Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Ulaştırma Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Ulaştırma Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Ulaştırma Teknikeri



TANIM 
İnşaat Mühendisinin denetiminde karayolu, demiryolu, havayolu, liman, tünel, metro (raylı taşıma yolu) gibi yapıların projeye ve şartnameye uygun olarak yapılması, onarılması veya işletilmesi çalışmalarını yürüten kişidir. 

GÖREVLER 
Ulaştırma teknikerleri; yapım, işletim ve lojistik olmak üzere 3 alanda çalışabilirler. Yapım aşamasında: Mühendisin yönergesi doğrultusunda; Yapılması istenen yol için plan ve proje de gerekli görülen nitelikte ve miktarda malzemesinin temin edilmesini ve maliyetinin hesaplanması çalışmalarını yürütür, Değişik ölçüm tekniklerini kullanarak yolun yapılacağı zeminin yapısının incelenmesinde mühendise yardım eder, Yol yapımının keşif, çalışmalarından yol çizgilerinin ve trafik ışık sinyalizasyon düzeneğine kadar tüm aşamalarında görev alır, Laboratuarda zeminin oluşumu için gerekli malzemeyi test edip, sonucun raporunu yazar, Yol yapımında asfaltın hazırlanması, yolun doldurulması, korunması ve yeniden düzenlenmesinde görevlerinde işçilerin başında bulunur. İşletim Aşamasında:Kara, hava, demiryolu, metro gibi işletmelerde; Araçların güzergahları, durakları, yolculuk koşullarını belirler, Yol ve sinyalizasyon arızalarının giderir, Araç ücret tarifelerini ve maliyetlerini hesaplar, Lojistik alanda : Üretim malzemesinin maliyetinin çıkarılması, satın (ithalat ve ihracat) alınması ve malzemenin istenilen yere ulaştırılmasına kadar ki sürece, destek hizmeti veren kuruluşlarda çalışır. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Bilgisayar ve hesap makinesi, Laboratuar araç ve gereçleri, Teknik resim çizim için gerekli aletler, 
Ölçme aletleri vb. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Ulaştırma Teknikeri olmak isteyenlerin; Matematiğe ve fiziğe özellikle mekanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, Açık havada çalışmaktan hoşlanan, Başkaları ile işbirliği halinde çalışabilen, 
Sağlığı her türlü iklim koşullarında çalışmaya uygun kimseler olmaları gerekmektedir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Ulaştırma teknikerleri çoğunlukla açık havada kısmen de büro ve laboratuar ortamında çalışırlar. Yapım aşamasında ortam tozlu, gürültülü, sıcak ve soğuk olabilir. Laboratuar ortamında rahatsız edici koku ve zehirleyici maddeler olabilir. Ulaştırma işletmelerinde ise genellikle büro ortamında çalışılır. Vardiyalı çalışma söz konusu olup, işin durumuna göre şantiyede de çalışmak gerekebilir. Mevsimlere ve hava şartlarına göre iş yoğunluğu artar yada azalabilir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Ulaştırma Teknikerleri genellikle Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlıklarına bağlı kuruluşlarda görev alırlar. Ayrıca belediyelerin fen işlerinde ve özel sektörün karayolu, demiryolu, hava meydanı ve liman inşaatı, toplu konutların yollarını yapan firmaların da iş bulabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Meslek eğitimi, Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Meslek Yüksekokulunun "Ulaştırma" bölümünde verilmekte iken, bu bölüme artık öğrenci alınmaması nedeniyle, Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler "Ulaştırma" bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Ulaştırma Teknikerliği ön lisans programında eğitim süresi 2 yıl olup; Meslek liselerinin Alt Yapı, Alt Yapı (İnşaat), İnşaat, Üst Yapı, Üst Yapıİnşaat, Yapı, Yapı (KagirAhşap), Yapı Ressamlığı, Yapıcılık bölümlerinden mezun olanlar "Ulaştırma" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara, isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Eşit Ağırlıklı (EA1)" puanı almaları gerekir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Bu bölümde; 1.yarıyıl; Matematik, Teknik Resim, Tasarı Geometri, Ulaştırma Jeolojisi, Malzeme Bilgisi, Ulaştırma Bilgisi, Ekonomi, 2.yarıyıl; Matematik, Genel Havacılık, Zemin Mekaniği, Topoğrafya, StatikMukavemet, Güzergah Araştırması ve Toprak İşleri. 3.yarıyıl; Karayolu, Demiryolu, Köprüler, Terminaller, Altyapı ve Koruması, Limanlar, Mesleki Uygulama, Karayolu Trafiği. 4.yarıyıl; Karayolu, Demiryolu, Hava Meydanları İşletmeleri, Bilgisayar Destekli Tasarım, Ulaştırma Projesi, Lojistik, Mesleki Uygulama, Bitirme TeziProjesi dersleri verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME 
"Ulaştırma" önlisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde; İnşaat Mühendisliği, Kara Ulaştırma lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Kamuda çalışan ulaştırma teknikerleri, yükselme sınavlarına girerek idari görev alabilirler. Özel sektörde ise yine ustabaşılık veya vardiya amirliği gibi idari görevleri yapabilirler. 
BENZER MESLEKLER 
İnşaat Teknikeri. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim süresince öğrenciler sadece "Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü"nün kredi ve yurt imkanlarından yararlanabilirler. Eğitim sonunda kamuda işe başlayanlar 10. Derecenin 2.kademesinden göreve başlarlar ve teknik hizmetler sınıfından ücret alırlar. Özel sektörde çalışanlar ise, kuruluşun ücret politikası, çalışan kişinin bilgi ve yetenekleri ile çalışma süresine bağlı olarak asgari ücretin 1,5 katı ile 4 katı arasında değişen miktarlarda ücret alırlar. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Ulaştırma Teknikeri tanıtımı sayfasından Ulaştırma Teknikeri Ne İş Yapar? Ulaştırma Teknikeri Çalışma Alanları, Ulaştırma Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Ulaştırma Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Ulaştırma Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Ulaştırma Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Ulaştırma Teknikeri meslek tanımı 2728 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi