ifal Bitkiler ve Otlar in Tklaynz




Kategoriler

Ana Sayfa
Þifali Bitkiler
Bitki Sözlüðü
Baharatlar
Yemek Tarifleri
Salk Bilgileri









Frenk üzümü


Frenküzümü(Stachelbeere/Groseille/Currant/Ribes rubrum/Currant/Groseille)

Çoðunluðu kisin yapraðýný döken, bâzýlarý da her zaman yeþilliðini muhafaza eden bodur çalýlardýr. Kökleri saçak seklinde olup, fazla derine inmezler. Dallarý zayýftýr. Her sene dipten yeni sürgünler meydana getirir. Meyveleri küçük salkýmlar hâlindedir. Salkýmlar üzerinde tâneler yuvarlak ve çok parlak renklidir. Kabuk yari saydam olduðundan, tânenin içerisindeki çekirdek fark olunabilir. Meyveler mayhoþ ve tatlýdýr. Frenküzümü mahsûlünü dâima genç sürgünler üzerinde verir (budamada bu hususa dikkat etmelidir). Yapraklarý el biçimindedir. Frenküzümü en iyi þekilde mutedil iklimlerde yetiþir. Fazla rutûbetli ve fazla kuru topraklarý sevmez. Ýlkbaharda erken uyandýklarý için, dikimi sonbaharda yapmak iyi netice verir. Bahçe zirâatýnda frenküzümü, 1,20x1,40 m aralýk ve mesâfeyle dikilmelidir. Budanmayan frenk üzümleri iyi mahsul vermezler. Onun için yaþlý dallarý budanýr. Genç sürgünleri yerlerinde býrakarak iyi bir aralama yapmak gerekir. Köklerden süren piçleri kesip atmalý, ortada olanlarýndan bir veya iki tânesini býrakmalýdýr. Býrakýlan bu sürgünler fidaný gençleþtirir.

Baþlýca dört çeþit tanýnmýþ frenküzümü vardýr:

1) Küçük kýrmýzý frenküzümü,

2) Büyük kýrmýzý frenküzümü,

3) Siyah frenküzümü,

4) Sari frenküzümü.

Bunlardan en makbulü büyük tâneli kýrmýzý frenküzümüdür. Bu üzüm çeþidi tesirlidir ve suyu çoktur. Þurup yapmaya elveriþlidir. Frenküzümlerini iyice olgunlaþtýrdýktan sonra toplamalýdýr.

Türkiye'de yetiþtiði yerler:
Hemen hemen bütün bölgelerde.

Kullanýldýðý yerler:
Ýþtah açar, hazmý kolaylaþtýrýr. Ýdrar söktürür. Vücuda rahatlýk verir. Böbreklerdeki taþlarýn düþürülmesine yardýmcý olur. Karýnda toplanan suyu söker. Karaciðer þiþliðini indirir. Þurubu çok besleyicidir.


Bu haber 1807 defa okunmutur.

ayrca: Bu kategorideki dier haberler iin tklaynz...







ifali ve Faydali Bitkiler, Alternatf Tp, Doal lalar Rehberi