Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Mikroteknoloji Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Mikroteknoloji Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Mikroteknoloji Teknisyeni



TANIM 
Hassas makine ve ölçü aletlerini imal eden, bakım ve onarımını yapan kişidir.

GÖREVLER 
Ölçü aletlerinin montajını yapar, Kalibirasyon (ayarlamasını) yapar, Doğru ölçü yapıp, yapmadığını kontrol eder, Arızalı cihazların tamirini yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Elektronik ölçü aletleri ve lehim havyası, Torna, Freze, Matkap, Taşlama, Alet Bileme, Pres ve diğer elektrikli el takımları, Tesviyecilikte kullanılan alet ve avadanlıklar, Eğeler, Testere, Pafta, Kılavuz, Tornavida, Pensler, Anahtar Takımları vb. Makine ölçme ve kontrol aletleri, Çeşitli yapıştırıcılar, Serigrafi alet ve avadanlıkları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Mikroteknoloji teknisyeni olmak isteyenlerin; Matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı, İşitme keskinliğine, Mekanik ilişkileri görebilme gücüne, El ve parmak becerisine sahip, İnce ayrıntıları algılayabilen, Dikkatli, Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Mikroteknoloji teknisyeni, genellikle işini oturarak yapar. Çalışma ortamı sıcak, nemli, gürültülü, kirli, buharlı olabilir. Mesleğin icrasında yakıcı maddeler, elektrik çarpması, makine kazası gibi tehlikeleri olabilir. Tam gün, hafta sonu, gece çalışması olabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, makine, elektrik, elektronik kontrol mühendisleriyle etkileşim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Mikroteknoloji teknisyenleri hassas makine ve ölçüm aletlerinin imal, bakım ve onarımlarının yapıldığı kamu ve özel işyerlerinde çalışabilirler. (Örneğin Darphane, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu vb.)

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi; Anadolu Teknik Liselerinin "Mikroteknik" bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek eğitimine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını kazanmış olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince öğrencilere; genel kültür derslerinin yanında meslek dersleri ve uygulamalı atölye dersi verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslek liselerinin "Mikroteknik" bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Endüstriyel Kalıpçılık, Hasat Sonrası Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği, Sondajcılık, Tarım Alet ve Makineleri, Mekatronik, Metalurji Malzeme, Gemi Makineleri, Otomotiv, Metalografi ve Malzeme Muayenesi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca Anadolu Teknik liselerinin Mikroteknik bölümlerinden mezun olanlar,ÖSYM tarafından Yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve "Talaşlı Üretim Öğretmenliği" Lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Mikroteknoloji teknisyenleri ustalık sınavına katılıp, sınavı kazanmaları halinde ustalık belgesi alabilirler. İşletmede ise ustabaşı veya formen olabilirler. Bu durum teknisyenin işyerinde gösterdiği performansa bağlıdır.

BENZER MESLEKLER: 
Endüstriyel tasarım teknikeri, Otomotiv tasarım ve imalat teknikeri, Elektronikçi.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Öğrenciler II sınıfın sonunda İşletmelerde staj yaparlar. Sigorta ve sosyal haklar işveren tarafından sağlanır. Ayrıca asgari ücretin % 30 undan aşağı olmamak üzere ücret alırlar. Kamu kuruluşlarında, yürürlükteki yasa yada sözleşme hükümlerine göre ücret alırken, özel kuruluşlarda, deneyim ve yeteneklerine uygun olarak yapılan anlaşma hükümlerine göre gelir sağlarlar.

Mikroteknoloji Teknisyeni tanıtımı sayfasından Mikroteknoloji Teknisyeni Ne İş Yapar? Mikroteknoloji Teknisyeni Çalışma Alanları, Mikroteknoloji Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Mikroteknoloji Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Mikroteknoloji Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Mikroteknoloji Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Mikroteknoloji Teknisyeni meslek tanımı 1851 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi