Öğle Namazının Kılınışı, Öğle Namazı Nasıl Kılınır Anlatımı

Öðle namazý on rek'attir. Önce, dört rek'at ilk sünneti, sonra dört rek'at farzý, farzdan sonra da iki rek’at son sünneti kýlýnýr.

Öðle namazýnýn ilk dört rek'atlýk sünneti þöyle kýlýnýr:

1- Ayakta olarak kýbleye dönülür. Ayaklarýn arasý dört parmak açýklýkta olur.

Niyet edilir. “Allah rýzâsý için bugünkü öðle namazýnýn sünnetini kýlmaya niyet ettim” denir.

2- “Allahü ekber” diyerek iftitâh tekbîri alýnýr.

Erkekler tekbîr alýrken; ellerin içi kýbleye karþý ve parmak aralarý normal açýklýkta bulunur. Baþparmaklar kulak yumuþaðýna deðdirilerek eller yukarýya kaldýrýlýr.

Kadýnlar tekbîr alýrken; ellerinin içi kýbleye karþý, parmak aralarý normal açýklýkta ve parmak uçlarý omuz hizâsýna gelecek þekilde ellerini yukarýya kaldýrýrlar.

3- Tekbîrden sonra eller baðlanýr. Kýyamda yani ayakta iken secde edilecek yere bakýlýr.

Erkekler sað elin avucu, sol elin üzerinde ve sað elin baþ ve küçük parmaðý sol elin bileðini kavramýþ olarak ellerini göbek altýnda baðlarlar.

Kadýnlar sað el sol elin üzerinde olacak þekilde ellerini göðüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduðu gibi sað elin parmaklarý ile sol elin bileðini kavramazlar.

Ayakta sýrasýyla;

- Sübhâneke
- Eûzü Besmele
- Fâtiha sûresi
- Zamm-ý sûre okunur. Meselâ, innâ e'taynâ... okunur. (Zamm-ý sûre, namazda okunan sûrelere denir.)

4- “Allahü ekber” diyerek rükü’a varýlýr yani bel doksan derece eðilir ve burada en az üç defa “Sübhâne rabbiyel-azîm” denilir. Rükü’da iken ayaklarýn üzerine bakýlýr.

Erkekler rükü’da, parmaklarýný açýp, dizlerin üstüne kor. Sýrtýný ve baþýný düz tutar. Bacaklarýný ve kollarýný dik tutarlar.

Kadýnlar rükû'da, sýrtýný ve baþýný, bacaklarýný, kollarýný dik tutmaz. Sýrtlarýný biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eðilirler. Ellerini parmaklarýný açmayarak dizleri üzerine koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar.

Üç defa “Sübhâne rabbiyel-azîm” dedikten sonra, “Semi’allahü limen hamideh” diyerek rükü’dan kalkýlýr ve ayakta “Rabbenâ lekel-hamd” denilir.

5- Sonra, “Allahü ekber” diyerek secdeye varýlýr. Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra da burun ve alýn yere konur. Secdede baþ iki elin arasýnda ve hizâsýnda bulunur. El parmaklarý birbirine bitiþiktir. Secdede iken ayaklar kaldýrýlmaz. Secdede gözler kapalý olmaz. Burada en az üç kere “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” denilir.

Erkekler, secdede dirseklerini yanlarýndan uzak, kollarýný yerden kalkýk bulundururlar. Ayaklar, parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçlarý kýbleye gelecek þekilde yere konur.

Kadýnlar, secdede kollarýný yanlarýna bitiþik hâlde bulundururlar.

Ayaklar bitiþik olarak parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçlarý kýbleye gelecek þekilde kývrýlarak yere konur.

6- “Allahü ekber” diyerek baþýný secdeden kaldýrýp diz üstü oturulur. Otururken, parmaklar dizlerin hizâsýna gelecek þekilde eller uyluklarýn üzerine konur ve kucaða bakýlýr. Burada “Sübhânallah” diyecek kadar kýsa bir an oturulur.

Bu oturuþta erkekler, sol ayaðýný yere yayarak onun üzerine oturur, sað ayak, parmaklarý kýbleye yönelmiþ durumda dik tutulur.

Kadýnlar ise, ayaklarýný yatýk olarak sað tarafýna çýkarýr ve öylece otururlar.

Sonra, “Allahü ekber” diyerek ikinci defa secdeye varýlýr ve yine en az üç kere “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” denilir.

7- “Allahü ekber” diyerek secdeden ayaða (ikinci rek'ata) kalkýlýr ve eller baðlanýr.

Ýkinci rek'atte sýrasýyla;

- Besmele,
- Fâtiha,
- Zamm-ý sûre okunur.

Sonra, birinci rek'atte olduðu gibi, “Allahü ekber” diyerek rükü'a varýlýr ve en az üç kere “Sübhâne rabbiyel-azîm” denilir.

8- “Semi’allahü limen hamideh” diyerek rükûdan ayaða kalkýlýr ve ayakta “Rabbenâ lekel-hamd” denilir.

“Allahü ekber” diyerek secdeye varýlýr. Birinci rek'atte olduðu gibi yine en az üç kere “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” denilir.

Sonra, “Allahü ekber” diyerek secdeden kalkýlýp oturulur ve burada “Sübhânallah” diyecek kadar kýsa bir an oturulur.

Sonra, “Allahü ekber” diyerek ikinci defa secdeye varýlýr ve en az üç kere “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” denilir.

9- “Allahü ekber” diyerek secdeden doðrulup oturulur.

Otururken, el parmaklarý dizlerin hizâsýna gelecek þekilde uyluklarýn üzerine konur ve kucaða bakýlýr. Buna ilk oturuþ ya'ni kâdei ûla denir.

Ettehýyyâtüyü okuyup üçüncü rek’eta kalkýlýr.

Üçüncü rek'atte, Fatiha ve zamm-ý sure okunur, rükü' ve secde yapýlýp, dördüncü rek'ate kalkýlýr. Dördüncü rek'atte yine Fatiha ve zamm-ý sure okunur sonra rükü' ve secde yapýlarak, kâde-i âhýre yani son oturuþa oturulur.

Oturuþta sýrasýyla;

- Ettehýyyâtü
- Allahümme salli
- Allahümme bârik
- Rabbenâ âtina...duâlarý okunur.

Erkekler, sol ayaðýný yere yayarak onun üzerine oturur, sað ayak parmaklarý kýbleye yönelmiþ durumda dik tutulur.

Kadýnlar, ayaklarýný yatýk olarak sað tarafa çýkarýr ve öylece otururlar.

10- Önce baþýný saða çevirerek “Esselâmü aleyküm ve rahmetullah” denir. Selâm verirken omuzlara bakýlýr.

Sonra baþýný sola çevirerek sað tarafta olduðu gibi yine, “Esselâmü aleyküm ve rahmetullah” denilir. Böylece dört rek'atlýk sünnet namazý tamamlanmýþ olur.

Öðlen namazýnýn farzý ile ilk dört rek'atlýk sünneti arasýnda kýlýnýþ bakýmýndan bir fark yoktur. Tek fark üç ve dördüncü rek'atlarda zamm-ý sure okunmaz. Farzdan sonra son iki rek'atlýk sünnete kalkýlýr.

Öðlenin son sünneti þöyle kýlýnýr:

1- Önce kýbleye karþý dönülür. Ayaklar birbirinden dört parmak kadar açýk olarak paralel tutulur. Ellerin baþ parmaklarý kulak yumuþaklarýna deðdirilir, avuç içleri kýble istikâmetine açýlýr. “Niyet ettim. Allah rýzâsý için bu günün öðle namazýnýn son sünnetini kýlmaya, döndüm kýbleye” diye kalbden geçirildikten sonra, “Allahü ekber” diyerek, göbek altýnda, sað el sol elin üzerine baðlanýr.

Kadýnlar tekbîr alýrken; ellerinin içi kýbleye karþý, parmak aralarý normal açýklýkta ve parmak uçlarý omuz hizâsýna gelecek þekilde ellerini yukarýya kaldýrýrlar. Sað el sol elin üzerinde olacak þekilde ellerini göðüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduðu gibi sað elin parmaklarý ile sol elin bileðini kavramazlar.

2- Gözleri, secde edilecek yerden ayýrmaksýzýn:

a) Sübhâneke, okunur.
b) E’ûzü Besmeleden sonra Fâtiha, okunur.
c) Fâtihadan sonra Besmele okunmaksýzýn bir zamm-ý sûre (meselâ; Elem terakeyfe..) okunur.

3- Zamm-ý sûreden sonra "Allahü ekber" diyerek rükü’a eðilinir. El parmaklarýný açýp dizler üzerine konur, bel düz tutulur ve gözleri ayaklardan ayýrmayarak, en az üç defa "Sübhâne Rabbiyel-azîm" (5 veya 7 de olur) denir.

Kadýnlar rükûda, sýrtýný ve baþýný, bacaklarýný, kollarýný dik tutmaz. Sýrtlarýný biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eðilirler. Ellerini parmaklarýný açmayarak dizleri üzerine koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar.

4- "Semi’allahü limen hamideh" diyerek doðrulunur. Doðrulurken, pantolon çekilmez ve gözler secde yerinden ayrýlmaz. Tam dik durunca, (Rabbenâ lekel hamd) denir.

5- Ayakta fazla durulmadan "Allahü ekber" diyerek secdeye gidilir. Secdeye giderken sýrasý ile;

a) Sað diz, sonra sol diz, sað el, sonra sol el, burun ve alýn yere konur. b) Ayak parmaklarý kýble istikâmetinde bükülür.
c) Baþ iki elin arasýna konur,
d) Elin parmaklarý bitiþik tutulur,
e) Avuç içleri yere yapýþtýrýlýr. Dirsekler yere yapýþtýrýlmaz.
f) Bu vaziyette iken en az üç defa "Sübhâne rabbiyel-a’lâ" denir.
Kadýnlar, secdede kollarýný yanlarýna bitiþik hâlde bulundururlar.

6- Sonra, “Allahü ekber” diyerek sol ayak yere yayýlýr, sað ayaðýn parmaklarý kýble istikâmetinde bükülür, uyluklarýn üzerinde oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar kendi hâline býrakýlýr.

Kadýnlar ise, ayaklarýný yatýk olarak sað tarafýna çýkarýr ve öylece otururlar.

7- Uyluklar üzerinde sübhâhallah diyecek kadar oturduktan sonra, "Allahü ekber" diyerek, tekrar secdeye varýlýr.

8- Secdede, yine en az üç defa "Sübhâne rabbiyel a’lâ" dedikten sonra “Allahü ekber” diyerek ayaða kalkýlýr. Ayaða kalkarken, ellerle yerden kuvvet alýnmaz ve ayaklar yerinden oynatýlmaz. Secdeden kalkarken önce alýn, sonra burun, sonra da sol el ve sað el, sonra sol diz ve sað diz yerden kaldýrýlmalýdýr.

9- Ayakta iken Besmeleden sonra Fâtiha ve bundan sonra bir zamm-ý sûre okunup, "Allahü ekber" diyerek rükü’a eðilinir.

10- Ýkinci rek'at de, birinci rek'atte târif edilen þekilde tamamlanýr. Yalnýz ikinci secdeden sonra, "Allahü ekber" deyince, ayaða kalkmayýp uyluklar üzerine oturulur ve:

a) "Ettehiyyâtü", "Allahümme salli", "Allahümme bârik"ve "Rabbenâ âtina" duâlarýný okuduktan sonra, önce saða, "Esselâmü aleyküm ve rahmetullah", sonra sola "Esselâmü aleyküm ve rahmetullah" diye selâm verilir.

b) Selâm verdikten sonra, "Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârakte yâ zel-celâli vel-ikrâm" denir ve böylece namaz tamamlanmýþ olur.

Bundan sonra, üç kere "Estagfirullah" denir, sonra, "Âyet-el-kürsî" okunur ve tesbih çekilir. Yani, otuzüç defa, Sübhânellah, otuzüç defa Elhamdülillah, otuzüç defa Allahü ekber denir. Sonra, Lâ ilâhe illallah vahdehû lâ þerîkeleh, lehülmülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli þey'in kadîr, denir. Bunlarý sessizce okumalýdýr. Yüksek sesle okumak bid’attýr.

Daha sonra duâ edilir. Duâ ederken, eller göðüs hizâsýna kaldýrýlýr. Eller göðe doðru açýlarak avuçlarýn içi yüze doðru biraz meyilli tutulur ve iki elin arasý açýk bulundurlur. Dirsekler yanlara yapýþýk olmaz.

Cemaatle kýlarken

Ýmâmla birlikte kýlarken, ayakta iken imâm içinden okusa da, yüksek sesle okusa da, cemaat bir þey okumaz. Yalnýz, birinci rek'atte, Sübhâneke okur. Ýmâm, yüksek sesle Fâtihayý bitirince, cemaat yavaþça "âmîn" der. Bunu yüksek sesle söylememelidir.

Rükü’dan kalkarken, imâm "Semi’allahü limen hamideh" deyince, cemaat yalnýz, "Rabbenâ lekel hamd" der. Sonra eðilirken "Allahü ekber" diyerek, imâmla birlikte cemaat de secdeye gider. Rükü’da, secdelerde ve otururken yalnýz kýlar gibi cemaat de okur.

Namaz Rehberi, Namazlar Nasýl Kýlýnýr Sayfasýna Git




Faydalý Bilgiler
» Ramazan ve ORUÇ Rehberi Bilgileri Ana Sayfa
» Ramazan Ayý Ne Zaman Baþlýyor
» Ýftara Ne Kadar Kaldý
» Oruca ne zaman ve nasýl niyet edilir?
» Ýftar Duasý
» Ýftar ve Sahur Vakitleri
» Orucu bozan durumlar
» Orucu bozmayan durumlar
» Orucu kimler tutar?
» Oruç ne zaman tutulur?
» Orucun Faydalarý
» Teravih Namazý
» Nihat Hatipoðlu Ýftar Duasý Dinle
» Kandillerde Yapýlmasý Gereken Ýbadetler
» Kadir Gecesi Kutlama Mesajlarý
» Fitre Zekat Yardýmý / Baðýþý
» Temel Dini Bilgiler
» Ramazan Yemekleri Tarifleri
» Ramazan bayramý tatili kaç gün olacak?
» Kadir Gecesi Ne Zaman?
» Kýble Yönü Bulma, Haritadan Evinizin Kýble Yönünü Bulabilirsiniz
» Diyanet Oruç Rehberi, Sýkça Sorulan Sorulara Cevaplar
» Unutarak yemek, içmek orucu bozar mý?
» Diþ fýrçalamak orucu bozar mý?
» Kusmakla oruç bozulur mu?
» Merhem, Krem ve ilaçlý bant kullanmak orucu bozar mý?
» Zekat Hesaplama
» Bayram Namazý Saatleri
» Kuraný Kerim Meali Ýndir
» Ramazan Ayýnda Koronavirüs Nedeniyle Uygulanacak Yasaklar Listesi




E-sehir.com © 2004 - 2024, Türkiye Þehir Rehberi ve Bilgi Kaynaðý