Grafik Tasarımcısı Kimdir, Ne İş Yapar, Grafik Tasarımcısı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Grafik Tasarımcısı
TANIM
Bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla logo, afiş, büyük boy sokak afişi (billboard), basın ilanı, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi tasarımları yazılı ve görsel elemanlarla sanatsal ölçütler içinde tasarlayan ve çizen kişidir.
GÖREVLER
Tasarımını yapacağı konuda ayrıntılı bilgi edinir, müşterilerle görüşmeler yapar, İlgili konuda tek başına veya reklam ajanslarında ekip olarak çalışarak bir kavram ve ana tema oluşturur, Konunun gerektirdiği kavramlara uygun görsel düzenlemeler tasarlar, Gerektiğinde fotoğraf ve film çekimlerinde, sanat yönetmeni olarak katkıda bulunur, uygulamada estetik düzenlemeleri gerçekleştirir veya denetler, Basılacak veya televizyon kanalları ile internette yayımlanacak bir malzemenin tasarımından basım veya yayım aşamasına kadar uzanan tasarım sürecini takip eder, denetler ve sonuçlandırır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar, özellikle masa üstü yayıncılık, grafik gibi bilgisayar programları, Scanner (resim tarayıcı) ve printer (yazıcı) gibi bilgisayarla ilgili donanımlar. Her türlü kağıt ve benzeri malzeme, Her türlü resim malzemesi, Baskı alet ve araçları, Fotokopi ve diğer büro aletleri, Her türlü iletişim ve bilgi iletim araçları.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Grafik tasarımcısı olmak isteyenlerin; Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen, Hayal gücü zengin, yaratıcı, Tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilen, Sosyal, psikolojik, sanatsal alanlara ilgili, Yeniliklere açık, teknolojiyi yakından izleyen kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Grafik tasarımcısı, büroda; çoğu zaman bilgisayar karşısında, (zaman zaman sakin ortamlarda) film stüdyolarında, fotoğraf stüdyolarında, ajanslarda, genellikle zamana karşı yarışarak çalışmak durumundadır.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Tanıtım sektöründe; grafik tasarımcısı, sanat yönetmeni veya yardımcısı olarak çalışır. Multi medyada; her türlü interaktif (elektronik) ortamda hazırlanan çalışmalarda görev alır. Yayıncılık sektöründe; gazete veya dergilerde sanat yönetmeni olarak çalışır. Film sektöründe; uzun veya kısa metrajlı filmlerde, TV filmlerinde sanat yönetmeni olarak çalışır. Çizgi film atölyelerinde; tip yaratmak, storyboard hazırlamak, jenerik yapmak gibi işlerde çalışır. Eğitim kurumlarında eğitici olarak çalışır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi güzel sanatlar fakültelerinin "Grafik Tasarım", "Grafik Tasarımı", "Grafik" bölümleri ile meslek yüksekokulların "Grafik Tasarımı" bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için, Lise veya dengi okul mezunu olmak, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) Özel Yetenek Sınavına kayılmak için gerekli baraj puan almak, Özel yetenek sınavına katılarak başarılı olmak gerekmektedir, Grafik Tasarımı ön lisans programına girmek için ise Öğrenci Seçme Sınavında Yeterli Eşit Ağırlık (EA1)puan almak gerekmektedir. Meslek liselerinin "Grafik / Grafik Sanatlar" ile "Tasarım ve Teknolojisi" bölümlerinden mezun olanlar, "Grafik Tasarımı" ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Güzel sanatlar fakültelerinde eğitim liseden sonra 4 yıl, meslek yüksekokullarında 2 yıldır. Eğitim süresince öğrencilere; Temel Sanat Eğitimi, Desen, Yazı Tipografi, Modelaj, Fotoğraf, Sanat Tarihi, Kültür Tarihi, Reklam Analizi, Bilgisayar Grafiği, Çağdaş Sanat, TVVideo Grafiği, Grafik Atölyesi, Özgün BaskıResim, Estetik ve Sanat Felsefesi, Teknik ResimPerspektif, Sanat Sosyolojisi, Sanat Yazıları, Semiatik, Sanat Eserlerini İnceleme gibi dersler okutulmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Çalıştıkları kurumlarda önce grafik tasarımcısı veya sanat yönetmeni yardımcısı olarak işe başlarlar. Yaratıcılıkları, mesleki başarıları ve deneyimleri doğrultusunda; sanat yönetmeni, daha sonra da sanat yönetmenleri ve metin yazarlarından oluşan yaratıcı grubun başında yaratıcı yönetici olabilirler. Bu ilerleme ve başarı kişinin meslekte iyi ücret almasına olumlu katkılar sağlar.
BENZER MESLEKLER:
Tanıtım fotoğrafçılığı, tanıtım filmi yönetmenliği.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Öğrenciler eğitimleri süresince, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun verdiği öğrenci kredisi ile çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler. Tecrübe, işteki pozisyon, işyerinin büyüklüğü, ücretlerde etkili olur. Serbest çalışmayı seçen grafik tasarımcıları, Grafikerler Meslek Kuruluşu'nca yılda iki kez belirlenen fiyat listesine göre çalışırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Grafik Tasarımcısı tanıtımı sayfasından Grafik Tasarımcısı Ne İş Yapar? Grafik Tasarımcısı Çalışma Alanları, Grafik Tasarımcısı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Grafik Tasarımcısı Mezunları Ne İş Yaparlar? Grafik Tasarımcısı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Grafik Tasarımcısı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Grafik Tasarımcısı meslek tanımı 6839 kez okunmuştur.