Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Daktilograf Kimdir, Ne İş Yapar, Daktilograf Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Daktilograf



TANIM 
Müspette olarak hazırlanmış dokümanları, imla kurallarına uygun olarak kağıt üzerine daktilo makinesi ile yazan kişidir. 

GÖREVLER 
Kullandığı yazı makinesinin bakımını yapar ve kullanıma hazır hale getirir, Yazılacak yazıya göre kağıt ve malzemeyi seçer, Kendisine verilen yazı ve yazılı dokümanları, yazım kuralları ve yazının içeriğine uygun olarak makine ile yazar, Yanlış yazımları düzeltir, Biten şeridi değiştirir. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Daktilo makinesi, Şerit, Silgi, daksil, Çeşitli ölçü ve türde kağıtlar. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Daktilograf olmak isteyenlerin; Türkçe dilbilgisi ve yazım kurallarını bilen, Dikkatli, ayrıntıyı algılayabilen, Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, Aynı işi yapmaktan ve sürekli oturmaktan sıkılmayan kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Daktilograflar büro ortamında çalışırlar, ortam gürültülüdür. Daktilograf görevini tek başına yapar. Başkaları ile etkileşime girme durumu azdır. Çalışma saatleri düzenlidir. Çalıştığı işyerinin özelliğine göre zaman zaman çok yoğun olabilir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Günümüzde birçok kurum ve kuruluş daktilograf kadrosunu, sekreter, bilgisayar operatörü gibi kadrolarla bütünleştirerek kullanma eğilimindedir. Bu yönüyle, daktilograflık, tek başına bir meslek olma özelliğini yitirmek üzeredir. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak daktilo kullanımının giderek, yerini bilgisayar kullanımına bırakması beklenmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Ticaret meslek liseleri, Anadolu ticaret meslek liseleri, Anadolu iletişim meslek liseleri bünyesinde, daktilo yazmak için gerekli bilgi ve beceri kazandırılmakta; bunun dışında halk eğitim merkezleri ve özel eğitim kuruluşlarınca açılan, daktilo kursları ile bu alanda eğitim verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Bu mesleğin eğitimini alabilmek için Ticaret meslek liselerine girebilmek için ilköğretim mezunu olmak, Anadolu Ticaret ve Anadolu İletişim meslek liselerine girebilmek için Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını kazanmış olmak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Ticaret meslek liselerinde eğitim 4 yıl, Anadolu Ticaret ve Anadolu İletişim meslek liselerinde de 4 yıldır. Özel ve kamu kuruluşlarınca yürütülen kurslar yaklaşık 6 ay sürmektedir. 
Bu eğitim kurumlarında yalnızca daktilograflık üzerine eğitim veren bölüm bulunmamakta; ancak, daktilograflığı da kapsayan eğitim programı uygulanmaktadır 

MESLEKTE İLERLEME 
Daktilograflık, yapısı gereği, dar sınırlar içerisinde yürütülen bir meslektir. Dolayısıyla, MESLEKTE İLERLEME olanağı sadece bilgisayara geçişle mümkün olabilmektedir. 

BENZER MESLEKLER: 
Bilgisayar Operatörlüğü, Stenograflık. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Öğrenciler, 3. sınıfta işletmelerde uygulamalı eğitim almaktadırlar. Bu dönem içinde işletmeler tarafından, öğrencilere, asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir. Asgari ücretle işe başlandığı gibi, işletmenin büyüklüğüne göre, asgari ücretin üzerinde de aylık ödenebilmektedir. Kamu kuruluşlarında çalışılması durumunda ise, yasaya bağlı olarak, lise ve dengi okul mezunlarına uygulanan ücret ödenmektedir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Daktilograf tanıtımı sayfasından Daktilograf Ne İş Yapar? Daktilograf Çalışma Alanları, Daktilograf Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Daktilograf Mezunları Ne İş Yaparlar? Daktilograf Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Daktilograf mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Daktilograf meslek tanımı 5961 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi