Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Radyo Tv Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Radyo Tv Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Radyo Tv Teknisyeni



TANIM 
Radyo yada televizyonda yayınlanacak bir programın tasarı aşamasından yayın aşamasının sonuna kadar tüm evrelerde çalışan teknik ara elemandır. 

GÖREVLER 
Senaryo yazımda görev alabilir, Film veya manyetik kayıt yapan cihazlarla görüntüses kaydı ve çekimi yapılabilir, Yönetmenin kontrolünde; yönetmen yardımcısı ve diğer çekim ekibi arasında koordinasyonu sağlar, Yapılan çekimleri senaryoya uygun kurgular, kurgu sonrasında çift kanala senaryoya uygun ses kaydı yapar, Stüdyo ses ve ışık mühendislerinin kontrolünde çekimle ilgili ses ve ışık sistemini düzenler, Kullanılan malzemeyi çekime hazırlar, Çekim öncesi ve sonrası kullanılan malzemenin koruyucu bakımını yapar, Çekim sırasında ses kaydını kontrol eder, Çekim sırasında gerekli ışık düzenlemelerini yapar. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Kamera (Betacam,Vhs, SVHS, Dvcam), tripot, dolly, spider (örümcek), a/b roll edit ünitesi (betacam, svhs), monitör, video, reji masası, ses mikseri, cd deck, kaset deck md, vcd player, mikrofon (kablolu, telsiz, yaka mikrofonları), mikrofon mikseri, bilgisayar animasyon ve kurgu programları, fotoğraf makinesi, audio (ses), video (görüntü) kabloları, çeşitli adaptörler (jack, BNC, XLR vb.), amplifikatör, hoparlör, ışık seti. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
RadyoTV Teknisyeni olmak isteyenlerin; Yönergeleri anlayıp uygulayabilen,, İnsanlarla iyi iletişim kurabilme ve insanları ikna edebilme yeteneğine sahip, Gözü ve elini eşgüdümlü kullanabilen, Estetik görüşe sahip, yaratıcı, Girişken, İşbirliğine açık, Titiz, düzenli ve disiplinli kimseler olmaları gerekmektedir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Meslek elemanları çalışmalarını hem kapalı mekanlarda (stüdyolarda ve çok değişken ortamlarda çalışmaları sözkonusu olabilmektedir) hem de açık havada yürütürler. Görevini diğer çalışanlarla etkileşimde bulunarak eşgüdüm halinde yürütmek durumundadır. İş hem aletlerle, hem de insanlarla ilgilenmeyi gerektirmektedir. Hareketli bir hayattan ve değişkenlikten hoşlanan kişiler bu meslekte mutlu olabilirler. Çalışma saatleri düzenli değildir. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Bölümden mezun olanlar yayıncılık sektöründe istihdam edilmek üzere gerekli olan mesleki ve teknik bilgi ve beceri kazanırlar. Radyo televizyon kuruluşlarında ara teknik eleman olarak çalışabilirler. Kamera, kurgu, mikser, reji masası gibi yayıncılık için gerekli olan tüm cihazları kullanırlar. Bu cihazların bağlantılarını yapabilirler. Radyolarda program yapımcılığı DJ'lik gibi GÖREVLERi yapabilirler. Okulda aldıkları eğitim gereği senaryo yazarlığı, muhabirlik, yönetmenlik gibi alanlarda da çalışabilecek potansiyele sahiptirler. Ancak piyasadaki yaygın uygulama bu alanlar için yüksekokul ya da fakülte mezunu olma koşulu aranmakta, bu koşul teknik liselerin radyo televizyon bölümünden mezun öğrencileri mağdur bırakmaktadır. Temel mesleki ve teknik bilgilerle donatılan bu öğrenciler kendilerine şans tanındığı zaman iletişim sektörünün her alanında başarılı olabilirler. Okulda gördükleri uygulamalı dersler onları iletişimciliğe her yönüyle hazırlamaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi Anadolu Teknik liseleri ile Anadolu İletişim Meslek Liselerinin RadyoTv bölümlerinde verilmektedir. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Mesleğin eğitimine girebilmek için; İlköğretim okulu mezunu olmak, Orta öğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavında başarılı olmak gerekmektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Anadolu Teknik Liselerinde 4 yıl eğitim verilir. Hazırlık dersleri radyo televizyon bölümü için ingilizce veya japonca dillerinde verilmektedir. Hazırlık dahil olmak üzere dördüncü sınıfın sonunda öğrenciler diploma alma ve üniversite sınavına girme hakkını kazanır. Dördüncü yılın sonunda mezun olan öğrenciler meslek lisesi mezunu olurlar. Beşinci yıl isteğe bağlıdır. Beşinci yıla devam eden öğrenciler Anadolu Teknik Lisesi mezunu olurlar. 

MESLEKTE İLERLEME 
Meslek liselerinin RadyoTv bölümünden mezun olanlar Fotoğrafçılık, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler (Açıköğretim), Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim ve Halkla İlişkiler, Radyo ve Televizyon Yayımcılığı, Radyo ve Televizyon Programcılığı, Televizyon ve Radyo Programcılığı, Televizyon Yapım ve Yönetimi ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. 
Çalıştıkları işyerinde idari kadrolarda görev alabilirler. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Mesleki eğitim kanununa göre öğrenciler işyerinde yapılan uygulamalı eğitimde, asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret almaktadırlar. İşletmelerde eğitim gören öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmakta olup, sigorta pirimleri Milli Eğitim Bakanlığınca ödenmektedir. Eğitim sonunda teknisyen olarak işe başlayan bir kişi en az asgari ücretin iki katı oranında gelir elde eder. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, 
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Radyo Tv Teknisyeni tanıtımı sayfasından Radyo Tv Teknisyeni Ne İş Yapar? Radyo Tv Teknisyeni Çalışma Alanları, Radyo Tv Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Radyo Tv Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Radyo Tv Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Radyo Tv Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Radyo Tv Teknisyeni meslek tanımı 2251 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi