Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Et Endüstrisi Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Et Endüstrisi Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Et Endüstrisi Teknikeri



TANIM 
Et ve et ürünlerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve tüketiciye ulaşması işlemlerini yürüten kişidir. 

GÖREVLER 
Et ve et ürünlerinin; Ambalaj materyalini seçer ve ambalajlama yapımını kontrol eder, Sağlık açısından ürünlerin zararlı olup olmadıklarını belirlemek için fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizler yapar, Kaçak kesimlerin önlenmesi için tedbir alınmasında yardımcı olur, Etin teknolojik kurallara göre üretilmesini sağlar ve uygular, depolama şartlarını belirler (sıcaklık, nisbi nem, hava hızı), Sucuk, salam sosis vb. üretiminde teknolojik şartları sağlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Laboratuvar malzemeleri, Fizikokimyasal, duyusal analiz cihazları, Kimyasal maddeler, Bilgisayar 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Et Endüstrisi teknikeri olmak isteyenlerin; Kimya ve biyoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı, Bedence sağlam, Görme, tat ve koku alma duyuları gelişmiş olan, Dikkatli ve sorumluluk sahibi,kimseler olmaları gerekmektedir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Et Endüstrisi Teknikerleri et işletme laboratuvarlarında ve et ürünleri üreten fabrikalarda görev yaparlar. Laboratuvar ortamı temiz ve üretim yapılan yer de sağlığa uygundur. Bu meslekte çalışan elemanlar Veterinerler, Gıda Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ve Biyologlarla iletişimde bulunurlar. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Et Endüstrisi teknikerleri, et sanayii ile ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Hayvan Sağlığı Bölümü, belediye mezbahaları ve özel sektör kuruluşlarında yem fabrikaları, tavuk çiftlikleri, beyaz et fabrikaları, alabalık üretim tesisleri, özel çiftlikler, et işletmeleri, sucuksalamsosis imalathaneleri vb. iş bulabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının Et Endüstrisi bölümünde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi,Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisiİşleme, Besin Konrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin TeknolojisiBesin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi Gıda Kontrol ve Analizleri, Besin TeknolojisiKurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi ,Kurum Beslenmesi, Çay Teknolojisi,Süs Bitkileri, Tarım, Ziraat, Genel Ziraat, Makine(Tarım Meslek Lisesi), MakineTarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım Teknolojisi, bölümlerinden mezun olanlar "Et Endüstrisi" ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Meslek Liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerinden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan açığı olan programlara, isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir..Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Eşit Ağırlıklı (EA1)" puanı almaları gerekir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Bu mesleğin eğitimi lise eğitimi üzerine 2 yıldır. Eğitim süresince; Et Endüstrisi teknikerliği programı ön lisans düzeyinde 4 yarı yıllık dönemlerden oluşmaktadır. I.ve II. Yarıyılda; Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil gibi genel kültür derslerinin yanında Genel Kimya, Genel Biyoloji, Genel Mikrobiyoloji, Laboratuar Tekniği, Parazitoloji, Et Kimyası, İletişim Bilgisi, Et Mikrobiyolojisi, Kasaplık Hayvan Bilgisi, Et hayvanları Bakımı ve Beslemesi dersleri, III.ve IV.yarıyılda Kesim ve yüzüm tekniği, Kas muayene ve muhafaza, Temel Bilgi Teknolojisi kullanımı, Temel Bilgisayar Bilimleri, Et Endüstrisi, Kesim ve Et İşleme Makinaları, Et İşletmelerinin planlanması, Soğuk Tekniği, Et işleme Tekniği, Kesimhane Ürünleri Tekniği, Kanatlı Hayvan kesim tekniği, Et Kalite kont.Mevzuatı, Et Parçalama ve sınıflandırma Tekniği, Hijyen ve Sanitasyon tekniği dersleri verilmektedir. 

MESLEKTE İLERLEME 
"Et Endüstrisi" ön lisans programını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde; Gıda Mühendisliği ,Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Kamuda çalışan et endüstrisi teknikerleri,yükselme sınavlarına girerek şef yada yönetimde görev alabilirler. Özel sektörde ise yine ustabaşılık veya vardiya amirliği gibi idari GÖREVLERi yapabilirler.

BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU 
Eğitim süresince herhangi bir maddi kazanç söz konusu değildir. Öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. Kredi ve Yurtlar kurumuna ait yurtlarda barınma ihtiyacını giderebilirler. Ayrıca kamu ve özel kuruluşların sağladığı burs imkanlarından yararlanabilmektedirler. 
Eğitim sonrası mezunların ücret düzeyi özel sektörde işletmenin büyüklüğüne, kişinin iş deneyimlerine ve bölgesel arztalep koşullarına göre değişkenlik taşımaktadır. Ortalama asgari ücretin 3-4 katı arasında ücretler değişmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki istihdamlarında ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ücret alırlar. Kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlara göre ücret artışları yapılmaktadır. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Et Endüstrisi Teknikeri tanıtımı sayfasından Et Endüstrisi Teknikeri Ne İş Yapar? Et Endüstrisi Teknikeri Çalışma Alanları, Et Endüstrisi Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Et Endüstrisi Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Et Endüstrisi Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Et Endüstrisi Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Et Endüstrisi Teknikeri meslek tanımı 2470 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı