Þifalý Bitkiler ve Otlar Ýçin Týklayýnýz




Kategoriler

» Ana Sayfa
» Þifali Bitkiler
» Bitki Sözlüðü
» Baharatlar
» Yemek Tarifleri
» Saðlýk Bilgileri









Dereotu (Tereotu / Anethum)


Dereotu(Dill/Aneth/Anet/Tereotu/Anethum/Anethum graveolens/Peucedanum graveolens)

Nisan-haziran aylarý arasýnda, sarýmtrak renkli çiçekler açan 30-70 cm boyunda, güzel kokulu, bir senelik otsu bir bitkidir. Dereotu, durakotu olarak da bilinir. Rutubetli, sulak ve gölgeli yerleri sever. Gövdesi dik, dallý, tüysüz, üstü çizgili ve içi bostur. Yapraklar ince ve dar parçalý, koyu yeþil renkli ve etlidir. Yaprak sapýnýn alt kýsmýnda gövdeyi saran geniþ bir yaprakçýk bulunur. Alt yapraklarý saplý, üst yapraklar sapsýzdýr. Çiçekler bileþik semsiye durumunda toplanmýþlardýr.

Türkiye’de yetiþtiði yerler:
Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde bahçelerde yetiþtirilir.

Yetiþtirilmesi:
Dereotu ekilecek yer, ilkbaharda bellenir ve yanmýþ gübre ile gübrelenir. Hazýrlanan yere serpmek sûretiyle tohum ekilir. Bir tahta yardýmýyla bastýrýlarak, tohumlarýn toprakla temasý saðlanýr. Ekilen tohumlar, 3-4 hafta geçtikten sonra çimlenir. Yabancý otlar görüldüðü zamanlarda elle yolunarak temizlenir, sulamalar yapýlýr. Hasadý, yapraklarý kesmek suretiyle olur ve yýkanýp demet hâline getirilerek pazara sevk edilir.

Kullanýldýðý yerler:
Bitkinin kullanýlan kýsmý meyveleridir. Meyveler eylül sonunda toplanýr ve gölgede kurutulur. Meyvelerinde sâbit ve uçucu yað, pektin ve azotlu bileþikler vardýr. Meyveler yatýþtýrýcý, mide ve baðýrsak gazlarýný önleyici olarak kullanýlýr. Hazýmsýzlýk ve hýçkýrýða da tesiri iyidir. Yapraklarý da yemek ve salatalarda kullanýlýr.

Bu haber 13028 defa okunmuþtur.

ayrýca: Bu kategorideki diðer haberler için týklayýnýz...







Þifali ve Faydali Bitkiler, Alternatýf Týp, Doðal Ýlaçlar Rehberi