Aramayı Göster
Yemek Tarifleri Arama
Yemek Adı
  

Aşure Tarifi, Nasıl Yapılır?

Yöresel Türk Yemekleri  » Isparta İli Yöresel Yemekleri  » Aşure Tarifi

Malzemeler:
- 1 kg Buğday (Aşurelik)
- 5 kg Toz Şeker
- 400 gr Pirinç
- 500 gr Nohut
- 500 gr Kuru Fasulye
- 350 gr Kuru İncir
- 1 Küçük Fincan Gül Suyu
- 350 gr Kuru Üzüm
- 350 gr Kuru Kayısı
Süslemek İçin:
- İri Kıyılmış Ceviz
- Kuş Üzümü
- Nar Taneleri
- Dolmalık Fıstık

Yapılışı:
Geceden buğday ayıklanıp soğuk suyla ovularak yıkanır. Üzerini 2-3 parmak örtecek şekilde soğuk su konarak kaynatılır ve kaynama başlayınca tencerenin kapağı ve ocağın ateşi kapatılır. Sabaha kadar sıcak ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanır. Nohut ve fasulye de ılık suya konarak gece boyunca bekletilir. Sabah nohut düdüklü tencerede yaklaşık 60 dakika haşlanır. Aynı anda fasulye de aynı şekilde 60 dakika normal tencerede haşlanır. Yıkanıp küp küp doğranmış kuru kayısılar üzerini kaplayacak kadar su ve 1/2 su bardağı şeker konulmuş küçük bir tencerede haşlanır. Haşlanan kayısılar delikli kepçe ile bir tabağa alınarak bekletilir. Bu sefer yıkanmış kuru üzümler aynı şerbetin içine katılıp haşlanır. Delikli kepçe ile kayısıları koyduğumuz tabağa ilave edilebilirler. Öte yanda kuru incirler yıkanıp küp küp doğrandıktan sonra bu sefer sade şekersiz su içinde haşlanır. Yine daha önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılırlar. Küçük tencerede kalan az miktardaki şekerli su kapkara olduğu için dökülür.
Sabah tenceredeki buğday suyunu çekmiş lapa vaziyetinde olacağı için; şayet ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp süzülür. Yaklaşık 25 litrelik tencereye aktarılır. İçine yıkanmış pirinci de ilave edip yaklaşık 10 litre su konulur ve kaynatılmaya başlanır. (Her malzeme katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır.) Kaynama başlayınca önceden haşlanmış nohut ve fasulye ilave edilir. Her malzeme ilavesinde kaynama duraklayacaktır. Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir. Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonra bir süre kaynatılarak içine şeker ilave edilir. Tekrar kaynama başlayınca 1 kahve fincanı gülsuyu konarak 2 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağın altı kapatılır.
Aşurenin gerçek tadı yaklaşık 12 saat bekletildikten sonra gelir. Kâselere konulan aşurenin üzerine kırık ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık ve nar taneleri konarak güzelleştirilir. İsteğe bağlı malzemeler azaltılıp çoğaltılabilir. Üzerine tarçın da serptirilebilir.
Ek Bilgi:
Aşure bir tatlı çeşididir. Kurban Bayramından sonraki ay olan Muharrem Ayının onuncu günü aşure pişirildiği gibi halk arasında aşure ayı bitmeden istenilen gün de pişirilmektedir.

Aşure







E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı