Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı Kimdir, Ne İş Yapar, Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı



TANIM 
Giyim ve giyim aksesuarları satış elemanı kadın, erkek ve çocuk, iç ve dış giysileri ve aksesuarlarını müşteriye tanıtan ve satışını yapan kişidir.

GÖREVLER 
Satılacak ürünleri cins, kalite, beden, renk ve fiyatlarına göre sınıflandırır,Satışa sunulacak ürünleri teslim alır, mal giriş kayıtlarını tutar, etiketler, satış yerine göre tasnif eder,Vitrin düzenlenmesine yardımcı olur,Ürün stoklarını kontrol ederek ihtiyaca göre depodan ürün takviyesi yapar,Satılan ürünün satış fişini düzenler,dökümünü yapar,çıkışları izler,Müşteriyi psikolojik olarak etkilemeye çalışarak onu satın almaya teşvik eder,Müşteriyi ürünün firması, kalitesi ve kullanımı açısından bilgilendirir,Müşterinin ürün seçmesine ve seçtiği ürünü denemesine yardımcı olur,Satılmayan ürünleri askılarına asar ya da raflara kaldırır,Müşterinin isteğini içeren siparişleri işletme yetkililerine bildirir,Giyim ve giyim aksesuarları ile ilgili yazılı ve görsel yayınları takip eder,Müşteri problemlerinin çözümüne yardımcı olur.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı sattığı malzemeye göre değişik nesnelerle çalışır. Bunlar; satacağı ürünlerin çeşitleri, satış fişi, yazar kasa, fatura, gGiysi ve aksesuar tanıtım katalogları, hesap makinesi, bilgisayar (Ürün çıkışgirişleri vb.), yıkama ve kullanma talimatları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı olmak isteyenlerin; İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen, girişken ve güleryüzlü,İkna yeteneği olan,
Konuşması düzgün ve anlaşılır,Sorumluluk sahibi, mesleki bilgiyi takip edebilen,Teknolojik gelişmelere açık olan,Grup (ekip) çalışmasına yatkın,Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar dayanıklı,Dış görünüşüne önem veren, temiz ve düzenli kişiler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Giyim ve giyim aksesuarları kadınerkek ve çocuk giyimi olarak bölümlere ayrıldıktan sonra bunlarda kendi aralarında iç giyim ve dış giyim (erkek iç giyimi, kadın dış giyimi ve aksesuarları) olarak gruplara ayrılırlar. Bu nedenle satılan ürünün türüne göre çalışma ortamları düzenlenir.Özel günlere ve mevsimlere görede çalışmaları yoğunluk arzedebilir. (Örn.: Bayramlarda gece çalışmaları)
Meslek sürekli ayakta icra edildiğinden varis, bel rahatsızlığı, gibi meslek hastalıklarını yaşayabilirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Giyim, insanlığın var oluşundan bu yana temel gereksinimler arasında yer alır. Sözcük anlamı "giyilecek şey, elbise, kıyafet olan giyimi, vücudu, doğanın etkilerinden koruyan, uygarlığın ilerlemesi ile değişiklik gösteren, insan vücuduna göre şekil alan giysilerin tümüdür" diye açıklayabiliriz.Modanın değişmesiyle birlikte giyim endüstrisi her mevsim piyasaya yeni ürünler sunmaktadır. Modanın çok fazla biçim değiştirdiği günümüzde değişen her moda akımı yeni giysiler ve yeni aksesuarlar oluşmasına neden olur.Bu ürünlerin giyim sektöründe yer edinebilmesi, gerek ürün ve aksesuarların kalitesine, gerekse bu konuda ürünü uygun şekilde sunan ve satabilen bilgili satış elemanına bağlıdır.Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanlarının orta ve büyük ticarethanelerde çalışma olanakları vardır. Hizmet sektörünün gelişmesine paralel olarak satış elemanları kendi aralarında branşlaşmışlardır. (Örn. Kadın iç giyim satış elemanı gibi )
Kendi işyerini kurabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleki eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;En az ilköğretim okulu mezunu olmak,14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Giyim ve giyim aksesuarları satış elemanı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.Mesleki Eğitim Merkezlerinde, uygulanan eğitimde öğrencilere; Muhasebe, İş Güvenliği, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Meslek Bilgisi, Bilgi İşlem, İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi, Müşteri İlişkileri ve Satış Belgesi dersleri verilmektedir.Çıraklık eğitimini tamamlayanlara eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda "Kalfalık Belgesi" ve unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Giyim ve giyim aksesuarları satış elemanı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır.Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

BENZER MESLEKLER: 
Satış Reklamcısı (Demonsratör), Satıcı (Toptan Ticaret ), Sokak Satıcısı (İşportacı), Perakende Satış Elemanı (Tezgahtar).

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Çıraklık ve kalfalık eğitimi süresince yaşa uygun asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret alınır.Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe karşılanır.Bütün öğrenci haklarından yararlanırlar.Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal olanaklardan faydalanırlar.Mesleki eğitimini tamamlayan ve satış elemanı olarak göreve başlayan elemanlara işyerinin ücret politikalarına paralel olarak değişik sistemlerde ücret ödenmektedir. (Örn. Yüzde usulü, prim v.b. )İşe ilk girişte genellikle asgari ücret uygulanmakta olup gösterilen performansa ve işletmenin büyüklüğüne göre ücret artışları yapılabilmektedir.Ayrıca işyerinin durumuna göre kazanç sayılabilecek yemek, servis, özel günler hediyeleri gibi olanaklardan da faydalanabilirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı tanıtımı sayfasından Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı Ne İş Yapar? Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı Çalışma Alanları, Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı Mezunları Ne İş Yaparlar? Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış Elemanı meslek tanımı 3764 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi