Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Sigortacılık Meslek Elemanı Kimdir, Ne İş Yapar, Sigortacılık Meslek Elemanı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Sigortacılık Meslek Elemanı



TANIM 
İnsanların hayatta oluşabilecek tüm risklerde uğradıkları kayıpları gidermede para desteği sağlamaya yönelik çalışmalarda bulunan kişidir

GÖREVLER 
Sigorta şirketleri, kendilerine her ay belli bir pirim ödeyen kimselere, emekliliklerinde maaşa bağlanmak, hastalandıklarında, kazaya uğradıklarında, zararlarını veya ihtiyaçlarını gidermeleri için gereken parasal desteği sağlayan kuruluşlardır.Bu kuruluşlarda çalışan Sigortacılık meslek elemanı;Ölüm, hastalık, kaza, yangın, hırsızlık, emeklilik vb. risklere karşı kendini gelecekte parasal yönden güvencede hissetmek isteyen kimseleri belirler. Bunun için çeşitli gruplara sigorta hizmetleri hakkında bilgi vererek onları bu hizmetlerden yararlanmaya istekli hale getirir,
Müşterinin ihtiyaçlarını belirler, ürün tanıtımı yapar,Sigorta yaptırmak isteyen müşterinin işlemlerini yapar, sigorta primlerini belirler,Müşteri dosyası oluşturur ve primlerin ödenmesini sağlar,Bir kayba uğrayan müşterinin tazminat işlemini inceler, kaybın gerçek olup olmadığını ortaya çıkarmak için durumu sigorta eksperlerine inceletir, hasar evraklarının operasyon birimine ulaştırılmasına yardımcı olur, tazminatın müşteriye ödenmesini sağlar,Sigorta poliçesindeki değişiklikler konusunda müşterilere danışmanlık yapar,Süreli sigortalarda süre sonunda poliçeyi yeniler,Zeyilname düzenler.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Başvuru formu,Sağlık raporu formu,Tahsilat form ve makbuzları,Tazminat talep formu, Zeyilname, Değişik tipte sigorta poliçeleri, müşteri ve hasar dosyaları,Kağıt, kalem, bilgisayar, daktilo ve hesap makinesi,Telefon, faks, teleks gibi iletişim araçları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Sigortacılık meslek elemanı olmak isteyenlerin;Sayısal düşünme, sayılarla işlem yapabilme,Başkalarını etkileyebilme, ekip halinde çalışma yeteneklerine sahip,Büro işlerinden hoşlanan,Çok dikkatli, sabırlı,Sosyal ilişkilerde başarılı, dışa dönük kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Sigortacılık meslek elemanları, sigorta şirketlerinde, büro ortamında çalışırlar. çalışma ortamı temiz ve düzenlidir. Sigortacı çalışırken hem müşterilerle etkileşim halindedir, hem de verilerle (sayılar) meşgul olur.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Genel olarak Sigortacı eğitimi görmüş meslek erbabı çalıştığı sigorta acentesinin iştigal konusuna göre Sigorta Satış Temsilcisi (Sağlık/Hayat) yada Elementer Sigorta Temsilcisi olarak istihdam edilme imkanına sahip olabilmektedir.Sigortacı, ülkemizde hızla gelişmekte olan bir hizmet alanıdır. Hayatta oluşabilecek tüm risklere karşı, koruyucu ve telafi edici önlemlerin alınmasına yönelik ihtiyaçların belirlenmesi ve çeşitlenmesi, sosyal güvenlik kuruluşlarının sunmuş olduğu hizmetlere talebi arttırmıştır. Dolayısıyla, bu talep karşısında hızla gelişmekte olan sigorta sektörü için çok geniş bir istihdam alanı yaratılmıştır.Lise ve dengi okul mezunlarına da iş alanı sunan sigorta sektöründe, özellikle mesleki eğitim görmüş ara insan gücüne ihtiyacı bulunmaktadır. Bu alanda çalışmak isteyenlerin işsiz kalma riski çok azdır.Sigortacı kendi işlerini de kurabilirler. Sigortacı olarak çalışmak isteyenler, sigorta hizmetlerinin sunulduğu kamu ve özel sektöre ait, kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.Kadınların bu meslekte çalışma oranları oldukça yüksektir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının Sigortacılık, Bankacılık ve Sigortacılık programlarında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek liselerinin Sigortacılık, AGrubu(Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Bilgisayarlı Muhasebe, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler(Demiryolu), İşletme, İşletmecilik(Demiryolu), Muhasebe, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, bölümlerinden mezun olanlar, ayrıca Ticaret Liselerinin Kol Ayrımı Olmadığı Dönemlerde Bitirenler, "Bankacılık ve Sigortacılık" ile "Sigortacılık" ön lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli "Eşit Ağırlık" (EA1) puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde YÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Sigortacı yetiştirilmesine yönelik eğitim sunan meslek yüksekokulları "Sigortacı Bölümü" ile "Bankacılık ve Sigortacılık" bölümü"nün eğitim süresi 2 yıldır.Öğrenciler eğitim süresince; İstatistik, Matematik, Hukuk, Ekonomi ve Muhasebe derslerinin yanı sıra, Kaza, Hayat, Sağlık, Nakliyat vb. Sigortalar ile Sigorta Hukuku, Sigorta Mevzuatı, Sigorta İşletmeciliği ve Pazarlaması, Sigorta Muhasebesi gibi meslek derslerini alırlar. Ayrıca, teorik düzeyde verilen meslek dersleri, 2. yıl yaz döneminde 2,53 ay süresince sigorta hizmetlerinin sunulduğu işletmelerde, uygulamalı olarak ele alınmaktadır.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Öğrencilerin, eğitimleri süresince Yüksek Öğrenim Kurumları’na ödemek zorunda oldukları harçlar vardır ki, bu harç miktarları her yıl yüksek öğretim kurulunun önerisi üzerine bakanlar kurulu tarafından tespit edilmektedir. Ödeme zorluğu içinde bulunan öğrencilerin harçları, borçlanma veya hizmet yükümlülüğü karşılığı Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınacak harç kredileri ile karşılanabilmektedir.Öğrenciler, yüksek öğrenimleri süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanabilir ve yaz dönemlerindeki uygulamalı eğitimleri süresince, işletmeler tarafından ön görülen miktarlarda kazanç elde edebilirler.Sigortacı olarak ilk işe başlanıldığında asgari ücret üzerinden bir kazanç edinilmektedir. İşteki tecrübe, pozisyon ve işletmenin yapısı doğrultusunda, bu kazançta 1,52 kat artış olabilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME 
Sigortacı ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde; Aktüerya, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonometri, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletmeİktisat, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslar arası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik lisans programlarına geçebilirler. Sigortacı olarak çalışma hayatına girenlere, bağlı oldukları işletme tarafından hizmetiçi eğitim verilmektedir. Sigortacı, işletmenin yapısına ve büyüklüğüne göre yönetim kademelerinde yer alabilir. Herhangi bir sigorta alanında uzmanlaşabilir.
BENZER MESLEKLER 
Bankacı, Muhasebeci, Ekonomist.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Sigortacılık Meslek Elemanı tanıtımı sayfasından Sigortacılık Meslek Elemanı Ne İş Yapar? Sigortacılık Meslek Elemanı Çalışma Alanları, Sigortacılık Meslek Elemanı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Sigortacılık Meslek Elemanı Mezunları Ne İş Yaparlar? Sigortacılık Meslek Elemanı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Sigortacılık Meslek Elemanı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Sigortacılık Meslek Elemanı meslek tanımı 4696 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi