Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Ticaret Sekreteri Kimdir, Ne İş Yapar, Ticaret Sekreteri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Ticaret Sekreteri



TANIM 
Büro makineleri kullanarak büro yönetimi, büro içi ve dışı iletişimi sağlama, yöneticinin günlük işlerini organize etme, belge hazırlama, dosyalama, bildirimleri ve ödemeleri izleme, işlemlerini yürütme, toplantı ve seyahatleri organize etme işlemlerini yürüten kişidir.
GÖREVLER
İş yerinde sözel ve telefonla iletişimi sağlar,Yöneticinin günlük çalışma programını düzenler, Yöneticiyi günlük faaliyetler hakkında bilgilendirir,Mesaj kanallarını kullanarak mesajları iletir,Belge akışını izler,Dosyalama ve arşivleme yapar,Yazışma yapar,İş programı hazırlar ve uygular,
Toplantı organizasyonlarını yapar,Randevuları düzenler,Bilgisayarda dosya oluşturur,Bilgisayarda yazı hazırlar,Seyahat organizasyonu yapar,Bildirimleri ve ödemeleri izler.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Kırtasiye Malzemeleri, ( kağıt, kalem, vb. )Bilgisayar, fax, telex, daktilo ve hesap makinesi,Telefon ve diğer büro malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Ticaret sekreteri olmak isteyenlerin; Ayrıntılara dikkat edebilme yeteneğine,Güçlü görsel ve işitsel belleğe sahip,Sır saklayabilen, sorumluluk sahibi,Düzgün ve akıcı bir dille konuşabilen,Nazik, güler yüzlü, insanlarla kolay iletişim kurabilen,Problemler karşısında çabuk ve doğru karar verebilen 
kimseler olmaları gerekir.Yabancı dil bilmek meslekte başarıyı artıran bir etkendir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Ticaret sekreteri büroda görev yapar. Yapılacak işin özelliğine göre zaman zaman açık alanda da görev alabilir. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir. Ancak, birlikte çalıştığı kişinin iş yoğunluğuna bağlı olarak hafta sonu çalışması veya akşam geç saatlere kadar çalışma söz konusu olabilir. Çalışmaları hem veriler (yazılar vb.) hem de insan ilişkileri ile ilgilidir. Çalışırken yöneticilerle ve ziyaretçilerle iletişimde bulunur.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Ticaret sekreterliği önemi ve etkinliği giderek artan bir meslek olduğundan, iş bulma olanağı oldukça geniştir. İş hayatının her alanında ve özel sektör işletmelerinin hemen hemen büyük çoğunluğunda sekreter çalıştırılmaktadır. Ayrıca her ticari kuruluş, dosyalama ve arşivleme yapmak zorunda olduğundan bu işleri de sekreterler yapmaktadır. Bu nedenle, nitelikli ve her türlü mesleki bilgiyle (bilgisayar, fax, yabancı dil vb.) donatılmış sekreterler işveren tarafından talep edilmektedir. Özellikle, yurtdışı bağlantılı çalışan işyerleri yabancı dil bilen nitelikli elemanlara ihtiyaç duymaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi ;Meslek Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri ve Anadolu Teknik Liselerinin "Büro yönetimi ve Sekreterlik" alanı "Ticaret Sekreterliği" dalında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek Liselerine girebilmek için;İlköğretim mezunu olmak,Anadolu Meslek/Anadolu Teknik Lisesine girebilmek için ise ayrıca Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. 9.sınıfın (lise 1) dersleri genel liseler ve meslek liselerinde ortaktır. 9.sınıfın sonunda öğrenci alanını belirler. 9 ve 10. sınıflarda ortak dersler ile alan ortak dersleri, 11 ve 12. sınıflarda ise dallara özel dersler öncelikli olarak okutulmaktadır. Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10 ve 11. sınıfta verilmektedir. 12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır. 10. sınıfın sonunda bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fizikî kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılır. Ortak derslerDil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi, Tarih, TC İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Sağlık Bilgisi, Felsefe, Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Milli Güvenlik Bilgisi, Trafik ve İlkyardım, Tanıtım ve Yönlendirme. Alan ortak dersleriBilgi ve İletişim Teknolojisi, Matematik, Mesleki Gelişim, İletişim, İş Programı, Bilgisayarda Ofis Programları, Bilgisayarda Yazı, Yabancı Dil.Dal dersleri İşletmelerde Beceri Eğitimi, Diksiyon, Organizasyon, Dosyalama ve Arşivleme, Sunum, Yazışma, Ticaret Hizmetleri, Hukuk Hizmetleri, Tıp Hizmetleri, Mesleki Yabancı Dil, 2. Yabancı Dil.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslek liselerinin "Büro Yönetimi ve Sekreterlik" alanından mezun olanlar istedikleri takdirde Büro Yönetimi ve Sekreterlik (Açıköğretim), Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, İnsan Kaynakları, Orta Kademe Yöneticilik, İnsan Kaynakları ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler.Ayrıca, Öğrenci Seçme Sınavına ( ÖSS ) girip, Büro Yönetimi Öğretmenliği Lisans Programını tercih etmeleri durumunda ortaöğretim başarı puanları diğer alanlardan mezun olan adaylara göre daha yüksek bir katsayıyla çarpılarak ÖSS puanlarına eklenmekte ve diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.Meslek eğitiminden sonra ticaret sekreteri çalıştığı iş yerinde seminerlere, yabancı dil kurslarına, hızlı okuma ve yazma kurslarına, bilgisayar kurslarına vb. katılarak kendini geliştirebilir. Bu meslekte birimler arası geçişler söz konusu olabilir.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
EĞİTİM SÜRESİNCE Mesleki Eğitim Kanunu gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin % 30'dan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir.Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. İşletmelerin sağladığı diğer sosyal imkanlardan yararlanmaktadır. EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonrası kazanç, çalışılan işyerlerinin büyüklüğüne ve kişinin tecrübesine vb. göre değişmektedir. Kamu sektöründe göreve başlanıldığı takdirde genel lise mezunlarına göre bir üst dereceden ücret alırlar.Özel işyerlerinde, niteliği yüksek elemanlar oldukça yüksek ücretlerle çalışmaktadırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
Bünyesinde meslek danışma merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Ticaret Sekreteri tanıtımı sayfasından Ticaret Sekreteri Ne İş Yapar? Ticaret Sekreteri Çalışma Alanları, Ticaret Sekreteri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Ticaret Sekreteri Mezunları Ne İş Yaparlar? Ticaret Sekreteri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Ticaret Sekreteri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Ticaret Sekreteri meslek tanımı 7098 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi