ifal Bitkiler ve Otlar in Tklaynz




Kategoriler

Ana Sayfa
Þifali Bitkiler
Bitki Sözlüðü
Baharatlar
Yemek Tarifleri
Salk Bilgileri









Kýrlangýçotu


Kýrlangýçotu (Chelidonium majus L.), temre otu olarak da bilinir. 30-80cm yüksekliðindeki bitki, mayýstan sonbahar ortalarýna kadar çiçeklenir. Yapraklarýnýn uçlarý diþlidir ve meþe yapraklarýný andýrýr. Gövdesinden ve saplarýndan portakal sarýsý, koyu bir sývý çýkar. Genellikle ormanlarýn güney kýyýlarýnda, duvarlarýn ve çitlerin dibinde ve moloz yýðýnlarýnýn üstünde yetiþir. Yaz ne kadar sýcak ve ormanlarýn güney kýyýlarý ne kadar kuru olursa olsun, bitkinin gövde ve saplarýndan portakal renkli koyu sývý her zamanki incelikte elde edilebilir. Kýþýn her yer karla örtüldüðünde bile, eðer yetiþtiði yere dikkat edilmiþse, kýrlangýç otu kar altýnda bulunabilir. Avrupa ve Kuzey Anadolu'da yetiþir. Alkoloitler (kelidonin ve türevleri %0,31) taþýmaktadýr.

Bitki, kan temizleyici ve kan yaptýrýcý etkiye sahiptir. Isýrgan otu ve civanperçemi eþliðinde, lösemide kullanýlabilir. (100' er gr ýsýrganotu, civanperçemi ve Kýrlangýç otu karýþtýrýlýr ve ince kýyýlmýþ karýþýmdan 1 tatlý kaþýðý dolusu btki ortaboy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr (Kaynatýlmaz). 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Öðün aralarýnda yavaþ yavaþ yudumlanarak günde 3 bardak içilir.) Aðýr karaciðer hastalýklarýnda, taze olarak kullanýldýðýnda, en güvenilir þifadýr. Ýyice yýkanmýþ taze bitki mikserde sýkýlarak özsuyu elde edilir ve iki misli ýlýk suyla karýþtýrýlarak, gün boyunca yudumlanarak içilir. Kan ve karaciðer temizleyici özelliðinin yaný sýra, metabolizma üzerinde de çok olumlu etkilere sahiptir. Safrakesesi, böbrek ve karaciðer hastalýklarýnda baþarýyla kullanýlýr. Þaraba yatýrýldýðýnda ( 30 g kýrlangýç otu, kökü ile birlikte, 1-2 saat boyunca, yarým litre beyaz þaraba yatýrýlýr ), sarýlýðý çok çabuk iyileþtirir. Aðrýlý basurlarda, idrar yaparkenki yanmalarda ve sancýlarda ve ayrýca kulak uðultularýnda önerilir. Bu durumlarda, bitki özsuyu ýlýk suyla veya bitki çayýyla karýþtýrýlarak, günde 2-3 bardak yudumlanarak içilir. Taze bitkinin özsuyu, dýþtan, kötü karakterli deri hastalýklarda, nasýr, siðil ve iyileþtirilemeyen temriyelerde kullanýlýr. Katarakt ve göz saydam tabakasýndaki lekeler yavaþ yavaþ kaybolur. Bitki özsuyu, göz aðtabakasý kanamasýna ve çözülmesine karþý bile yardýmcý olur. Bir bitki yapraðý alýnýr ve yýkandýktan sonra nemli parmaklarýn arasýnda ezilir. Böylece elde edilen nemlilik, iþaret parmaðý ile gözpýnarlarýna sürülür. Doðrudan göze sürülmediði halde, bu etkili maddeyi göz hemen emer. Bu kullanma biçimi, katarakt, görme zayýflýðý ve yorgun düþen saðlýklý gözler için de geçerlidir.

Geçenlerde bir kadýnýn sað gözkapaðýnýn üstündeki, parmak ucu iriliðindeki kýrmýzý bir çýbandan söz ettiler. Durumu beðenmeyen bir göz doktorunun parça alarak yaptýrdýðý tahlilin sonucu, deri kanseri imiþ. Bu aileyi tanýdýðým için (Referans1: M.Treben), kadýna kýrlangýç otunu tavsiye ettim (M.Treben). Þubat ayýnýn ortalarýndaydýk ve çok þükür yumuþak bir kýþ yaþýyorduk. Bitkiyi köküyle sökerek bir saksýya dikmelerini önerdim. Günde, 5-6 kere, portakal sarýsý bitki özsuyu ile çýbaný nemlendirmesi gerekiyordu. Çýban, gözkapaðýnýn üstünde olduðu için bitki özsuyunun göze zarar vermeyeceðini ona özellikle belirttim. Ayrýca ona, doktorunun isteðine uyarak, ayda bir kere ýþýn tedavisine devam etmesini, bu tür ýþýn uygulamalarýnýn kanser türü çýbanlarýn tedavisinde baþarý saðlayamadýðýný ve yalnýzca saðlýklý deriyi ve sýk sýk da kemik yapýsýný zarara uðrattýðýný bildiðim halde, söyledim (M.Treben). Yýlbaþýndan kýsa süre önce, çýbanýn kaybolduðunu duyduðumda sevincim çok büyük oldu. Beni ziyarete gelen kadýn, evin kapýsýnda boynuma sarýldý. Daha önce gitmiþ olduðu göz doktoru, büyük bir þaþkýnlýða kapýlarak, bu sonuca nasýl ulaþtýðýný sormuþ. “Ayda bir kere ýþýn tedavisi !” yanýtýna karþý da þöyle demiþ : “Eðer bu sonucu ýþýn tedavisi saðladýysa, bu bir mucizedir !” Kadýncaðýz ayrýca, eðer kendisine güven ve cesaret vermemiþ olsaydým (M.Treben), ýþýn tedavisinde gördüðü bir deri bir kemik kalmýþ kiþilerin görüntüsüne dayanamayacaðýný da belirtti. Þimdi, bu satýrlarý okuyanlara bir ricada bulunacaðým : Bu tür bir durumla karþýlaþtýðýnýzda siz de yardým elinizi uzatýn ve o hasta kiþiyi korkunç bir sondan kurtarýn. Çevre kirliliðinin doruða ulaþmýþ olduðu günümüzde, kýzaran ve kýsa sürede büyümeye baþlayan siðillerde deri kanseri oluþmasý pek sýk görülmeye baþlandý. Kadýnlarýn yüzlerinde, kollarýnda ve bacaklarýnda fazla kýllanmalar, böbreklerde bir dengesizliðin iþaretidir. Bu kýllý bölgelere, mikserle elde edilen taze bitki özsuyu sürülür (bu özsu, buzdolabýnda 6 ay kadar saklanabilir ). Derinin özsuyu emmesi için birkaç saat beklenir, sonra o bölge yumuþak bir sabunla yýkanýr ve biraz kurumuþ olan cilde aynýsafa merhemi veya papatya yaðý sürülür. Bunun yaný sýra, bir ýsýrgan otu çay kürü, günde en az 3-4 bardak olmak üzere uygulanýr ve böbreklerin kan dolaþýmýný uyarmak için, atkuyruðu oturma yapýlýr. Geçen kasým ayýnda katýldýðým bir konferansta, gözlük kullanan birisiyle tanýþmýþtým. Þubat ayýnda yeniden kiliseye uðradýðýmda adam artýk gözlük kullanmýyordu. Tavsiyemi (M.Treben) dinleyerek, kýrlangýç otu kullanmýþ. Bitkiyi genellikle kar altýndan topluyormuþ. Bu olayý özellikle, tüm bitkilerin kýþ uykusuna çekildikleri sanýldýðýnda bile, bazý bitkilerin taze olarak bulunabileceðini belirtmek için anlattým (Referans1: M.Treben).



Kullaným Biçimleri :

Çay hazýrlamak : Yarým tatlý kaþýðý bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Aksi belirtilmedikçe günde 1-2 bardak çay yeterlidir. Kullaným süresi 2 haftadýr.

Bitki özsuyu : Yapraklar,saplar ve çiçekler yýkanýr ve kurumadan, ince kýyýlarak mikserde sýkýlýr.

Bitki tentürü : Eczanelerden satýn alýnabilir (Almanya ve Avusturya )


Referanslar:

1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrý'nýn Eczanesinden Saglýk", Maria Treben

2-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi, Prof.Dr. Turhan Baytop, I.U Eczacýlýk Fak.


Bu haber 8358 defa okunmutur.

ayrca: Bu kategorideki dier haberler iin tklaynz...







ifali ve Faydali Bitkiler, Alternatf Tp, Doal lalar Rehberi