Kimya, fizik ve biyoloji konularına ilgili ve bu konularda başarılı,Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı, Gözlem verilerini bütünleştirebilen kimseler olmaları gerekir. 
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kimyagerler çalışmalarını genellikle laboratuar ortamında yürütürler. Çalışma ortamı kokulu ve sakindir. Kimyagerler çalışırken biyokimyacılarla, kimya mühendisleriyle, eczacılarla, yönetici ve diğer elemanlarla iletişim halindedir. Dikkatli olunmadığı takdirde, yanık ve zehirlenmeler söz konusu olabilir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Günümüzde çok sayıda kimyager mezun olmakta, ancak yeterli iş alanı bulunmamaktadır. Ülkemizde kimya endüstrisi alanında teknoloji uygulamaları daha çok, batı teknolojisinin ve patentlerinin aktarımı ile olmaktadır. Bu nedenle kimyagerin konusu olan kimyasal araştırma süreçlerine duyulan gereksinim azdır. Teknoloji satın alan değil, üreten ülke konumuna gelmek için temel bilimlerde yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. 
Kimyager, petrol ve kömür ürünleri, kauçuk ve plastik, gıda maddeleri, kağıt ürünleri, metal endüstrisi, ilaç endüstrisi gibi alanlarda, daha çok uygulamaya dönük araştırma çalışmalarını yürütür.
Kimya Bölümü mezunları "Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı"nı veya "Pedagojik Formasyon Programı"nı başarı ile tamamlarlarsa öğretmenlik yapabilirler.
Ülkemizde ise, daha çok; petrokimya, lastik, bitkisel yağlar, temizlik malzemeleri üretimi ağırlık kazanmıştır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Meslek eğitimi üniversitelere bağlı Fen Fakülteleri ve Fen-Edebiyat fakültelerinin "Kimya" bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Lise veya dengi okul mezunu olmak,
Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) "Kimya" lisans programı için yeterli "Sayısal (SAY-2)" puan almak,Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda "Kimya" lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programının tercih etmek gerekir.
Ayrıca "Kimya" için belirlenen ön lisans programlarından birini başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde, "Kimya" lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim süresince ilk yıllarda, Kimya, Fizik, Matematik gibi dersler verilir. Daha sonraki yıllarda ise, kimyanın dalları olan; Organik Kimya, İnorganik Kimya, Fiziksel Kimya, Analitik Kimya, Biyokimya, Endüstriyel Kimya gibi alanlarda dersler verilir.

MESLEKTE İLERLEME 
Kimyagerler, yüksek lisans, doktora çalışmaları yaparak araştırma laboratuarlarında, üniversitelerde görev alabilecekleri gibi, öğretmenlik sertifikası alarak, ortaöğretimde Kimya Öğretmeni de olabilirler.
Bilimsel çalışmaya yönelme isteği taşıyanlar, lisans eğitimi sırasında iyi bir yabancı dil öğrenmelidirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Meslek eğitimi süresince kazanç yoktur. Koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği kredi ve burslardan yararlanabilirler.
Kamu kesiminde teknik eleman olarak çalışanlar, diğer üniversite mezunlarına göre bir üst derece ile göreve başlamaktadır. Ücretleri bugün için yaklaşık asgari ücretin 4 katı kadardır.
Özel kesimde çalışanlar ise, kazançlarını, işverenle yaptıkları sözleşme ile belirlerler. Özellikle iyi yetişmiş elemanların ücretleri dolgundur.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili eğitim kurumları,
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Kimyager tanıtımı sayfasından Kimyager Ne İş Yapar? Kimyager Çalışma Alanları, Kimyager Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Kimyager Mezunları Ne İş Yaparlar? Kimyager Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Kimyager mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Kimyager meslek tanımı 7423 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi