Gebelikte diş bakımı

Sağlık Bilgileri  » Gebelikte diş bakımı

Hormonal değişimlerle birlikte fiziksel ve ruhsal değişimlerin birlikte görüldüğü bu dönemde, ağız sağlığı da önem kazanır. Normal zamanda dişetinin tolere edebildiği plak miktarı hamilelik döneminde ciddi dişeti rahatsızlıklarına yol açabilir. Östrojen hormonunun dişetinin hastalık yapıcı ajanlara karşı cevabını arttırıcı bir özelliği vardır. Bunun sonucunda da hamilelikte dişeti hastalıklarında ve dişeti büyümelerinde artış gözlenmektedir. Gebelik hiperplazisi dediğimiz hamilelik döneminde görülen dişeti büyümeleri hamilelikten  sonra hormon seviyesinin düzelmesiyle birlikte geriler, çoğunlukla da tamamen düzelir.

Hamilelikte diş çürükleri de artış gösterir. Hamilelikte özellikle sabahları ilk aylarda görülen kusama, bulantı, aşermeye bağlı olarak hamileler genellikle diş fırçalama alışkanlıklarından uzaklaşırlar. Kusma ve mideden ( özellikle ileri ki aylarda) özsuyun ağıza gelmesi, ağız içi kimyasını değiştirerek asit bir ortam yaratır. Asit ortamda dişlerin çürümesi kolaylaşır.

Yine hamilelikte beslenme düzenindeki değişiklikler ve tatlı yiyeceklere olan düşkünlük ve bu tip besinlerin öğün aralarında ve sık sık tüketilmesi de diş çürüklerindeki artışın nedenlerindendir. Dişlerinize her zaman gösterdiğinizden daha fazla özen göstermeli diş fırçası yanında diş ipi, günlük ağız gargaraları gibi doktorunuzun tavsiye edeceği temizlik yöntemlerini de günlük ağız temizliğinize katmalısınız.

Hamilelik öncesi mutlaka dişhekiminizi ziyaret etmeli gerekli tedavileri yaptırmalısınız. Böylece hamilelik boyunca karşılaşabileceğiniz diş problemlerini en aza indirmiş olursunuz. Eğer buna fırsatınız olmadıysa, diş tedavisi de gerekiyorsa, kadın doğum uzmanınıza danışarak, 2. üç aylar adı verilen 4- 6 aylar arası tedavilerinizi yaptırabililirsiniz. Bu dönemde zorunlu kalınmadıkça radyografi(x ışını) almaktan kaçınılır. Durumunuz film alınmasını gerekli kılıyorsa mutlaka kurşun önlük kullanılmalıdır. Gebeliğin ilerleyen aylarında dişhekimi koltuğunda uzun süre ve dik pozisyonda oturmaktan kaçınılmalıdır.

 Diş hekimi Cevlan Ertuğrul



Toplam Tekil Okunma: 5151 kez | Günlük Tekil Okunma: 1 kez | Çoğul Okunma: 8067 kez
<< Geri Dön





E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi Portalı