Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Moda Tasarımı Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Moda Tasarımı Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Moda Tasarımı Teknisyeni



TANIM 
Giysilerin ve giysiyi tamamlayan takı, eldiven, eşarp, çanta, kemer gibi parçaların tasarımını yapan, gerektiğinde çizdiği modeli kalıba dönüştürüp ilk denemelik ürünü gerçekleştiren kişidir.

GÖREVLER 
Hazır giyim ve ısmarlama giyim ünitelerinde, uygulanabilir nitelikte giysi tasarımı yapar, Bu tasarıma uygun tekstil ürününü saptar veya tekstil ürününe göre model tasarımı yapar, Tasarımını teknik çizim ve moda grafikleri (artistik çizim) ile ifade eder, Bilgisayar desteğinde veya elle çizdiği modelin kalıbını hazırlar, Kesim planı ve malzeme hesabı yapar, İlk deneme üretimini gerçekleştirir, Tasarımlara uygun aksesuar seçimi yapar, Dericilik sektöründe, ayakkabı, çanta, kemer vb. modelleri tasarlar, Bu modellerin kalıbını hazırlayarak üretim aşamasına gelinmesini sağlar, 
Modelin kalıbını hazırlar ve gerektiğinde üretime geçilmesini sağlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Bilgisayar, atölye masası, çeşitli makaslar, sanayi tipi dikiş makinesi, 5 iplikli overlok makinesi, ilik makinesi, vakumlu ütü presi, kalıp çizme masası (pazen kaplı), buharlı el ütüsü, boya malzemeleri, kumaş vb. tekstil ürünleri, dikiş malzemeleri, çeşitli kalem ve cetveller.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Moda tasarım teknisyeni olmak isteyenlerin; Modayla ilgili, Hayal gücü zengin, yaratıcı, yeniliklere açık, estetik görüşe sahip, Değişik modeller tasarlayabilme, Tasarımlarını teknik ve artistik çizgilerle ifade edebilme gücüne sahip, Renkleri ve şekilleri ince ayrıntıları ile algılayabilen, Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, Düzenli, insanlarla iyi iletişim kurabilme ve ikna edebilme özelliğine sahip kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Çalışma ortamı, çalıştığı yere göre farklılık gösterir. Dericilikle uğraşan işletmelerde, çalışma ortamı kokuludur. Normalde ise aydınlık ve sessizdir. Çalışırken desinatörlerle, stilistlerle, kalıpçılarla, makinecilerle ve meslektaşlarıyla iletişimde bulunur.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Moda tasarım teknisyenleri; hazır giyim işletmeleri, deri hazır giyim işletmeleri, deri aksesuar işletmelerinin model hazırlama, kalıp hazırlama, üretim ve kalite kontrol birimlerinde çalışabilirler. Ayrıca, meslek elemanları kendi işyerlerini açabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri, kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerin "Tekstil konfeksiyon" alanının "Çocuk Giysi Tasarım", "Kadın Giysi Tasarım" ve "Erkek Giysi Tasarım" dallarında, Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri "Moda (Giysi) Tasarım" bölümlerinde bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerin "Tekstil Konfeksiyon" alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liselerine girebilmek için Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavında başarılı olmak, Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinin "Moda (Giysi) Tasarımı" bölümüne girebilmek için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. Kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerde de 4 yıl, Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde ise 2 yıldır. meslek dersleri okutulmaktadır. Eğitim süresince genel kültür dersleri ve meslek dersleri birlikte alınmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslek liselerinin "Tekstil konfeksiyon" alanından mezun olanlar, istedikleri taktirde, Deri Konfeksiyon, Kostüm Tasarımı ve Tekstil ön lisans programların uygulandığı meslek yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir. Ayrıca meslek liselerinin "Tekstil Konfeksiyon" alanından mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve "Giyim Öğretmenliği", "Giyim Endüstri Öğretmenliği" ile "Hazır Giyim Öğretmenliği", "Tekstil Öğretmenliği", "Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği, Moda Tasarımı Öğretmenliği, Moda Tasarımı (Endüstriyel Sanatlar Y.O) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
BENZER MESLEKLER
Modelistlik, Desinatörlük, Grafikerlik, Stilistlik, Tekstil Tasarım Teknisyenliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
3308 Sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu gereğince 2. sınıftan itibaren İşletmelerde haftada 2 gün okulda, 3 gün işletmede beceri eğitimi yaparlar. Bu eğitim sırasında, öğrenciler, asgari ücretin % 30'undan az olmamak koşuluyla ücret alırlar. Özel bir iş yerinde işe başlayan bir kişi net asgari ücretin en az 2-3 katı civarında ücret alır. Bu kazanç işyerinin büyüklüğüne ve deneyim durumuna göre net asgari ücretin 5-6 katına çıkabilir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Moda Tasarımı Teknisyeni tanıtımı sayfasından Moda Tasarımı Teknisyeni Ne İş Yapar? Moda Tasarımı Teknisyeni Çalışma Alanları, Moda Tasarımı Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Moda Tasarımı Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Moda Tasarımı Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Moda Tasarımı Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Moda Tasarımı Teknisyeni meslek tanımı 4208 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı