Bankacılık Meslek Elemanı Kimdir, Ne İş Yapar, Bankacılık Meslek Elemanı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Bankacılık Meslek Elemanı
TANIM
Banka ve finans kuruluşlarının para kaynakları ile ilgili servislerinde çalışan kişidir.
GÖREVLER
Müşteri isteği doğrultusunda bankada hesap açar, hesabı kapatır vb., Paranın başka bir hesaba aktarılması işlemlerini yapar, Senet tahsili ve ıskontosu ile ilgili işlemleri yapar, İthalat ve ihracatla ilgili aracılık işlemlerini yapar, Yabancı para alım satımı yapar, Emanet kabul işlemlerini yapar, Kredi isteklerini değerlendirir, Çek ve akreditif muameleleri yapar, Kambiyo işlemleri yapar, Kefalet ve teminat mektubu verir, Müşterilere kredi ve finansal konularda danışmanlık yapar, İş adamlarına bankanın güvenini gösteren referans mektubu verir, Müşterilere seyahat çeki ve kredi kartı düzenlenmesi ile ilgili işlemleri yapar, Bağkur, Sosyal Sigortalar Kurumu primi, vergi, elektrik, su, doğalgaz faturalarının ve ev kirasının ödeme işlemlerini yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Mevzuat ve uygulama dokümanları, Değişik iletişim araçları (Bilgisayar, fax, hesap makinesi vb.) Dekont, fişler, kartlar, çekler, Defterler, kalamozalar, primanotalar, Günlük hareket defterleri, mizanlar, durum cetvelleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Bankacılık meslek elemanı olmak isteyenlerin; Matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, Başkaları ile iyi iletişim kurabilen,
Kapalı ortamlarda çalışmaktan hoşlanan, Sabırlı, dikkatli, güleryüzlü, Yeniliklere açık kimseler olması gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Meslek elemanları büro ortamında çalışırlar. Çalışma ortamı temiz, aydınlık ve güvenlidir. Çalışanlar insanlarla ve verilerle uğraşırlar ve müşteriler ile sürekli iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanları; Kamu ve özel sektöre ait bankalarda, Finans kuruluşlarında, Finansla uğraşan aracı kurumlarında, Sigorta şirketlerinde, Muhasebe şirketlerinde, Değişik sektörlerin muhasebe servislerinde, Bilgi işlem merkezlerinde çalışabilirler. Bankacılık sektörünün, ekonomik hayatın vazgeçilmez bir parçası olması sebebiyle alanında kendini yetiştirmiş, yeniliklere açık, dürüst ve çalışkan kişilere iş olanakları daima açık olacaktır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının "Bankacılık" veya "Bankacılık ve Sigortacılık" bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek Liselerinin, AGrubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Bilgisayarlı Muhasebe, Genel Hizmetler (Demiryolu), Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret bölümleri ile Ticaret Liselerinin Kol Ayrımı Olmadığı Dönemde Bitirenler "Bankacılık" ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli "Eşit Ağırlıklı (EA1)" puanı almaları halinde ve sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde YÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 2 yıldır. Meslek Yüksekokulu "Bankacılık" programının;
1. Yılında:Mikro Ekonomi, Genel Muhasebe, Bankacılar için Temel Hukuk Bilgisi, Genel Matematik, Bilgisayar Kullanımı, Banka Muhasebesi, Makro Ekonomi, Türkiye’de Bankacılık Sistemi ve Mevzuatı, Banka İşletmeciliği, İşletme Matematiği, İstatistik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı dil , 2.Yılında: Banka İşlemleri ve Uygulaması, Finansman, Yönetim ve Organizasyon ilkeleri, Bankacılıkta Pazarlama, Kıymetli Evrak ve Takip Hukuku, Sermaye ve Para Piyasaları, Bilgisayarlı Banka Muhasebesi Uygulaması Proje Hazırlama ve Değerlendirme, Mali Analiz, İktisadi Analiz, Para Teorisi ve Politikası, Ticari Yazışma, Müşteri İlişkileri, Uluslar arası Bankacılık, Yabancı Dil ile Seçmeli Ders olarak Beden Eğitimi veya Güzel Sanatlar Dersi verilir. Eğitimin başarı ile tamamlayanlara "Bankacılık" ön lisans diploması ve "Bankacılık Meslek Elemanı" unvanı verilir.
MESLEKTE İLERLEME
Önlisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonometri, Ekonomi, İktisat, İşletme, İşletmeİktisat, Sermaye Piyasası, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Yönetim Bilişim Sistemleri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER:
Menkul Kıymetler Borsacısı, Muhasebeci, Sigortacı.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Yüksekokul eğitimi süresince herhangi bir kazanç yoktur. Ancak Mezuniyet sonrası geri ödenmek üzere Kredi Yurtlar Kurumu’ndan öğrenim ve harç kredisi alınabilmektedir. Ayrıca çeşitli kuruluşların karşılıklı veya karşılıksız burs imkanlarından yararlanabilirler.
Meslek mensupları çalıştıkları şirket ya da kurumlardan tecrübeye bağlı olarak değişmek üzere asgari ücret ve onun 34 katı ücret alabilmektedirler.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Bankacılık Meslek Elemanı tanıtımı sayfasından Bankacılık Meslek Elemanı Ne İş Yapar? Bankacılık Meslek Elemanı Çalışma Alanları, Bankacılık Meslek Elemanı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Bankacılık Meslek Elemanı Mezunları Ne İş Yaparlar? Bankacılık Meslek Elemanı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Bankacılık Meslek Elemanı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Bankacılık Meslek Elemanı meslek tanımı 3839 kez okunmuştur.