Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Kütüphaneci Kimdir, Ne İş Yapar, Kütüphaneci Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Kütüphaneci



TANIM 
Kütüphaneye gelen; kitap, süreli yayın, video-kaset ve ses kasetleri ile bilgisayar disketlerini konularına göre sınıflayan, bunları koruyan ve faydalanmak isteyenlerin hizmetine sunan kişidir. 

GÖREVLER 
Kütüphaneye bağış, satın alma, değişim veya derleme yoluyla giren kütüphane materyalini sınıflar, katalog fişi çıkarır, okuyucunun hizmetine hazırlar, Kütüphaneye gelenlere istekleri doğrultusunda bilgiler vererek aradıkları malzemeyi veya kitabı bulmalarına yardımcı olur, Dışarıya ödünç kitap veya kaset verme hizmetini yürütür, Eskiyen ve şekli bozulan kitapları ayırır, gerekli bakımlarını yapar veya yaptırır, Kıymetli kitapların korunması için önlem alır, Zamanında kitapları getirmeyenlere uyarı yazısı gönderir, Kütüphanedeki materyalin sayımını yapar, Kayıp yayınlarla ilgili tutanak tutar, 
Abone olunan süreli yayınları izler, gelmeyenleri ilgililere bildirir, Yeni yayınları izleyerek kütüphaneye kazandırmaya çalışır. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Kitap, Video-video kaset, Ses kaseti, Televizyon, Bilgisayar, Mikrofiş okuma cihazları, Katalog fişleri ve kartlar, Fotokopi makinesi. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Kütüphaneci olmak isteyenlerin; Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, Okumaktan, incelemekten ve kitapları sınıflamaktan hoşlanan, Dikkatli ve titiz, Kapalı ortamda çalışmaktan sıkılmayan, 
İnsanlarla iyi ilişki kurabilen kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Kütüphaneciler kapalı, temiz ve gürültüsüz ortamlarda görev yaparlar. Kütüphaneci, çalışırken hem malzeme (kitap), hem veriler (kitapların numaraları), hem de insanlarla ilgilidir. İş genellikle oturarak yapılır. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Kütüphanecilerin, Kütüphaneler Genel Müdürlüğünde, Milli Kütüphanede, halk kütüphanelerinde, üniversite kütüphanelerinde, Okul kütüphanelerinde, arşivlerde, dokümantasyon merkezlerinde ve özel kütüphanelerde çalışma imkanları vardır. Eğitimin en önemli aracı kitaplardır. Toplumumuzda okumaya verilen önemle birlikte kütüphane alışkanlığı giderek gelişme göstermekte, hizmeti yaygınlaştırmak için halk kütüphaneleri kurulmaktadır. 
Özel ve kamu kuruluşları da kütüphanelere verilen önemin artmasına bağlı olarak, kurum kütüphanelerinde bu alanda eğitim görmüş olan kişileri çalıştırmaya başlamışlardır. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi; Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dokümantasyon ve Enformasyon bölümü, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik bölümü, 
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dokümantasyon ve Enformasyon bölümlerinde verilmekte iken bu bölüme artık öğrenci alınmaması nedeniyle Meslek eğitimi bölümünde yer alan bilgiler "Kütüphanecilik" bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır. 
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Lise veya dengi okul mezunu olmak, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) "Kütüphanecilik" lisans programı için yeterli "Sözel (SÖZ-2)" puanı almak, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda "Kütüphanecilik" lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimleri süresince öğrenciler, Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Güzel Sanatlar, Beden Eğitimi derslerini alırlar. Meslek dersleri olarak da; Eğitimin 1. yılında; Sosyal Antropolojiye Giriş, Kütüphaneciliğe Giriş, Kitap ve Kütüphane Tarihi, Osmanlıca, Psikolojiye Giriş, Bilim Tarihi ve Uygulamalı İstatistik, 2. yılında; Araştırma Metodları, Katalog ve Sınıflandırma, Müracaat ve Bibliyografya, Osmanlıca ve Kütüphane İşlemleri, 3. yılında; Katalog ve Sınıflandırma Uygulaması, Müracaat ve Bibliyografya Uygulaması, Kütüphane İşlemleri, Araştırma Kütüphaneleri, Nadide Eserler ve Nadide Eserler Kütüphaneleri, Süreli Yayınlar, Çocuk Kütüphaneleri ve Kütüphane Programlamaya Giriş, 4. yılında; Kitap Dışı Materyal, Halk Kütüphaneleri, Yönetim Teknikleri ve Mevzuat, Katalog ve Sınıflandırma, Müracaat ve Bibliyografya Uygulaması, Okul Kütüphaneleri, Kütüphane Otomasyonu derslerini alırlar. 

MESLEKTE İLERLEME 
Kütüphaneci olarak göreve başlayan kişiler tecrübe ve çalışma süresinin artmasına bağlı olarak yönetici kadrolarına yükselebilirler. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Öğrenciler eğitimleri boyunca Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen krediden, resmi ve özel kuruluşlarca sağlanan burslardan yararlanabilirler. Kütüphaneciler kamu kurumlarında çalışırken 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre maaş alırlar. Özel sektörde ise ücretler değişkendir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

Kütüphaneci tanıtımı sayfasından Kütüphaneci Ne İş Yapar? Kütüphaneci Çalışma Alanları, Kütüphaneci Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Kütüphaneci Mezunları Ne İş Yaparlar? Kütüphaneci Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Kütüphaneci mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Kütüphaneci meslek tanımı 13816 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı