Þifalý Bitkiler ve Otlar Ýçin Týklayýnýz




Kategoriler

» Ana Sayfa
» Þifali Bitkiler
» Bitki Sözlüðü
» Baharatlar
» Yemek Tarifleri
» Saðlýk Bilgileri









Koyun Otu (Agrimonia Eupatoria)


Koyunotu (Agrimonia Eupatoria), yöresel olarak kýzýlyaprak, kasýkotu, fýtýkotu, kuzu pýtraðý ve eðer otu olarak da bilinir. Güneþli kuru yerlerde, yol ve orman kýyýlarýnda, çimenliklerde, tepelerde ve bayýrlarda, ormanlarýn açýklýk bölgelerinde ve harabeliklerde yetiþir. Küçük sarý çiçekleri, sýðýrkuyruðu bitkisinde de olduðu gibi, uzun bir salkýmý andýrýr. Bitkinin tümü yumuþak tüylerle kaplýdýr. Iri yapraklarý 10 cm kadar uzun ve kenarlarý diþlidir. Arslanpençesi ailesinden olan bitkinin boyu 80 cm kadar uzar. Çiçeklenen bitki, Haziran' dan Aðustos' a kadar toplanýr. Pek çok bitkide olduðu gibi, onun öyküsü de çok eskilere dayanýr. Onu eski Mýsýrlýlar bile tanýyorlardý. Bitki, boðaz, aðýz boþluðu ve yutak iltihaplarýna karþý büyük bir iyileþtirme gücüne sahiptir. Onu, anjin ve boðaz hastalýklarýnda, faranjit, aft ve aðýz boþluðu mukoza iltihaplarýnda da düþünmek gerekir. Meslek gereði olarak çok zorunda olan kiþiler, bir önlem olarak, her gün koyunotu bitki çayý ile gargara yapmalýdýrlar. Bitkinin yapraklarý, kansýzlýkta ve yaralanmalarda büyük baþarý ile kullanýlýr. Ayrýca, romatizma, lumbago, sindirim zorluklarý, karaciðer sertleþmesi (siroz) ve týkanýklýklarý ve dalak hastalýklarýnda da etkilidir. Günde 2 bardak bitki çayý yeterlidir.

Herkes, yýlda 1 veya 2 kere, koyunotu banyo katkýsýyla banyo yapmasý önerilir. Koyunotu, daraltýcý, toplayýcý ve öteki önemli özellikleri nedeniyle, en baþta gelen þifalý bitkilerimizdendir. Dr. Schirbaum þöyle diyor: "Günde 3 bardak çay bir süre içildiðinde, kalp, mide, baðýrsak ve akciðer büyümesini iyileþtirir. Ayrýca, böbrek ve mesane rahatsýzlýklarýný giderir." (Referans1: M.Treben). Varis ve baldýr çýbanlarýnda, koyunotu merhemi özellikle önerilir. Hazýrlanan merhem günde 3 kez varis ve baldýr çýbanlarýnýn üstüne sürülür. Karaciðer rahatsýzlýklarýnda, 100 gr koyunotu, 100 gr yoðurtotu ve 100 gr hindiba karýþýmý ile elde edilen çay harmaný kullanýlýr. Sabah aç karnýna 1 bardak ve gün boyunca 2 bardak içilmelidir.



Kullaným Biçimleri:

Çay hazýrlamak: Yarým veya bir tatlý kaþýðý ince kýyýlmýþ bitki , akþamdan orta boy 1 su bardaðý kaynar suyla haþlanýr, 5 dakika beklendikten sonra süzülür . Yukarýda belirtilen miktarda içilir.

Banyo Katkýsý: 200 gr ince kýyýlmýþ bitki bir tam banyo için kullanýlýr.

Karaciðer Çay Harmaný: 100 'er gr Koyunotu, yoðurtotu ve hindiba eþit oranda karýþtýrýlýr. Yarým tatlý kaþýðý karýþým, orta boy 1 su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr, 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Yukarýda belirtilen þekil ve miktarda içilir.

Koyunotu Merhemi: Iki avuç dolusu ince kýyýlmýþ yaprak, çiçek ve sap iyice kýzdýrýlan 250 gr içyaðý veya bitkisel margarinde 1 dakika kadra karýþtýrýlarak bekletilir, sonra kapaðý kapatýlarak serin bir yere alýnýr. Ertesi gün tekrar ýsýtýlýr, bir tülbentten geçirilerek süzülür, cam veya porselen merhem kaplarýna aktarýlýr. Buzdolabýnda saklanmalýdýr.

Referanslar:

1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrý'nýn Eczanesinden Saðlýk", Maria Treben

2-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi, Prof.Dr. Turhan Baytop, I.U Eczacýlýk Fak.


Bu haber 4162 defa okunmuþtur.

ayrýca: Bu kategorideki diðer haberler için týklayýnýz...







Þifali ve Faydali Bitkiler, Alternatýf Týp, Doðal Ýlaçlar Rehberi