Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Elektromekanik Taşıyıcılar Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Elektromekanik Taşıyıcılar Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Elektromekanik Taşıyıcılar Teknisyeni



TANIM 
Asansör, yürüyen merdiven ve bantlar ile vinç ve krenlerin üretimini, kurulmasını, onarım ve bakım işlemlerini makine mühendisi veya elektrik mühendisi ve teknikerlerinin nezaretinde yapan kişidir. 

GÖREVLER 
Makine mühendisi veya elektrik mühendisi ve teknikerleri nezaretinde; Bina, ticari kuruluş, fabrika, atölye, liman ve benzeri yerlerde bulunan asansör, yürüyen merdiven ve bantlar ile vinç ve krenlerin montajını standartlara uygun olarak yapar, Bu mekanik ve elektrik sistemlerini çalışır hale getirir, Bu sistemlerin bakım ve onarım işlerini yapar, Kurulan sistemleri çalıştırarak kontrolünü yapar, Elektro mekanik taşıyıcılardaki teknolojik gelişmeleri takip eder.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Ampermetre, voltmetre, ohmmetre, avometre, multimetre vb. ölçme ve kontrol cihazları, El matkabı, hayva, pense, tornavidalar, kargaburnu, anahtar takımları, su terazisi şakül gibi el aletleri, Çeşitli kablo, yalıtım malzemeleri, fiş, ray, kontrüksyon, cıvata, somun gibi gereçler kullanılır. Bakım ve onarım için kaynak makineleri kullanılır. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Elektro Mekanik Taşıyıcılar Teknisyeni olmak isteyenlerin; Mekanik konulara ilgi duyan ve yetenekli, Elleri ve gözleri sağlam (renk körlüğü olmayan), Dikkatli tedbirli ve sabırlı, Yükseklik korkusu olmayan, Tırmanma ve uzanma gibi bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, Sorumluluk duygusu gelişmiş 
kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Elektro mekanik taşıyıcılar teknisyeni bu sistemleri üreten işyerlerinde ve inşaatlarda çalışırlar. Çalışma ortamı asansör, yürüyen merdiven, vinç ve kren montajında iskele üzerinde çalışırlar. Görevi yaparken dikkatsizlik ciddi kazalara yol açabilir.Kalıcı sakatlıklar oluşabilir. Montaj sırasında birinci derecede cihaz, alet ve malzemeleri kullanılır. Bakım – onarım aşamasında zaman zaman müşteri ile iletişime girebilir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Elektro Mekanik Taşıyıcılar Teknisyeni olarak iş bulma olanağı yüksektir. Elektro mekanik taşıyıcılar teknisyeni özel sektör asansör, yürüyen merdiven, bant, vinç gibi mekanik taşıyıcı sistemlerin imalat yerlerinde, montaj, bakım ve onarım servislerinde ve bunlarla ilgili işlerde çalışabilir. Bu alanda kamu işyerlerinde "teknisyen" unvanıyla kanunlarla belirlenen koşulları yerine getirildiği takdirde çalışabilir. Kanunlarla belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda kendi işyerlerini açabilirler. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi; Endüstri meslek liseleri "Elektro Mekanik Taşıyıcılar " bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Endüstri meslek lisesine girebilmek için en az ilköğretim mezunu olmak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin süresince genel kültür dersleri ve meslek dersleri verilmektedir. Eğitim süresince okulda teorik, 3 gün işletmede pratik meslek eğitimi verilmektedir. Bu meslek derslerinde öğrencilere çağırma, bildirim ve aydınlatma tesisatları, güç kaynakları, kumanda devreleri, asansör ve yürüyen merdiven gibi konularda mesleki yeterlilik kazandırılmaktadır. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara meslek lisesi diploması ve "Teknisyen" unvanı verilir. 

MESLEKTE İLERLEME 
Meslek liselerinin "Elektromekanik Taşıyıcılar" bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde meslek yüksekokullarının Biyomedikal cihaz Teknolojisi, Elektrik, ElektrikElektronik Teknikerliği, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik,Endüstriyel Otomasyon,Ev Cihazları Teknolojisi, Hidroelektrik Santralleri,OtomotivRadyoTelevizyon Tekniği,Ayrıca Endüstri Meslek Liselerinin Elektro Mekanik Taşıyıcılar bölümünden mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve "Elektrik Öğretmenliği" lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. ustalık belgesi almaya hak kazazndıktan sonra kendi işyerlerini açmaya hak kazanırlar . Teknisyenin çalıştığı kurum,kuruluş ve işletmelerde ustabaşı ve şef olabilirler. Bu sistemlerde çalışan kişiler, bu alanda uzmanlaşabilirler. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
İşyerlerinde uygulamalı olarak eğitim gören öğrencilere ilgili mevzuata göre ücret ödenmektedir. Ayrıca 3308 sayılı "Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu" gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin % 30 'undan az olmamak üzere ücret ödenmektedi. Elektro Mekanik Taşıyıcılar Teknisyeni olarak ilk işe başlanıldığında, asgari ücret üzerinden bir kazanç edinilmektedir. Bu kazançta, deneyime, işteki performans ve pozisyona, çalışılan yerin yapısı ve büyüklüğüne göre 2-3 kat artış olabilmektedir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Elektromekanik Taşıyıcılar Teknisyeni tanıtımı sayfasından Elektromekanik Taşıyıcılar Teknisyeni Ne İş Yapar? Elektromekanik Taşıyıcılar Teknisyeni Çalışma Alanları, Elektromekanik Taşıyıcılar Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Elektromekanik Taşıyıcılar Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Elektromekanik Taşıyıcılar Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Elektromekanik Taşıyıcılar Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Elektromekanik Taşıyıcılar Teknisyeni meslek tanımı 3604 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı