Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Asansör Kurucusu Ve Bakımcısı Kimdir, Ne İş Yapar, Asansör Kurucusu Ve Bakımcısı Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Asansör Kurucusu Ve Bakımcısı



TANIM 
Fabrika, hastane, işyeri, apartman gibi çok katlı binalarda insan, hasta veya yük taşımak için hazırlanmış asansörleri projelere uygun olarak kuran ve bunların bakımını yapan kişidir. 

GÖREVLER 
Asansörlerin mekanik kısımlarının ve elektrik tesisat şemalarının planlarını inceler, Asansörleri oluşturan parçaları birleştirmek suretiyle montaj işlemini yapar ve asansör boşluğuna yerleştirerek sistemi çalıştırır, Asansörde meydana gelen arızaları saptar, değişmesi gereken parçalarını değiştirir, Asansörün iyi çalışıp çalışmadığını kontrol eder, Yapılan işin maliyet hesabını yapar. Asansörlerin elektrik ve elektronik kısımları bu alanla ilgili elemanlar tarafından yapılır. Ancak, asansörcülük alanında kendini yetiştirmiş olan kişiler asansörlerin elektrik ve elektronik panolarının bağlantılarını da yapabilirler. 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Çeşitli tipte ve boyda tornavida, kontrol kalemi, Yan keski, pense, kargaburun, Kılavuz takımı, yağdanlık, Darbeli bireyiz, sert matkap uçları, normal matkap uçları, Şaleme, havya takımı, İki ağızlı anahtar takımı, lokma anahtar takımı, yıldız anahtar takımı, 
Şeritmetre, avometre, çelik cetvel, kumpas vb. aletler kullanılır. 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Asansör kurucusu ve bakımcısı olmak isteyenlerin; Alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, Makine parçaları arasındaki ilişkileri görebilen, Gözünü ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, El becerisine sahip, Yükseklik korkusu olmayan, Bedence güçlü, gözleri sağlam, 
Dikkatli, tedbirli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Asansör montaj ve bakımcıları GÖREVLERini genellikle çok katlı binalarda, kapalı mekanlarda yürütürler. Asansör boşluğu denilen dar ve karanlık mekanlarda güç pozisyonlarda çalışırlar. Bu meslek sürekli değişik yer ve mekanlarda icra edilir. Meslek elemanları çoğunlukla hareket halindedirler, ayakta ve eğilerek çalışırlar. İşin gereğine göre çalışma saatleri değişmektedir. Kişiler birinci derecede metal alet ve malzemelerle, onarma ve kurma işlemleri ile ilgilidirler. 
Meslek elemanları, elektrikçiler ve kaynakçılarla iletişim halindedirler. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Meslek elemanları; Asansör imal eden işletmelerde, 
Asansör montaj, bakım ve onarım servislerinde, 
Ayrıca kendi işini kurmak suretiyle çalışabilirler. Düzgün şehirleşme ile birlikte çok katlı binaların yapımı hızla gelişmektedir. Buna bağlı olarak da asansörcülükle ilgili mesleklere ihtiyaç artmaktadır. 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Bu mesleğin eğitimi asansörcülük adı altında ve yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. 
Ayrıca endüstri meslek liselerinin ElektroMekanik Taşıyıcılar bölümünde de bu alanla ilgili dersler okutulmaktadır. 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Meslek eğitimine girişte kızerkek ayırımı olmamasına rağmen, mesleğin icra edilmesi sırasında belli oranda bedensel güce gereksinim olduğundan genellikle kızlar tarafından tercih edilmemektedir. 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Asansör kurucusu ve bakımcısı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim süresince okutulan dersler şunlardır; Genel bilgi dersleri olarak, Türkçe, Meslek Matematiği, Toplam Kalite Yöntemi, İşetme Bilgisi ve Kooperatifçilik, İş Güvenliği. Meslek dersleri olarak; Tesviyecilik Bilgisi, Matematik Elektrik Bilgisi , Elektronik Tesisat Bilgisi, Mesleki Resim, Otomatik Kumanda ve Asansör Mekaniği gibi dersler alırlar. 
Pratik eğitimde; asansörlerin mekanik, elektrik, elektronik parçalarının tanınması, montaj ve bakım işlerinde kullanılan araç gereçlerin kullanma şekli ve bakımı konularında eğitim verilmektedir. Bu eğitimin sonunda öğrencilerimize kazandırılması amaçlanan davranışlar ve beceriler; tek ve çift hızlı insan ve yük asansörlerini basit olarak kumanda şemalarını çizebilme, çizilmiş şemaları okuyabilme, muhtemel arıza kaynaklarını, sebeplerini söyleyebilme, arızaları giderebilme gibi konulardır. Mesleki eğitim merkezlerinde 3 yıllık eğitimini başarı ile tamamlayanlar kalfalık sınavına alınırlar. Sınavda başarılı olanlar "Kalfalık Belgesi" ve "Kalfa" unvanını alırlar. 

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Asansör kurucusu ve bakımcısı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. 

BENZER MESLEKLER: 
Makine Montajcısı, Bakım ve Onarım Elektrikçiliği, Elektrik Tesisatçılığı. 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Çırak öğrencilere, yaşlarına uygun olarak, asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere, işverenler tarafından ücret ödenmektedir. Mesleki eğitim bittikten sonra işçinin deneyimine ve işletmenin yapısına göre asgari ücretin 23 katı arasında değişen kazanç elde edilebilmektedir. Usta unvanını aldıktan sonra kendi bağımsız işyerini açanların kazanç durumu ise yaptığı işle orantılı olarak değişmektedir. 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Asansör Kurucusu Ve Bakımcısı tanıtımı sayfasından Asansör Kurucusu Ve Bakımcısı Ne İş Yapar? Asansör Kurucusu Ve Bakımcısı Çalışma Alanları, Asansör Kurucusu Ve Bakımcısı Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Asansör Kurucusu Ve Bakımcısı Mezunları Ne İş Yaparlar? Asansör Kurucusu Ve Bakımcısı Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Asansör Kurucusu Ve Bakımcısı mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Asansör Kurucusu Ve Bakımcısı meslek tanımı 4115 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi