Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Peyzaj Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Peyzaj Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Peyzaj Teknikeri



TANIM 
Çevre düzenlenmesi, park ve bahçelerin yapımı, bakımı ve onarımı konularında çalışan kişidir. 

GÖREVLER 
Park ve bahçe düzenleme planlarının araziye uygulanması, çim alanlarının oluşturulmasını sağlar, 
Çevreye uygun süs bitkilerini seçer, bunların mevsime göre ekimi, gübrelenmesi, budanması, sulanması gibi işlerin planlanması ve yürütülmesinde peyzaj mimarına yardımcı olur, 
Süs bitkilerinin üretimi ve pazarlanması işlerinde çalışır. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Bilgisayar, Çizim araçgereçleri, Toprak işleme ve tesviye araçları. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Peyzaj teknikeri olmak isteyenlerin; Fen bilimlerine, özellikle bitki biyolojisine ilgili, 
Yaratıcı, Estetik görüşe sahip, Açık havada çalışmaktan hoşlanan, Bedenen dayanıklı kimseler olması gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Peyzaj teknikeri, zaman zaman büro ortamında çalışmakla birlikte genellikle açık arazide çalışır. Açık arazide çalıştıkları ortam tozlu ve gübre kokulu olabilmektedir. Çalışırken, peyzaj mimarı, şehir plancısı, ziraat ve orman mühendisi, işçiler, yöneticiler ve diğer personelle iletişim halindedir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Peyzaj teknikerleri kamu ve özel sektöre ait kuruluşlarda park ve bahçelerin bakımı ve onarımını yapan şirketlerde görev alabilirler. Son yıllarda park ve bahçeler ile yerleşim alanlarının düzenlenmesine giderek artan önem verilmektedir. Bu da peyzaj teknikerlerine duyulan gereksinimi artırmaktadır. Süs bitkileri yetiştiriciliği, üretimi ve satışında da çalışmaktadırlar. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Bu mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının "Peyzaj" programında verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek liselerinin Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi), MakineTarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım Teknolojisi, Süs Bitkileri, Tarım, Ziraat bölümlerinden mezun olanlar "Peyzaj" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda, kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara, isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sayısal (SAY1)" puanı almaları gerekir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Mesleğin eğitiminde yer alan dersler: Botanik, istatistik, bitki ekolojisi ve fizyolojisi, süs bitkilerinin gübrelenmesi, sulanması, hastalıkları, korunması ve pazarlanması, malzeme bilgisi, çizim tekniği, çim alanı tesisi gibi derslerdir. 

MESLEKTE İLERLEME 
"Peyzaj" önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde, Peyzaj Mimarlığı ve Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler. Kamu kuruluşlarında teknik kadroda şef olabilirler. Özel sektörde ise çalışma ve başarısına göre formen, kısım şefi, baş tekniker gibi unvanlar alabilmektedirler. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Öğrenciler eğitimleri süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler. Eğitimini tamamlayanlar kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyorlarsa teknik hizmet sınıfının faydalandığı ücret ve tazminattan faydalanırlar. Özel sektörde çalışanlar ise asgari ücretin 2-3 katı tutarında ücret alırlar. Ancak bu ücret kişinin yetenek ve iş yapabilirliğine göre değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumu, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde meslek danışma merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri.

Peyzaj Teknikeri tanıtımı sayfasından Peyzaj Teknikeri Ne İş Yapar? Peyzaj Teknikeri Çalışma Alanları, Peyzaj Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Peyzaj Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Peyzaj Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Peyzaj Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Peyzaj Teknikeri meslek tanımı 8105 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi