ifal Bitkiler ve Otlar in Tklaynz




Kategoriler

Ana Sayfa
Þifali Bitkiler
Bitki Sözlüðü
Baharatlar
Yemek Tarifleri
Salk Bilgileri









Sarý Ballýbaba (Lamium Galeobdolon)


Sarý Ballýbaba (Lamium Galeobdolon), nemli ormanlarda ve çukurlarda, çalýlýklarýn arasýnda, çitlerin ve duvarlarýn dibinde, moloz yýðýnlarýnda, gölgeli ve nemli bölgelerde ve ýsýrgan otunun bulunduðu yerlerde yetiþir. Nisan ve Mayýs'ta çiçeklenir. Çok yýllýk köksapý, dikine 50 cm uzunluðunda filizler çýkarýr. Karþýlýklý olan yapraklarý, ýsýrganotunun yapraklarýna benzer. Yapraklarýn hemen altýndaki küme halindeki çiçekler, açýk aðýzlarý andýrýrlar. Sarý ballýbaba gibi, beyaz ballýbaba (Lamium Album) da seçkin bir þifalý bitkidir. Mayýs'tan Ekim'e kadar çiçeklenir. Çiçekler, yapraklardan daha çok toplanýr. Ballýkotu ismiyle de bilinir. Sarý ballýbaba bulunamadýðýnda, beyaz ballýbaba da kullanýlabilir.

Dölyataðý ve adet görme düzensizliklerinde günde 2 bardak sarý ballýbaba çayý içilmelidir. Ayrýca, kan temizleyici etkisi vardýr. Sinirsel uykusuzluklarda ve tüm kadýn hastalýklarýnda baþarýyla kullanýlabilir. Sürekli kadýn hastalýðý çekenler ve genç kýzlar, bu çayý özellikle deðerlendirmelidirler. Sarý ballýbabanýn hem yapraklarý hem de çiçekleri bu gibi hastalýklarda kullanýlýr. Özellikle iþeme zorluklarýnda, iþemedeki yanmalarda, aðýr böbrek hastalýklarýnda ve kalp ödemlerinde çok baþarýlýdýr. Sarý ballýbabanýn yapraklarý, sindirim düzensizliklerinde, sýraca ve temriyelerde kullanýlýr. Bu gibi durumlarda, öðleden önce 1 bardak çay içilmelidir. Çýbanlarda ve varislerde bu çayla kompres yapýlmalýdýr. Sarý ballýbaba, yaþlý kiþilerde görülen mesane felcine karþý özellikle önerilir. Ayrýca, mesane üþütmesine ve böbrek iltihabýna karþý da kullanýlabilir. Bitkinin kaynama suyu ile hazýrlanan oturma banyosu da çok rahatlatýcýdýr. Ýyileþtirilemeyen böbrek büzülmelerinde ve yapay böbreðe baðlanmaya mecbur olan hastalara, sarý ballýbaba, altýnbaþak ve yoðurtotu (yapýþkanotu) eþit karýþým çayý çok büyük yararlar saðlar.

Kullaným Biçimleri:

Çay hazýrlamak: Yarým veya bir tatlý kaþýðý dolusu çiçek-yaprak orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr ve 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Üçlü bitki karýþým çayý da ayný biçimde demlenir.

Kompres Hazýrlamak: Iki tatlý kaþýðý dolusu bitki, yarým lt suda haþlanýr, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Oturma Banyosu: Þifalý bitkilerin Kullaným Biçimleri bölümüne bakýnýz.

Üçlü Çay Harmaný: Sarý ballýbaba, altýnbaþak ve yoðurtotu eþit oranda karýþtýrýlýr. Bu karýþýmdan yarým tatlý kaþýðý dolusu, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr (kaynatýlmaz), 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-4 bardak içilir.

Referanslar:

1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrý'nýn Eczanesinden Saðlýk", Maria Treben

2-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi, Prof.Dr. Turhan Baytop, I.U Eczacýlýk Fak.

Bu haber 3995 defa okunmutur.

ayrca: Bu kategorideki dier haberler iin tklaynz...







ifali ve Faydali Bitkiler, Alternatf Tp, Doal lalar Rehberi