Deri İşlemecisi Kimdir, Ne İş Yapar, Deri İşlemecisi Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Deri İşlemecisi
TANIM
Ham deriyi, çeşitli işlemlere tabi tutarak, kullanıma hazır deri haline getirme işleriyle uğraşan kişidir.
GÖREVLER
Hayvanların sırtından çıkan ham deriyi ıslatır, tüy ve kıllarını temizler, derilerde kalan etleri sıyırır, kireç ve yağ giderme işlemini yapar, Deride kalite ayırımı yapar, Derinin pişirilmesi ve tıraş edilmesini sağlar, Yarı işlenmiş hale gelen deriyi, ön boyama (astar) işlemine tabi tutar, Deriyi kurutur ve istenilen renge boyar, ütüler, su geçirmezliğini sağlar, İstenilen ölçülerde keserek kullanıma hazır hale getirir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Pervane ve dolaplar, etleme makinesi, sıkma makinesi, yer makinesi, tıraş makinesi, iskefe çakım dolapları, gergi makinesi, ütü makinesi, kürk kırma makinesi, tarak makinesi, vakum makinesi, deri açkı makinesi, deri ölçme ve kesim makinesi, boyama makinesi, jilet, bıçak gibi aletler, kireç, zırnık, kimyevi yağlar, sülfirik asit, soda, çeşitli tuzlar, boyalar ve kimyasal maddeler.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Deri işlemecisi olmak isteyenlerin; Uzun süre ayakta çalışmaya dayanıklı ve bedence güçlü, Aşırı derecede kötü kokunun olduğu çalışma ortamından rahatsız olmayan, Ellerini ustalıkla kullanabilen, Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan ve romatizmal bir rahatsızlığı bulunmayan kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Deri işlemecileri tabakhanelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı pis, kokulu, kirli ve ıslaktır. İş genellikle ayakta yapılır. Kişi çalışırken birinci derecede deri ve kimyasal maddelerle ilgilidir, diğer çalışanlarla iletişim kurmasını gerektirecek durumlar da olabilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Deri işlemecileri özel sektöre ait deri işletmelerinde, kamu sektörüne ait deri ve lif işleme fabrikalarında çalışabilirler. Bu meslekte yetişmiş nitelikli elemana her zaman gereksinim duyulmaktadır. Özellikle İstanbul, İzmir, Bursa, İzmit, BoluGerede, Uşak, Niğde, TekirdağÇorlu gibi illerde iş bulma olanakları daha geniştir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde deri işlemeciliğine yönelik eğitim programı düzenlenebilmektedir. Ayrıca; Endüstri Meslek Liseleri bünyesinde bulunan Deri Teknolojisi bölümünde dericilikle ilgili eğitimöğretim verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Endüstri meslek lisesi deri teknolojisi bölümüne girebilmek için ise en az ilköğretim mezunu olmak ve bu okula giriş şartlarına uygun olmak gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Deri işlemecisi mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 4 yıldır. Pratik eğitim, tabakhanelerde teorik eğitim ise mesleki eğitim merkezlerinde yapılmaktadır. Bu eğitimde: Türkçe, Din Kültürü ve Meslek Ahlakı, Sosyal Bilgiler gibi derslerin yanında, meslek bilgisi, meslek matematiği ve deri kimyası gibi mesleki konulara yer verilmektedir.
Endüstri meslek liseleri ilköğretim okulundan sonra üç yıldır. Öğrenciler, teorik eğitimlerini haftada iki gün okulda, pratik eğitimlerini haftada üç gün işletmelerde yapmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Deri işlemecisi mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. Meslek liselerinin "Deri Teknolojisi" bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, bitirdikleri alan, kol ve bölümlerinin devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokullarına istenilen şartları taşımaları durumunda sınavsız olarak yerleştirileceklerdir.
BENZER MESLEKLER:
Deri Teknisyenliği, Deri Teknikerliği, Post ve Kürk İşçiliği.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
İşverenler, çıraklara, çırağın yaşına uygun asgari ücretin en az %30'u kadar bir ücreti ödemek zorundadır. İşletmelerde meslek eğitimi yapan endüstri meslek lisesi 10. ve 11. sınıf öğrencileri yaşlarına uygun asgari ücretin %30' undan az olmamak üzere ücret alırlar. Mesleki eğitim sonrasında, en az asgari ücret tutarında ücret alınmaktadır. Bu ücret, asgari ücretin 23 katına kadar da çıkabilmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Deri İşlemecisi tanıtımı sayfasından Deri İşlemecisi Ne İş Yapar? Deri İşlemecisi Çalışma Alanları, Deri İşlemecisi Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Deri İşlemecisi Mezunları Ne İş Yaparlar? Deri İşlemecisi Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Deri İşlemecisi mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Deri İşlemecisi meslek tanımı 2586 kez okunmuştur.