Domuz Gribi ve Aşısı Hakkında Merak Edilenler

Sağlık Bilgileri  » Domuz Gribi ve Aşısı Hakkında Merak Edilenler

Domuz gribiyle ilgili bu 15 soru/yanıt bütün merakınızı giderecek...

Sağlık Bakanlığı 'Domuz Gribi' hakkında merak edilenleri yanıtladı:

1-'Domuz Gribi'nin belirtileri nelerdir?

Normal gripte olduğu gibi;
* Yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 derece ve üzeri),
* Öksürük,
* Boğaz ağrısı,
* Baş ağrısı,
* Burun akıntısı,
* Genel vücut ağrıları,
* Titreme,
* Halsizlik,
* Nadiren kusma ve ishal. Eğer bu belirtiler sizde veya yakınınızda varsa, acilen en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Kimseyle temasta bulunmamaya özen gösterin.

2-Türkiye'de kaç kişinin 'Domuz Gribi'ne yakalanacağı tahmin ediliyor?

Hiçbir önlem alınmazsa, Türkiye'de 'Domuz Gribi'nin bulaşması beklenen insan sayısı 21 milyon.

3-Kaç ölüm bekleniyor?

21 milyon 'Domuz Gribi' vakasından 8.8 milyonunun hastaneye başvurması bekleniyor. Başvuranlardan 96 bini hastaneye yatırılacak. Bunların da 15 bin 500'ü yoğun bakım hizmeti alacak. Bu süreçte 5 bin 300 kişinin ölmesi bekleniyor. Aşılama gibi önlemlerle enfeksiyon sayısı 1.8 milyonla sınırlı tutulabilecek. 7 bin 500'ü hastaneye, bunların da 1200'ü yoğun bakıma yatırılacak. Bu durumda 400 ölüm bekleniyor.

4-Salgın ne zaman artacak?

Salgının aralık-şubat ayında zirve yapması bekleniyor. Milyar ile ifade edilen insanın kış boyunca enfekte olması mümkün.

5-Türkiye'de kaç kişi her yıl sıradan grip virüslerinden hasta oluyor?

Türkiye'de her yıl 17 bin kişinin öldüğü ifade ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise dünyada mevsimsel gripten her yıl 20-40 milyon kişi etkileniyor, bu kişilerin 250-300 bini hayatını kaybediyor.

6-Kimler risk altında?

* Hamileler,
*Sağlık çalışanları,
*6-35 aylık bebekler,
*Kritik alanlardaki personel;
*Diyabet, kronik akciğer hastalığı ve kronik hastalık sebebiyle risk taşıyan kişiler,
*Kolluk kuvvetleri, silahlı kuvvetler mensupları,
*5 yaş üstü kişiler,
*Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri.

7-Aşı nerede yaptırılıyor?

Bakanlık aşıları ücretsiz uyguluyor. Aşılama, okul ve işyeri gibi toplu yerler dışında, aile hekimliği ve sağlık ocağı gibi sağlık kuruluşlarında yapılıyor.

8-Yaygın grip aşısı ile 'Domuz Gribi' aşısının bir arada yapılması sorun yaratır mı?

Domuz gribi, mevsimsel gripten farklı. Bu nedenle grip aşısı yapılanların da domuz gribi için aşı olması gerekiyor. Domuz gribi aşısıyla etkileşen herhangi bir ilaç maddesine rastlanılmadı.

9-Hangi hastalara 'Domuz Gribi' aşısı yapılamaz?

Daha önce grip aşılarına reaksiyon gösterenler ya da yumurta alerjisi olanlara önerilmiyor.

10-Aşıdaki 'adjuvan' adlı madde sakıncalı mı?

ABD'deki ilaçlar, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onayından geçtikten sonra kullanılabiliyor. Avrupa'da ise ilaçları Avrupa İlaç Ajansı (EMEA) onaylıyor. Bunların dışında her ülke, kendi ilaç ruhsatını kendisi veriyor. ABD, yıllardır adjuvan içeren ilaçları onaylamıyor. EMEA ise onaylıyor. Aynı durum, domuz gribi aşısında da geçerli; adjuvan içeren aşıları FDA onaylamazken, EMEA onayladı. Adjuvan dediğimiz ise ilaçların içinde bulunan bir katkı maddesi; zararlı değil.

11-'Domuz Gribi' aşısını hangi firmalar üretiyor?

Domuz gribi aşısını, Glaxo Smith Kline, Novartis ve Sanofi Pasteur isimli ilaç firmaları üretiyor. Türkiye Glaxo Smith Kline'dan 25 milyon doz, Novartis'ten 15 milyon doz, Sanofi Pasteur'den 3 milyon doz aşı siparişi verdi.

12-Türkiye'de kaç doz aşı uygulanacak?

'Domuz Gribi' aşısının başarı oranı nedir? Domuz gribi aşısının başarı oranı yüzde 95 olarak öngörülüyor. 43 milyon doz aşı siparişi verildi.

13-Aşı 'Domuz Gribi'ne karşı uzun süreli bağışıklık sağlayacak mı?

Aşılar uzun süre bağışıklık sağlayabilecek. Geçmişte domuz gribine yakalananların bir daha yakalanmaması, bağışıklık konusunda umut veriyor.

14-En çok hangi ülkeler aşı aldı?

Aralarında Amerika'nın da bulunduğu 18 ülke, (bunların çoğu Avrupa ülkesi) ülkelerini tamamını aşılayacak kadar sipariş verdiler. 15-Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un 'Türkiye aşı kobayı olacak' iddiasına Sağlık Bakanlığı ne diyor? Sağlık Bakanı Recep Akdağ iddiaları yalanlıyor. Amerika'nın Türkiye'den önce aşıyı kullanmaya başladığını söylüyor.

KORKMAYIN AŞI OLUN

Domuz Gribi' aşısının olası yan etkileri nelerdir?


*Ciddi olmayan yan etkiler: Halsizlik, eklem-kas ağrısı, kırgınlık, hafif ateş ve aşı bölgesinde ağrıya yol açabilir.

*Ciddi yan etkiler: * Nadiren 'Guillain Barre Sendromu' dediğimiz geçici felce yol açabilir. 1 milyonda 1 olasılıkla görülür. Kişi domuz gribine yakalanırsa bu felcin ortaya çıkma olasılığı daha fazladır (1 milyonda 40). Guillain Barre Sendromu yüzde 10 oranında kalıcı olabilir. *Nadiren kan hücrelerinde düşüşe yol açabilir. *Nadiren sinir iltihaplarına sebep olabilir.Yukarıda saydığımız riskler sadece domuz gribi aşısında değil normal grip, hepatit, tetanos, kızamıkçık, kızamık gibi aşılar için de geçerlidir.

Aşının kendisi domuz gribine neden olur mu?

Aşılar 'ölü' ve 'canlı' aşı diye ikiye ayrılır. Türkiye'de kullanılan domuz gribi aşısı ölü olduğu için hastalık geçirtmez.

Aşının içindeki 'adjuvan' maddesi sakıncalı mı?Sakıncası yoksa 'adjuvan' neden sadece Amerika'daki aşılarda yok?

Aşının bağışıklık yapma gücünü artıran madde 'adjuvan' olarak adlandırılıyor. Türkiye'de uygulanan aşılar adjuvan olarak thimerosal (cıva) ve skualen maddesi içeriyor. Skualen aşının etkinliğini artırır. Bu maddeyi kullanmadığınızda aşı yapılan 100 kişiden 10'unda bağışıklık sağlarsınız. Ama bu maddeyi kullandığınızda bağışıklığı yüzde 90'a çıkarırsınız. Skualen normalde hücrelerimizde var olan bir maddedir. Aşının içindeki skualen köpekbalığı karaciğer yağından elde edilir. Cıva ise aşının içine karışabilecek bakterileri öldürmek için kullanılır. Amerika'daki aşılarda da diğer bütün aşılarda da cıva bulunur. Bu arada Amerika'da adjuvanlı aşılar da kullanılıyor. Örneğin ordu mensuplarına adjuvanlı aşılar yapıldı.

Siz aşı oldunuz mu?

Ben domuz gribi aşısı oldum, ailem de. 45 yaşındayım, sağlıklıyım. Risk grubunda olmasam da bir hekim olarak hastalarıma karşı sorumluluğum var. Domuz gribi olduğumu düşünün, hastalığı bir kanser hastasına ya da gebe bir kadına bulaştırırsam o kişinin ölümüne yol açabilirim. Bizim hastanemizde 300 sağlık personeli aşı oldu. Hiçbir yan etki görmedik. Adjuvanlı aşıyla adjuvansız aşı arasında yan etki açısından herhangi bir fark yok. Endişelenmeyin, risk altındaysanız mutlaka aşı olun. Zaten dikkat ederseniz aşı bilimiyle uğraşan kişiler aşıyı destekliyor. Her ne hikmetse ürolog, fizik tedavi uzmanları gibi aşıyla ilgili olmayan hekimler aşı karşıtı!

NASIL BESLENMELİYİZ?

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik güçlü bir bağışıklık sistemi için nasıl beslenmek gerektiği hakkında bilgi verdi.

Turunçgiller: Portakal, mandalina, greyfurdu bol miktarda tüketin. Meyve suyu tüketecekseniz taze sıkılmış olmasına özen gösterin. Mandalina, greyfurt, portakal ve limon suyu karışımı, 'Domuz Gribi'ne karşı çok iyi bir beslenme önlemidir. Bu arada kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarı; portakal, mandalina ve limondaki kadardır.

Elma: İçerdiği E ve C vitaminleriyle bağışıklılık sistemini güçlendirir.

Potasyum, lif, C vitamini ve niasin içeriği ile gribal enfeksiyonlarının düşmanıdır.

Ispanak çorbası: Ispanak, kuru soğan, bulgur ve kıymanın bir arada yer aldığı hem lezzet açısından hem de besin değeri açısından kaliteli bir çorba, gribal enfeksiyonlara karşı çok önemli bir önlemdir.

Kurubaklagiller: Özellikle etli kuru fasulye veya nohut yemeği haftada en az bir gün tüketin. Bu arada bulgur, kurufasulye, kuru soğan ekleyerek hepsini blander'den geçirerek, birazda sıvı yağ ekleyerek besin değeri yüksek bir çorba hazırlayabilirisiniz. Her gün en az 12-14 bardak su için. Ihlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edin.



Toplam Tekil Okunma: 6539 kez | Günlük Tekil Okunma: 1 kez | Çoğul Okunma: 7272 kez
<< Geri Dön





E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi Portalı