Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Ortopedi Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Ortopedi Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Ortopedi Teknisyeni



TANIM 
Beden sakatlığı olanlara suni maddelerden, ağaçtan, deriden, metalden kol ve bacak sargısı, muhafaza gömleği, suni organ ve korset gibi teknik yardımcı cihazları imal eden ve onaran kişidir. 

GÖREVLER 
Ortopedi teknisyeni, her zaman doktor reçetesine göre çalışır. Yapacağı protezleri doktorun isteğine uygun olarak hazırlar. Doktorun reçetesini ve raporunu inceler, Takılacak protezin ölçüsünü alır, Plastik dökülecek kalıbı ayarlar, uygun plastiği döker, Dökülen plastiğin iç kısmındaki boşluğu doldurur, Protez takılacak organın kalan kısmını dökümü yapılan plastiğin içine yerleştirir, Protezin ayarını yapar ve işi tamamlar, Ortez malzemelerini istenilen ölçülere uygun olarak hazırlar, Kalıplar ve patronlar çıkarır, Kalıp ve patronlara uygun bandaj ve korsetlerin dikimini yapar. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Yapay malzemeler, Bandaj ve korset malzemeleri, Tutkal, oksijen, asetilen, alçılar, sargılar, Kaynak makineleri, torna taşlama frezeleme tezgâhları, Matkap makineleri, havya ve havya matkapları, Torna kalemleri, primler, kamalar, rafya çeşitleri, Ölçme ve kontrol aletleri, Markalama aletleri, paftalar, raspa, testere, eğeler, vidalar. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Ortopedi teknisyeni olmak isteyenlerin; El ve parmak becerisine, Şekil ve cisimleri algılama gücüne sahip, İnce ayrıntıları görebilen, Titiz ve dikkatli kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Ortopedi teknisyeni, hastanelerin atölyelerinde ve özel atölyelerde, kokulu, tozlu ve gürültülü ortamlarda çalışırlar. Mesleğin yürütülmesi, uzun süre ayakta kalmayı gerektirmektedir. Mesleğin icrası torna, eğe, matkap vb. aletlerle yapıldığı için fiziksel güç ve dayanıklılık ister. İşin yapılması sırasında yoğun kimyasal maddeler kullanılması nedeniyle alerjik ve solunum yolları hastalıklarına neden olabilecek bir ortam söz konusudur. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Bu alanda yetişmiş elemanlara özel ve kamuda mevcut protezortez atölyelerinde sürekli gereksinim duyulmaktadır. Ayrıca, devlet hastanelerinde ortopedi teknisyeni kadroları mevcuttur. Meslek mensupları kendi atölyelerini de açabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğim eğitimi, Sağlık Meslek Liselerinin "Ortopedi Teknisyenliği" bölümünde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Sağlık meslek liselerine girebilmek için, ilköğretim okulu mezunu olmak ve Mili Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavında (OKS) başarılı olmak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Sağlık Meslek Liseleri süresi ilköğretimden sonra 4 yıldır. Eğitimde genel kültür derslerinin yanı sıra meslek ve Atölye uygulaması dersleri verilmektedir. Ayrıca kamu ve özel atölyelerde staj yapılmakta ve hastalar üzerinde uygulama gerçekleştirilmektedir. 

MESLEKTE İLERLEME 
Meslek liselerinin Ortopedi bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Protez ve ortez programına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir. Ortopedi Teknisyenleri, deneyimleri ve gösterdikleri performansa bağlı olarak atölye sorumlusu olabilirler. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
İşletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir. Meslek eğitimi sonrası kazanç, kişinin iş tecrübesi ve nitelik ve çalışma süresine göre değişmektedir. Ayrıca işletmenin ücret politikası ve sosyal imkanları değişiklik göstermektedir. Kişi asgari ücretle çalışabildiği gibi, asgari ücretin 2-3 katına kadar ücret alabilmektedir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Ortopedi Teknisyeni tanıtımı sayfasından Ortopedi Teknisyeni Ne İş Yapar? Ortopedi Teknisyeni Çalışma Alanları, Ortopedi Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Ortopedi Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Ortopedi Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Ortopedi Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Ortopedi Teknisyeni meslek tanımı 6427 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi