Deri Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Deri Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Deri Teknikeri
TANIM
Ham deri veya kürkün, çeşitli işlemlerle kullanıma hazır hale getirilmesinde deri ve lif teknoloğu ile deri işlemecileri arasında görev yapan kişidir.
GÖREVLER
Deri ve lif teknoloğu tarafından hazırlanan plana göre, işlenecek derinin seçimi, temizlenmesi, kimyasal eriyikler içinde bekletilerek tabaklanması, kurutulup gerdirilmesi ve boyanması işlemlerinde, Görev alacak kişileri ve çalışma sürelerini belirler, Her aşamada yapılan işin kalitesini kontrol eder, Sorun çıktığında yetkililere bildirir ve çözümüne katkıda bulunur, Ürünün maliyetini hesaplar
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Deri işleme ve uygulamasında kullanılan otomatik makineler.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Dericilik teknikeri olmak isteyenlerin;Biyoloji (Anatomi) ve kimyaya ilgili ve bu alanlarda başarılı,Renkleri ayırdedebilen,Başkalarını yönlendirebilen ve denetleyebilen, Uzun süre ayakta durabilecek kadar dayanıklı,Kötü kokulu ve nemli ortamdan rahatsız olmayan kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Dericilik teknikerleri deri işlenen fabrika ve atölyelerde, tabakhanelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı kokulu, kirli ve ıslaktır. İş genellikle ayakta yapılır. Zaman zaman büroda da çalışırlar. Çalışırken mühendislerle ve işçilerle iletişim halindedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu meslekte çalışma olanakları oldukça geniştir. Bu alanda eğitimli insan sayısı az olduğundan bu eğitimi alanlar kolayca ve yüksek ücretle iş bulabilmektedirler. Ancak son bir kaç yılda Türkiye’nin dış pazar payının küçülmesi bu sektörü olumsuz etkilemiş olmasına karşın bunun geçici olduğu düşünülmektedir. Meslek mensupları özel ve kamu işletmelerinde iş bulabilmektedirler. Özellikle İzmir ve İstanbul deri sanayiinin gelişmiş olduğu illerimizdir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi Meslek yüksek okullarının dericilik bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin; Ayakkabı Teknolojisi, Ayakkabıcılık,
Deri Konfeksiyon, DeriHazır Giyim, Deri Teknolojisi, bölümlerinden mezun olanlar "Dericilik" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Eşit Ağırlıklı (EA1)" puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Dericilik teknikerliği eğitimi liseden sonra 2 yıl olup 1 ve 2. sınıflarda 3’er aylık staj kamu ve özel kuruluşlarda yapılabilmektedir. Eğitimin; 1. sınıfında; Kimya, Fizik, Temel Matematik, Deri Histolojisi (Doku Bilimi), Endüstriyel Mikro Biyoloji (Derinin Korunması), Dericiliğe Giriş, Bilgisayar, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil (İngilizce), Genel Deri Teknolojisi, Deri Makineleri, Analitik Kimya, Ham Deri ve Ticareti, Yabancı Dil, Türk Dili, Bilgisayar, 2. sınıfında; Büyükbaş Deri Teknolojisi, Küçükbaş Deri Teknolojisi, Kürk Teknolojisi, Endüstri Teknolojisi, Sanayi Histolojisi, Deri Kimyası, Bilgisayar, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Teknolojik Olgunluk, İşyeri Yönetimi, Ekonomi, Deri Artıkları ve Kullanımı, Deride Fiziki Testler, Deride Kimyasal Testler, Boyama, Finisaj Baskı, Deontoloji, Bilgisayar, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri okutulur. Ayrıca her iki sınıfta 3’er aylık staj vardır.
MESLEKTE İLERLEME
"Dericilik" önlisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde Deri Mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER:
Deri Teknolojisi Teknisyeni.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresi içinde yapılan staj dönemlerinde staj yapılan kuruluşlarda, yasaların belirlediği ücret alınmakla birlikte işverenler daha fazla ücret de ödemektedirler. Bu süre içinde sigortaları yapılmaktadır.Ayrıca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumundan kredi alabilmektedirler. Dericilik sektöründe işçi ücretleri oldukça yüksektir. Mesleki eğitimini tamamlayanlar, tecrübe, çalışma yılı ve pozisyonlarına bağlı olarak asgari ücretin 410 katı ücret alabilmektedirler.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri.
Deri Teknikeri tanıtımı sayfasından Deri Teknikeri Ne İş Yapar? Deri Teknikeri Çalışma Alanları, Deri Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Deri Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Deri Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Deri Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Deri Teknikeri meslek tanımı 2465 kez okunmuştur.