Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Veteriner Sağlık Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Veteriner Sağlık Teknisyeni



TANIM 
Evcil, küçük ve büyükbaş hayvanların sağlığının korunması, hastalıkların teşhisi ve tedavisinde veteriner hekim nezaretinde koruyucu sağlık hizmeti veren kişidir. 

GÖREVLER 
Bağlı bulunduğu bölgelerde veteriner hekim kontrolünde hastalık taramaları yapar, Hayvanlara koruyucu aşılar yapar (şap, şarbon, kuduz gibi), Hastalık çıkan yerlerde sağlık tedbirleri alır, Hasta hayvanların ayrılmasını ve buna ilişkin bürokratik işlemleri yürütür, Hayvan ıslahında (tabi ve yapay tohumlamada) görev alır. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Enjektör, termometre, aşılar, dezenfektanlar, pamuk, alkol vb.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Veteriner sağlık teknisyeni olmak isteyenlerin; Biyoloji ve kimyaya ilgi duyan, Hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan, Görme, işitme duyuları ile el ve ayakları sağlam, Sabırlı ve düzenli, Sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Meslek mensupları, daha çok açık havada, ahırlarda çiftliklerde, kirli, ıslak, gübre kokulu ve tozlu ortamlarda çalışırlar. Hayvan sahipleri ve veteriner hekimle iletişimde bulunurlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Eğitimini tamamlayanlar, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde çalışmaya başlarlar. 
Meslek mensupları, hayvan yetiştirilen bütün çiftliklerde çalışma olanağına sahip olmakla birlikte, özel çiftliklerden pek fazla teknisyen talebi olmamaktadır. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Tarım Meslek Liselerinin "Veteriner Sağlık" bölümünde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Eğitim kurumuna girebilmek için;İlköğretim okulu mezunu öğrencilerin, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na katılıp, bu sınavda başarılı olmaları ile aşağıdaki şartlara sahip öğrenciler mesleğin eğitimine başlayabilirler. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Eğitim süresi 4 yıl olup genel kültür dersleri ve meslek dersleri birlikte verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME 
İdari kadrolara yükselebilirler, Veteriner Sağlık Meslek liselerinin; Hayvan Sağlığı ve Veteriner Sağlık Teknisyenliği bölümlerinden mezun olanlar istedikleri takdirde, Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, Laborant ve veteriner sağlık (açıköğretim) ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler 

BENZER MESLEKLER: 
Veteriner hekim. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Eğitim süresince herhangi bir ücret söz konusu değildir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nda işe başlayanlar asgari ücretin iki katı kadar ücret alırlar. Ayrıca yaptıkları aşı ve tohumlamadan yasal olarak belli bir ücret alırlar. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Veteriner Sağlık Teknisyeni tanıtımı sayfasından Veteriner Sağlık Teknisyeni Ne İş Yapar? Veteriner Sağlık Teknisyeni Çalışma Alanları, Veteriner Sağlık Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Veteriner Sağlık Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Veteriner Sağlık Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Veteriner Sağlık Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Veteriner Sağlık Teknisyeni meslek tanımı 12747 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi