Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Elektrostatik Boya Operatörü Kimdir, Ne İş Yapar, Elektrostatik Boya Operatörü Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Elektrostatik Boya Operatörü



TANIM 
Otomobil, makine, uçak v.b. endüstri dallarında boya ve boyama yüzeylerini hazırlayan ve elektrostatik boyama işlerini yapan kişidir.

GÖREVLER 
İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak;İş organizasyonu yapar,Toz ve yaş boya ekipmanlarının kontrol ve bakımını yapar,Boyama yüzeyini hazırlar, Boya hazırlar,Boya testi yapar,Boyama sürecinde kullanacağı alet ve donanımı ve katkı maddelerinin miktarını ayarlar,Boya fırınını çalışır hale getirerek elektrostatik boyama yapar,Boyanmış iş parçasını fırınlar,Üretim ile ilgili kayıtları tutar,Çalışma mahallinin ve kullanılan takım, alet ve donanımın günlük temizliğini yaparak bir sonraki kullanıma hazır halde bulundurur.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Askı teli, Ayırıcı (siklon), Boya kabini, Boya robotu, boya tabancası, Boya test cihazları, Büre, Cam ölçünumune kabı (beher), Eldiven, Elektrik süpürgesi Fırın, Filtre, Gözlük ,Hava hazırlamakurutma cihazı, Hava şartlandırıcısı, Isıtıcı lamba ,Jeneratör, Kompresör, Kontrol paneli, Kronometre, Maske Ölçü cihazları , pH metre, Pipet, Pompa, Redresör, Taşıyıcı bant (konveyör) ,Terazi ,Aktivasyon malzemeleri , Bant ,Bez çeşitleri mineralize su, Fırça, Fosfatlama, Malzemeleri, İndikatörler, Kataforez boya ve solventleri,Kimyasal maddeler , Kromatlama banyo malzemeleri, Macun çeşitleri, iskeleme kağıdı, Pasivasyon malzemeleri, pH kağıdı, Sıcak boya sökücüler, Toz boya, Yağ alma malzemeleri, Yaş boya , Zımpara 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Elektrostatik boya operatörü olmak isteyenlerin; Çevre korumaya karşı duyarlı ,Ayrıntılara özen gösteren, Renk algısı iyi,Dikkatli , sabırlı, Temiz ve titiz, Yönergeye uyabilen,El becerisi gelişmiş,
Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan,Ekip çalışmasına yatkın,
kimseler olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Çalışma ortamları, yaptıkları işin boyut ve çeşidine göre farklılık göstermekle beraber genellikle kapalı alanlardır. Görev ayakta ve çeşitli aletleri kullanarak yürütülür. Kapalı alanların dışında zaman zamanda açık havada çalışma durumları olmaktadır.Meslek elemanları iş yaparken çeşitli kişisel koruyucu maske, kulaklık, baret, krem, eldiven ve iş elbisesi kullanmak zorundadır. Çalışma ortamında kimyasal kokular mevcuttur. (havalandırma sistemi olsa da). Çalışırken diğer çalışanlar ve meslektaşları ile iletişimde bulunur. 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Elektrostatik boya operatörleri, otomobil, makine, uçak vb. endüstrileri dallarında boyama öncesi yüzey ön hazırlık ve boyama işlemlerinin yapıldığı işletmelerde çalışabilirler. Hızla gelişmekte olan otomobil, makine ve uçak üretim sektörlerinde elektrostatik boya operatörlüğünün önemi gittikçe öne çıkmakta ve bu alanda çok sayıda iyi eğitilmiş ve tecrübeli elemana ihtiyaç duyulacağı öngörülmektedir. Ayrıca, meslekte gelişmiş makinelerin kullanılması bir çok tehlike ve iş kazası riskini ortadan kaldırmıştır. 
Bu meslek sahiplerinin, kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrostatik boya ve uygulama tekniği ile ilgili birimlerinde ve küçük boya atölyelerinde çalışma olanakları bulunmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Bu mesleğin örgün eğitim kurumlarında eğitimi verilmemektedir. 
Meslek Halk Eğitim Merkezi kurslarında ve genellikle işletmelerde işbaşında öğrenilmektedir.İşletmelerde meslek eğitimi işe girme ile başladığından işyerinin özelliğine göre görüşme usulü ile ya da aynı işyerinde başka bir görevde iken yeterli performans gösterilerek o görevde yetiştirilme durumu da söz konusu olabilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Halk Eğitim Merkezlerinde kursların açılabilmesi için, en az 15 kişilik gurubun oluşturulması gerekmektedir. Geleneksel eğitim şekli olan ustaçırak usulünde kişi bir işyerinde usta nezaretinde çalışarak mesleği öğrenir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
İşyerlerinin yapısına göre değişiklik göstermekle birlikte, işyerlerinde 1–3 ay arasında işbaşında eğitim verilmektedir. Halk Eğitim Merkezi kursları ise 400–800 saat arasında değişmektedir. Bu meslek genellikle işyerinde bir kişinin gözetiminde öğrenilir.Eğitim süresince; Boyama yapılacak iş parçaları ve özellikleri, Boyanacak parçaların yüzeylerinin nasıl ve hangi yöntemlerle temizleneceği, Boyaların özellikleri, Boyama aşamalarında kullanılacak alet ve malzemelerin kullanım şekli, Fırının sıcaklığının ayarlanması, Son kontrollerin yapılması, İş başında sorumluluk ve yükümlülükler ile işçi sağlığı ve işgüvenliğini öğrenir.

MESLEKTE İLERLEME 
Ücret artışı ve daha büyük işyerinde çalışma şeklinde olabilir.Ayrıca, küçük işletmelerde boya çeşitlerine göre bir uzmanlaşma olmamakla birlikte, büyük işletmelerde elektrostatik toz boyama, yaş boyama ve kataforez boyama işlemleri alanlarında uzmanlaşma olabilmektedir.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Halk eğitim merkezlerinde eğitim görenler için ücret söz konusu değildir.Geleneksel olarak ustaçırak ilişkisi içerisinde çalışarak mesleği öğrenenler, çalıştığı gün süresince vasıfsız işçi yevmiyesi almaktadırlar.Elektrostatik boya operatörü olarak ilk göreve başlayan kişiler asgari ücret alırlar. Daha sonra deneyim ve işteki başarıya göre asgari ücretin 2-3 katı kadar ücret alabilmektedirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim Kurumları ve İşyerleri Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Elektrostatik Boya Operatörü tanıtımı sayfasından Elektrostatik Boya Operatörü Ne İş Yapar? Elektrostatik Boya Operatörü Çalışma Alanları, Elektrostatik Boya Operatörü Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Elektrostatik Boya Operatörü Mezunları Ne İş Yaparlar? Elektrostatik Boya Operatörü Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Elektrostatik Boya Operatörü mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Elektrostatik Boya Operatörü meslek tanımı 2164 kez okunmuştur.








E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir ve Bilgi Rehberi