Þifalý Bitkiler ve Otlar Ýçin Týklayýnýz




Kategoriler

» Ana Sayfa
» Þifali Bitkiler
» Bitki Sözlüðü
» Baharatlar
» Yemek Tarifleri
» Saðlýk Bilgileri









Öksürük Otu (Tussilago farfara)


Öksürük Otu (Tussilago farfara), yöresel olarak, farfaraotu, kavalak , sulandýkotu adlarýyla da anýlýr. Çayýrlarýmýz ve bayýrlarýmýzda daha hiçbir bahar yeþili görünmeden, ilkbahar baþlangýcýnda öksürükotu, tüm bitkilerden önce, sarý çiçeklerini açmaya baþlar. Çiçek durumlarý yapraklardan önce (Mart-Nisan) meydana gelir. 8-15 cm çapýnda, kalp biçiminde ve uzun saplý yapraklarý vardýr. Üst yüz koyu yeþil, alt yüz ise sýk ve beyaz renkli tüylerle örtülüdür. Hemen hemen kokusuz ve acý lezzetlidir. Glikozit içermektedir. Nemli yerlerde, çýplak bayýrlarda, çakýllý zeminlerde, iþlenmemiþ tarlalarda, mezbeleliklerde, yapraklardan önce çýkmýþ çiçekler öbek öbek görülür. Arýlar ve böcekler ilk gýdalarýný onlardan alýrlar. Bitki yalnýzca balçýklý ve killi topraklarda yetiþir. Onun, killi ve balçýklý topraklarýn bir belirtisi olduðu rahatça söylenebilir. Bitkinin, kýþ stoku için toplayacaðýmýz organý çiçekleridir.

Balgam söktürücü ve daðýtýcý özellikleri ile onu, bronþit, gýrtlak ve aðýz boþluðu nezlesi, bronþiyal astým ve zatülcenpte ve hatta baþlangýç dönemindeki akciðer tüberkülozunda büyük bir baþarýyla kullanabiliriz. Uzun süreli öksürüklerde, ve ýztýrap verici ses kýsýklýklarýnda, gün boyunca sýk sýk, balla tatlandýrýlmýþ öksürükotu çayý içilmelidir. Daha sonralarý, Mayýs'ta, üstleri yeþil ve altlarý gümüþ rengindeki keçeli yapraklarý çýkmaya baþladýðýnda, C vitamini içerdikleri için, onlarý çorbalarda, maydanoz yerine ve ilkbahar salatalarýnda kullanabiliriz. Daha sonra, yapraklar çiçeklerden daha çok etkili madde içermeye baþladýðýnda, ayrýca da çiçek-yaprak harmaný yapmak için onlarý toplarýz. Yýkanýp lapa haline getirilen yapraklar göðüs üstüne yatýrýldýðýnda, her tür akciðer hastalýklarýnda, yýlancýkta, morararak þiþmiþ doku yaralanmalarýnda bile yardým eder. Bu lapa kompreslerinin etkisi þaþýrtýcýdýr . Öksürükotu kaynama suyuyla yapýlan kompresler, yýlancýk çýbanlarýnda kullanýlýr. Öksürükotu çiçek veya yaprak buðusu, krizli ve boðucu soluk alma zorluklarý ile birlikte görülen kronik bronþitlerde gün boyunca pek çok kere solunmalýdýr. Çok kýsa sürede büyük rahatlama görülecektir. Þiþen ayaklarýnýza sýk sýk, bitkinin kaynama suyuyla hazýrlanan ayak banyolarý yapýnýz. Öksürükotu yapraklarýndan hazýrlayabileceðiniz bir þurup, akciðer rahatsýzlýklarýnda ve bronþiyal nezlelerde kendini en iyi biçimde kanýtlar. Bir toprak kaba sýrayla, bir sýra yaprak, bir sýra ham þeker kap dolana kadar döþenir. Kabýn aðzý iki veya üç kat saðlam parþömen kaðýdý ile örtülüp sýkýca baðlanýr ve bahçenin ayak altý olmayan bir köþesine kazýlan çukura koyulur. Üstüne bir tahta kapak koyulduktan sonra, hepsi toprakla örtülür. Bu durmda hiç deðiþmeyen sýcaklýk, mayalanma olayýný baþlatýr. 8 hafta sonra kap yerinden çýkarýlarak, elde edilmiþ olan þurup bir veya iki kere kaynatýlýr. Soðuduktan sonra, geniþ boðazlý cam kaplara doldurulur. Bu þurup kýþ ve grip zamanlarý için en etkili koruyucunuz olacaktýr. Kaþýk ölçüsüyle kullanýlýr. Astým rahatsýzlýklarýnda, sürekli bronþitlerde ve sigara zararlarýnda, ilkbaharda bitkinin taze sýkýlmýþ özsuyundan bir tatlý kaþýðý, bir tas et suyuna veya sýcak süte karýþtýrýlarak alýndýðýnda, olaðanüstü yardýmlar saðlar. Filibit hastalýðýnda, ezilmiþ taze yapraklar krema ile karýþtýrýlýr ve elde edilen bu kütle, iltihaplý bölgeye sürüldükten sonra, bir bezle hafifçe baðlanýr. Taze sýkýlmýþ bitki özsuyu kulaða damlatýldýðýnda, kulak aðrýlarýný geçirebilir.

Kullaným Biçimleri:

Çay Hazýrlamak: Dolu bir tatlý kaþýðý ince kýyýlmýþ çiçek (sonralarý yaprak-çiçek karýþýmý), orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr, 4-5 dakika demlendikten sonra süzülür. Yukarýda tarif edilen þekilde içilir.

Lapa kompresi: Taze yapraklar, iyice kaynadýktan sonra merdane ile ezilir ve hasta bölgeye uygulanýr. Sýcak kalmasý için, kompresin üstü iyice örtülmelidir.

Buðu tedavisi : Bir yemek kaþýðý dolusu çiçek yaprak haþlanýr ve buðusu bir örtünün altýnda solunur. Gün boyunca yinelenmelidir. Ayak banyolarý: Iký avuç dolusu bitki yapraðý, yeteri kadar suda haþlanýr ve demlenmesi için kýsaca beklenir. Banyo süresi 20 dakikadýr.

Taze bitki özsuyu: Yýkanmýþ taze yapraklar, ince kýyýlarak, nemli durumdayken mikserde sýktýrýlýr.

Öksürük Çayý: Eðer balgam söktürücü bir öksürük çayý hazýrlamak istiyorsanýz, öksürükotu yapraklarýný ve çiçeklerini, sýðýrkuyruðu çiçekleri, ciðerotu ve dar yapraklý sinirliot yapraklarý ile, ince kýyýlmýþ olarak, eþit oranda harmanlayýnýz. Bu karýþýmdan 1 tatlý kaþýðý dolusu bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr ve 4-5 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu çaydan günde 3 bardak, balla tatlandýrýlarak, sýcak sýcak ve yudumlanarak içilir.


Bu haber 24104 defa okunmuþtur.

ayrýca: Bu kategorideki diðer haberler için týklayýnýz...







Þifali ve Faydali Bitkiler, Alternatýf Týp, Doðal Ýlaçlar Rehberi