ifal Bitkiler ve Otlar in Tklaynz




Kategoriler

Ana Sayfa
Þifali Bitkiler
Bitki Sözlüðü
Baharatlar
Yemek Tarifleri
Salk Bilgileri









Arslanpençesi, þebnemli , arslanayaðý


Arslanpençesi (Alchemilla vulgaris/arvensis),halk dilinde þebnemli ve arslanayaðý adýyla da anýlýr. Genelde, orman ve yol kýyýlarýnda, bayýrlarda, yüksek yörelerdeki nemli çayýrlarda,ve daðlýk bölgelerde yetiþir. Güzel bir görünümü olan, 7-9 parmaklý yapraklarýnýn kenarlarý diþlidir. Oldukça saðlam olan sapý pek yüksek deðildir ve pek dikkat çekmeyen sarýmsý yeþil yapraklarý özellikle Mayýs'tan Haziran'a kadar, ama daha sonralarý da görülebilir. Bitkinin yapraklarý bazen topraðýn üstüne kapanýrlar ve sabahleyin yapraðýn ortasýnda bir çið damlasý görülür. Bin metrenin üstündeki bölgelerde arslanpençesi daha çok gümüþ rengindedir ve kireçli topraklarda olduðu kadar, ilk kütle zeminlerinde de yetiþir. Her iki bitki cinsi de, çiçek açma zamanýnda tümüyle, daha sonra ise yalnýzca yaprak olarak toplanýr ve kurutulur.

Özellikle kadýn hastalýklarýna karþý kullanýlýr. Hýristiyanlýðýn ilk günlerinden beri Bakire Meryemin adýyla anýlmýþtýr. Arslanpençesi, yalnýzca adet görme düzensizlikleri, dölyollarý akýntýsý, dölyataðý (rahim) þikayetleri ve menopoz çaðýndaki rahatsýzlýklarda rahatlatýcý etkiler yapmakla kalmayýp, ergenliðe geçiþte de, civanperçemi ile birlikte kullanýldýðýnda, adet görmeyi düzene sokar. Bazý genç kýzlarda adet hallerinin doktorlarýn verdiði ilaçlarla bile baþlamamasý durumunda, arslanpençesi civanperçemi ile eþit karýþtýrýlarak kullanýldýðýnda, her þeyi yoluna koyar. Arslanpençesi, toplattýrýcý olarak da çok etkilidir ve çabuk iyileþtirir. Yara ateþlenmesine, apseli yaralara ve ihmal edilmiþ çýbanlara karþý, su toplayýcý ve kalp güçlendirici ilaç olarak kullanýlýr. Diþ çektirdikten sonra, arslanpençesi çayý, önerilebilecek ilaçlarýn en baþýnda gelir. Yinelenen gargaralar sayesinde, yara bir gün içinde kapanýr. Ayrýca, kas ve organ yorgunluklarýnda ve kansýzlýk hallerinde de yardýmcý olur. Zor doðum yapan ve düþük yapmaya yatkýn kadýnlarda, ceninin dölyataðýndaki durumunu saðlamlaþtýrmakta, doðum yaralanmalarý ve dölyataðý gevþekliðinde, dölyataðý kaslarý yorgunluðunda arslanpençesi en önde gelen yardýmcýdýr. Bu tür kadýnlar, üçüncü aydan sonra bitki çayýný içmelidirler. O, tüm kadýn hastalýklarýnda kullanýlabilen, her derde deva bir bitkidir ve çobançantasý ile birlikte kullanýldýðýnda, dölyataðý sarkmasýnda (prolapsus) ve fýtýklarda bile yardýmcý olur. Bu son iki rahatsýzlýkta, elden geldiðince, yeni toplanmýþ taze aslanpençesinin çayýndan günde 4 bardak içilmelidir. Ayrýca, belirli bölgelere çobançantasý tentürü ile masaj yapýlmalýdýr . Dölyataðý sarkmalarýnda (prolapsus), masaja vajinanýn üstünden baþlayarak, yukarý doðru çýkýlmalýdýr. Bu durumlarda, ayný zamanda civanperçemi oturma banyolarý da yapýlmalýdýr. Atalarýmýz bu bitkiyi yara otu olarak, sara ve kýrýklarda, içten ve dýþtan kullanýrlarmýþ. Ýþte, çok eski bir bitki kitabýndan birkaç satýr : “Bir insan hasta olduðunda, ister genç ister yaþlý olsun, iki avuç dolusu aslanpençesini bir litre suya atsýn ve suyu, içinde katý bir yumurta piþecek kadar kaynattýktan sonra ondan içsin.” Günümüzde bu bitki, çok eski çaðlardan beri kanýtlanmýþ olduðu yerini yeniden almýþtýr. özellikle Ýsviçreli Herbalist Künzle belirtiyor: “Eðer bu bitki zamanýnda ve uzun bir süre kullanýlmýþ olsaydý, kadýn hastalýklarý ile ilgili ameliyatlarýn üçte ikisine gerek kalmazdý. ” (Referans1:M.Treben)

Yüksek yerlerde yetiþen bitkilerin yapraklarýnýn altý parlak gümüþ renginde olur. Bitkinin bu türü özellikle bedende yað birikimine karþý baþarýyla kullanýlabilir. Günde 2-3 bardak çay uygundur. Uyku düzensizliði çekenlere de çok yardýmcý olur. Þeker ondan sýk sýk içmelidirler. Banyo sularýna arslanpençesi kaynama suyu eklenen güçsüz çocuklar, kýsa süre içinde güçlenmeye baþlarlar. Bir banyo için 200g kuru bitki kullanýlýr. Çobançantasý bölümünde de belirtilmiþ olduðu gibi, arslanpençesi, çobançantasý ile birlikte, kas erimesi ve aðýr, iyileþtirilemez kan hastalýklarýna karþý kullanýlýr. Skleroz’da (organ sertleþmesi) da bu çok deðerli bitki büyük yardýmlar saðlar. Yeni edindiðim bilgilere göre, arslanpençesi çayý, içilerek ve kalp banyolarýnda uygulanýlarak, aðýr kalp kasý hastalýklarýnda çok kýsa bir süre içinde önemli iyileþmeler saðlýyormuþ. Yaradan'ýmýz, çok deðerli bir kayra olarak, her hastalýk için bir þifalý bitki yetiþmesini saðlamýþ. Bunun için O'na hiçbir zaman yeterince teþekkür edemeyiz!

Kullaným Biçimleri :

Çay hazýrlamak : Yarým tatlý kaþýðý kurutulmuþ ve ince kýyýlmýþ bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr ve demlenmesi için 5-6 dakika kadar beklendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilir.

Banyo Katkýsý : Bir tam banyo için 5-6 avuç dolusu taze bitki veya 200g kurutulmuþ bitki, gece boyunca soðuk suda bekletilir. Ertesi gün, kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr ve demlenmesi için 5-6 dakika bekledikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.

Bitki Lapa Kompresi : Yeterince taze bitki iyice yýkanýr, bir tahta tablanýn üstünde merdane ile iyice ezilir ve hasta bölgeye uygulanýr..

Referanslar:

1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrý'nýn Eczanesinden Saglýk", Maria Treben

2-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi, Prof.Dr. Turhan Baytop, I.U Eczacýlýk Fak.


Bu haber 8664 defa okunmutur.

ayrca: Bu kategorideki dier haberler iin tklaynz...







ifali ve Faydali Bitkiler, Alternatf Tp, Doal lalar Rehberi