Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri



TANIM 
Mobilya, yonga ve lif levha doğrama, kaplama ve kereste üretiminde endüstri üretimcisinin hazırladığı üretim planını uygulayan kişidir.

GÖREVLER 
Endüstri ürünleri tasarımcısı tarafından hazırlanan tasarım veya üretim projesini inceler, Üretimde çalışacak elemanların niteliklerini, sayılarını belirler, Yapılacak olan eşyanın projesini çizer veya proje hazır ise inceleyerek gerekli değişiklikleri yapar, Üretim için gerekli malzeme listesini çıkarır, maliyet hesaplarını hazırlar ve gerekli malzemeleri sipariş verir, Gerekli malzemeleri temin eder ve malzemelerin kullanılmasını ve kullanıma hazır halde olmasını sağlar, Parçaların şeklini ağaç malzeme üzerine işaret ettirir, Ahşap malzemeyi keserek, yontarak, oyarak parçaları yaptırır, Parçaları, projeye uygun şekilde birleştirerek, pürüzlerini düzelttirir ve cilalatıp, varsa aksesuarlarının takılmasını sağlar, Kullanılan alet ve makinelerin bakımlarını ve onarımlarını yapar, yaptırır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Bilgisayar ve ilgili desen yazılımları, El makine ve takımları, ağaç işleme, döşeme, üst yüzey işleme makineleri, Çeşitli vernik ve zımparalar, Ölçme, markalama ve kontrol aletleri, Ağaç çeşitleri (lif, kontrplak, sunta, kaplamalı sunta, formika, duralit, kontratabla kaplama), Bağlantı ve kalıp elemanları, çeşitli aksesuarlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Mobilya ve dekorasyon teknikeri olmak isteyenlerin; El ve parmak becerisine sahip, göz ve ellerini eşgüdüm içinde kullanabilen, Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen, tasarım ve çizim yeteneği gelişmiş, Bedence sağlam ve dayanıklı, ayrıca uzun süre ayakta çalışabilen, Matematik ve fiziğe ilgili, Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, dikkatli, sabırlı, yeniliklere açık, Başkaları ile iyi iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Mobilya ve dekorasyon teknikerleri fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamında talaş tozları, cila, boya ve vernik kokuları mevcuttur. İşler ofiste çizim olarak gerçekleştikten sonra imalathanelerde mamul mal haline getirilir. Genellikle ayakta çalışılır. Meslekte uğraş konusu birinci derece de malzemelerdir. Çalışma esnasında ağır ağaçları kaldırmak, yerini değiştirmek ve taşımak gerekebilir. Çalışma arkadaşlarıyla, işverenlerle ve müşterilerle iletişim halinde çalışırlar. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Mobilya ve dekorasyon teknikerleri, endüstriyel mobilya üreten fabrikalarda, ağaçla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaat sektöründe ve KOBİ (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler) düzeyindeki özel iş yerlerinde çalışabilirler. Ayrıca ahşap koruma maddeleri, tutkal, cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında tekniker olarak çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açma imkanları da bulunmaktadır. Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi bu mesleği de olumlu veya olumsuz olarak etkilemektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi, liseden sonra girilebilen çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokulların "Mobilya ve Dekorasyon" bölümünde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek liselerinin Ağaç İşleri, Ahşap Yat İnşaa, Döşemecilik, Mobilya ve Dekorasyon, bölümlerinden mezun olanlar "Mobilya ve Dekorasyon" ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. 
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli "Sayısal (SAY-1)" puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri taktirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Bölümde okutulan temel dersler: Matematik, Bilgisayar, Ağaç Kimyası, Teknik Resim, Malzeme Bilgisi, Atölye ve Uygulaması, Elektrik Bilgisi Ağaç İşleme Bilgisi, Ağaç İşleme Makine Bilgisi, Meslek Resmi, Mobilya Üretim Teknolojisi, Genel İşletme, Perspektif, İç Mimari ve Dekorasyon, Türk Tezhip Sanatı, Bakım ve Onarım Tekniği, Ağaç Süsleme Tekniği, Ahşap Yapı Elemanları, Mobilya Döşemecilik.

MESLEKTE İLERLEME 
Gerekli şartları taşıdıkları ve yapılacak sınavlarda başarılı oldukları taktirde yönetici kademelerine geçebilirler. Özel sektörde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre kalite kontrol şefi, imalat planlama şefi, teknik sorumlu, atölye şefi, bölüm şefi, eğitim bölüm şefi vb. adlar altında çalışabilmektedirler. Mobilya ve Dekorasyon ön lisans programlarını başarı ile bitirenler; ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Mobilya ve Dekorasyon öğretmenliği, Orman Endüstrisi mühendisliği lisans tamamlama programlarından birine dikey geçiş yapabilirler. 
BENZER MESLEKLER
Ağaç işleri endüstri mühendisi, mobilya ve dekorasyon teknisyeni, mobilya ve dekorasyon öğretmeni

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uygun olan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu' nun kredisinden yararlanabilirler. Eğitim sonrası kazanç çalışılan kurumun statüsüne, çalışma süresine, üstlenilen sorumluluk derecesine göre değişmektedir.
Kamu sektöründe çalışanlar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre teknik hizmetler sınıfından, özel sektörde çalışanlar ise; çalışılan işyerinin büyüklüğü, kişinin bilgisi, tecrübesi, yeteneği, çalışma kapasitesi ve sektörün ücret düzeyine göre belirlenmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri tanıtımı sayfasından Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri Ne İş Yapar? Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri Çalışma Alanları, Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri meslek tanımı 5025 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi