Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Bilgisayar Donanım Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Bilgisayar Donanım Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Bilgisayar Donanım Teknikeri



TANIM 
Bilgisayarları ve bilgisayar çevre birimlerini kuran, çalıştıran, bakım ve onarımını yapan kişidir.

GÖREVLER 
Bilgisayar donanım teknikerleri; bilgisayar mühendisinin gözetimi ve denetimi altında;Bilgisayar sistem kuruluşu için araştırma, planlama ve kuruluşu gerçekleştirme aşamalarının her birinde kendisine verilen şu GÖREVLERi yapar,Network bilgisayar sistemlerinin analizlerini yaparak ağ yapısını çıkarır, sistemi kurar ve çalıştırır,Kişisel (bireysel) ve network bilgisayar ortamlarının bakımını ve varsa arızaların tespit edilerek onarımını yapar,Sistemlerin güncelleştirilmesinde gerekli olan birimlerin (bellek, harddisk, diğer kartlar) seçimini yaparak sisteme monte eder ve çalışır hale getirilmesini sağlar,Bilgi işlem merkezlerinde gerekli donanım ve ağ güvenliği işlerini yürütebilir,İşletim sistemlerini kurar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Elektronik ölçü aletleri(volt,gerilim ölçme, akım ölçme, direnç ölçme),Osiloskop (elektronik sinyallerin analizinde kullanılan alet),
Ağ kablosu test cihazı vb.,Elektronikçi tipi takımları (pense, karga burun, cımbız, çeşitli tornavidalar),Özel entegre söküm ve lehimleme aletleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Bilgisayar donanım teknikeri olmak isteyenlerin;Matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanda başarılı,Şekil ilişkilerini görebilme yeteneği ve mantığı güçlü,Sorumluluk sahibi ve dikkatli,Ayrıntıya dikkat edebilen,kimseler olmaları gerekir.Yabancı dil bilgisi meslekte başarıyı artırıcı bir özelliktir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Bilgisayar donanım teknikerleri; genellikle kapalı, temiz, bol ışıklı ve klimalı ortamlarda çalışırlar. Ağ yapılandırılması çalışmalarında tırmanma, eğilme, uzanma vb. hareketleri sıklıkla yaparlar, bina içinde veya dışında, tozlu kirli ortamlarla karşılaşırlar.Herhangi bir bilgisayar firmasının bölge sorumluluğunda çalışıldığında, diğer illere, bölgelere gidileceğinden sıklıkla seyahat etmeleri gerekir.
Çalışırken mühendisler, teknisyenler, operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Bilgisayar donanım teknikerleri kamu sektörüne ait bilgisayar kullanılan bütün kuruluşlarda çalışabildiği gibi, mali ve finans sektörü, iletişim sektörü vb. özel şirketlerin, bankaların bilgi işlem merkezlerinde iş bulabilirler. Kendi adlarına işyeri açabilirler. Bilgisayar satış ve teknik destek hizmeti veren firmalarda teknik servis elemanı olarak görev alabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının "Bilgisayar Donanım" bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama" olarak değişmesi nedeniyle, "Bilgisayar Donanım" adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle DMeslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler "Bilgisayar Donanım" bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Meslek liselerinin Bilgi İşlem, Bilgisayar, Bilgisayar Donanım, Bilgisayar İşletimi, Bilgisayar İşletimi Teknisyenliği, Bilgisayar Yazılım bölümlerinden mezun olanlar "Bilgisayar Donanım" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Eşit Ağırlıklı (EA1)" puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Eğitimin süresi 2 yıldır.Eğitim süresince öğrencilere; matematik, fizik, bilgisayar, temel elektronik, dijital elektronik, bilgisayarlı tasarım, bilgisayar donanım, işlem kontrol, programlama, mikro işlemciler, bilgisayar sistem arıza, bilgisayar ağları gibi meslek derslerinin yanında, Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi genel kültür dersleri verilmektedir. Ayrıca, 1. Sınıfta 8 hafta , 2. Sınıfta 4 hafta işletmelerde yaz stajı yaptırılmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME 
"Bilgisayar Donanım" ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde;
Bilgisayar,Bilgisayar MühendisliğiBilgisayar Öğretmenliği,Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği,Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri,Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri,Bilgisayar ve Enformatik,Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği,Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği,Enformatik,İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri,MatematikBilgisayar,Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar,BilgisayarEnformatik lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
Bilgisayar Öğretmeni,Bilgisayar Programcısı,Elektronik TeknikeriKontrol Sistemleri Teknikeri
BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU
Mesleki eğitim süresince isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu öğrenim kredisi ve yurt hizmetlerinden faydalanırlar. Vakıfların, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının sağladığı burslardan yararlanabilirler.Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük illerde ders saatleri dışında özel şirketlere, kısa zamanda tamamlanması zorunlu projelerde destek verme konusunda parttime çalışma olanağı bulabilmektedirler. Eğitim sonunda; kamu sektöründe çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlarda artış göstermektedir.Özel şirketlerde çalışıldığında ücretler anlaşmalara göre belirlenmektedir. Genellikle ilk işe başlayışta asgari ücretin 1,52 katı civarında ücret alınmaktadır. Deneyimi olanlardakazanç asgari ücretin 45 katına ulaşmaktadır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Bilgisayar Donanım Teknikeri tanıtımı sayfasından Bilgisayar Donanım Teknikeri Ne İş Yapar? Bilgisayar Donanım Teknikeri Çalışma Alanları, Bilgisayar Donanım Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Bilgisayar Donanım Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Bilgisayar Donanım Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Bilgisayar Donanım Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Bilgisayar Donanım Teknikeri meslek tanımı 2995 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi